Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

Éjfél után ért véget a balatoni vitorlásverseny

A szélcsend és a forróság próbára tette a résztvevőket

Tihany, július 19.
Két évvel ezelőtt rendezte meg először a Hungária Jacht Club a balatoni vitorlások nagy viadalát a Balaton kék szalagjáért. Akkor 19 hajó indult. Pénteken reggel 8 órakor kezdődött a második verseny.

Negyven vitorlás indult útnak Balatonfüredről, hogy megvívja küzdelmét a kék szalagért. A vitorlásoknak Balatonfüredről Alsóőrsig kellett menniük, ott visszafordultak, újra elhaladtak Balatonfüred mellett, aztán Révfülöpnél át kellet haladniuk a hajóállomás előtt, onnan lementek Keszthelyig, majd vissza és - Tihanynál volt a cél. A szélcsend próbára tette a versenyzők képességeit.

A könnyebb hajók jobban tudtak előrenyomulni, és Alsóőrs után fokozatosan tört előre a Kincsem III. hajó. amely mindig el tudta találni azokat a részeket, ahol kis szelet tudott kapni. A nagy forróság ugyancsak megviselte a küzdelemben résztvevők idegeit.

A rendezőség Grofesik János vitorlán kapitány és Antal Miklós dr. titkárral az élén, szombaton éjjel hűsítőkkel látta el a vitorlásokat és élelmiszert is adott azoknak, akiknek már kifogyott. Szombaton délután 2 óra 14 perckor elsőnek érkezet a Tihany előtti célba a Kincsem III. amelyet Kovács Béla irányított.

Ő nyerte tehát a nagydíjat, utána 3 óra 24 perckor futott be a „Lehetetlen”, a Schummert testvérek vezetésével. Ezután hosszabb szünet következett. Pontban 7 óra volt, amikor ifjú Pósa Ernő hajója, a „Fergeteg”, mint harmadik vitorlázott a célba.

Két óra szünet után egyszerre jelent meg Tihany előtt a „Meteor”és a „Betyár”. Izgalmas finis keletkezett a két hajó között. Végül is a „Meteor” 9 óra 5 perckor ment át a célon, míg a „Betyár” egy perc és 6 másodpercnyi differenciával következett utána.

Este 11 órakor a „Vihar” és a „Glória” is befutott. Éjfél is elmúlt már, amikor sorjában jöttek a többiek. Negyven résztvevő közül csak négyen adták fel a versenyt.

A „Csobogó”, Ilovszky János pompás vitorlása, Keszthelyről visszafelé jövet, Révfülöpnél kénytelen volt feladni a versenyt, míg Schuller Istvánék „Emese” hajójukkal eltévesztették a révfülöpi bóját. A résztvevők mind nagy sportteljesítményt végeztek.

Az abszolút győztes Kincsem III. mellett kitűnően szerepeltek a kategória győztesek is. Az egyik csoportban a Glória volt az első, ez Reményi Schneller Lajos hajója, amelyben helyet foglalt vitéz Sebők Sándor, a vitorlás szövetség főtitkára, valamint Bisits Tibor, a híres repülő is. A „Rabonbán”, Ugron Gábor hajóra is első volt a kategóriájában.

Urgon Gábor volt miniszter, a vitorlások elnöke, nem vehetett rész a versenyen, de helyette két fia, ifjú Ugron Imre vezették a hajói.

A Vihart vitéz Sebők Géza vitte kategóriagyőzelemre. A turajolték csoportjában a Virradat volt az első. A hajó tagjai: Uhl, Raoul, Honffy Zoltán és Márkus Antal. Nagy taps éljenzés fogadta a Meteor érkezését, amely szintén kategória győztes lett.

Ezt a hajót Hankóczy Jenő, a Hungária Jacht Club elnöke, a legöregebb vitorlázó vezette, lovag Frisch Alfréd dr. és Benacsek Béla segítségével. Szép sportteljesítményt végzett vitéz Mátyásfalvy dr., aki a legkisebb vitorlásnak volt a kormányosa. Vasárnap délben a tihanyi sportszállóban Anna királyi hercegasszony osztotta ki a díjakat.

Az ünnepségen megjelent József kir. herceg, Darányi Kálmán dr. miniszterelnök helyettes és Kelemen Kornél dr., az OTT elnöke. A díjkiosztás után nagy ünneplésben részesítették a nyolcvanéves Andrássy Géza grófot, majd Ugron Gábor elismerését fejezte ki a két főrendezőnek, Antal Miklósnak és Grofcsik Jánosnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98