Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Bornemisza miniszter nyilatkozik az iparengedélyek megvonásáról

Munkatársunk vasárnap együtt utazott Bornemisza Géza iparügyi miniszterrel a lengyeltóti választókerületbe és útközben megkérdezte tőle: indokoltnak tartja-e az iparügyi novellával kapcsolatban az iparosság körében egyre terjedő nyugtalanságot.

– Lehetséges, hogy az iparengedélyek és igazolványok megvonásában politikai szempontok is közrejátszanak? – kérdeztük.

– Az iparengedélyek megvonásának lehetőségéről már a régi ipartörvény rendelkezett, – válaszolta a miniszter. – Ha valakit államellenes, szeméremelleni vagy nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény miatt elítélnek, annak iparengedélye a törvény értelmében visszavonható. Most arról van szó, hogy az ipartörvénynek ezt a rendelkezését kiterjesszük az iparigazolványokra is. Nem lesz semmiféle általános revízió az iparengedélyek és igazolványok terén, gondoskodás történik viszont arról, hogy a jövőben ne gyakorolhasson ipart az, aki megbízhatóságánál fogva erre méltatlannak bizonyul.

Politikai szempont itt nem játszik és nem játszhatik szerepet, mert hiszen az említett bűncselekmények felett bíróság ítélkezik és az iparengedély és igazolvány megvonása bírói ítélet alapján következhetik be. Amennyiben megtörténik, hogy valamely iparos ismételten méltatlannak bizonyul a közönség bizalmára, becsapja a publikumot, azzal szemben ugyancsak sor kerülhet az iparengedély megvonására.

Meggyőződésem szerint ez az intézkedés érdeke a magyar iparosságnak
is, mert kétségtelen, hogy több sajnálatos eset csökkenthette a közönség bizalmát. Az iparügyi novella tulajdonképpeni célja az, hogy emelje az iparosság szellemi és erkölcsi színvonalát és ennek következtében a közönség bizalmát helyre állítsa.

Bornemisza miniszter végül kijelentette,
hogy az iparügyi novellát a jövő héten nyujtja be a képviselőházban.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Novella
Szabóné Fricska Anna

A novella szót a jogalkotásban akkor használták, ha valamely összefoglaló jellegű törvény vagy törvénykönyv egyes rendelkezéseit új törvénnyel kiegészítették vagy módosították.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98