Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

A technika csodája, repülőszálloda

Az angol világbirodalom területei az egész földet behálózzák. Kanadától a melanéziai szigettenger elhagyatott kis szigeteiig. Dél-Afrikától Egyiptomig. Londontól egészen Ausztráliáig hatalmas területek fölött úr a British Empire.

És ennek a világbirodalomnak legnagyobb problémája a közlekedés. Hajdan három teljes hónapig tartott, míg a vitorláshajók Afrika megkerülésével elértek Indiába. A Szuezi csatorna megépítése előtt volt ez. De később a gyorsgőzösök már három hét alatt tették meg ezt az utat.

A nagy angol illusztrált lapok karácsonyi számaikat már december első napjaiban kinyomtatták, hogy a lap a szentestére az angol világbirodalom legtávolabbi részébe is elérkezzék. Aztán.... jött a repülőtechnika hallatlan fejlődése, a modern repülőgép legyőzte a távolságokat és közelebb hozta a brit birodalom egyes részeit egymáshoz.

Ma már a londoni kereskedő három nap alatt Indiába repülhet s a hét végére újra visszatérhet otthonába. A távolságok egyszerűen eltűntek. És ezzel együtt a világbirodalom egyik legfontosabb problémájával a légiutak megszervezése vált. Nyakra-főre építtette Anglia a hatalmas utasszállító gépóriásokat, melyeket a modern fényűzés minden raffinált kényelmével elláttak.

Ujabban huszonnyolc óriásgép készül az angliai gyárakban, valóságos repülőszállodák, melyek Angliát Dél-Afrikával, Indiával és Ausztráliával kötik össze. A világ legnagyobb utasszállító gépei lesznek ezek. A londoni kereskedő kényelmes ágyon alhat 3000 méter magasságban a levegőben.

Bemehet a fürdőszobába és letusolhatja magát meleg vízzel. Nyugodtan megebédelhet, míg a gép Afrika sivatagai fölött repül, az indiai dzsungel felett pókerpartit játszhat, kényelmes karosszékben hátradőlve és whiskyt szopogatva. Nem unatkozik senki a levegőben s ha szépen süt a nap, az egész világot látja maga alatt elvonulni. A technika valóságos csodája a repülő szálloda. A mótorok zaja nem szűrődik a kitűnően szigetelt fülkékbe.

Egy baj egyelőre mégis van ezekkel az óriás gépekkel: technika ide, technika oda – még mindig meglehetősen sok halálos katasztrófa történik a levegőben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Repülőgépgyár Óriásrepülő belseje beszerelés előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98