Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

Az elektromos istálló

Európa egyik legnagyobb tejtermelő vidéke Dél-Svédország. Százszámra fekszenek itt egymás mellett a tejgazdaságok, a legelőbirtokok, melyeknek fő jövedelmi forrása a tej és a belőle készült tejtermékek.

De még itt, a tejgazdaságok hazájában is külön szenzáció a Hamza-birtok. A tejelő tehenek százai vannak itt óriási istállókban elhelyezve, egész vidékek tejszükségletét látja el ez az óriási tejgazdaság, melynek tulajdonosa eldicsekedhet azzal, hogy megteremtette a világ legmodernebb farmját.

Ezekben az istállókban minden munkát gépek végeznek el, joggal nevezhetjük tehát elektromos istállóknak. A szellőztetésről villamos ventillátorok gondoskodnak. A fejést villamos készülékek végzik, melyek ugyanazon az alapelven épültek fel, mint a porszívók, csakhogy nem a port szívják, hanem a tehenek tőgyéből a tejet.

Természetesen, a légmentesen elzárt edények lehetetlenné teszik, hogy a tejbe bármifajta szennyeződés is bekerülhessen. A fejőgép egyúttal pontosan regisztrálja, hogy a tehén mennyi tejet adott s a jámbor állat személyi adatait egy táblára írják fel: mennyi takarmányt fogyasztott, mennyi tejet adott, sőt még azt is, hogy milyen volt az állat „kedélyállapota” aznap.

A takarmányt futószalagszerű szerkezet szállítja pontosan kimért adagokban a jászlakhoz. De még a trágyát is futószalag szállítja ki az istállóból. A tisztaság igazán nem nagy probléma ezekben az istállókba, hiszen az istálló gépkezelője csak megnyom egy gombot és öt perc mulva ki van takarítva.

Külön szerkezetek vigyáznak arra, hogy a fiatal borjakat ne érje légvonat és az istálló levegője mégis mindig friss legyen. Külön kamrába van minden kis borjú és csak a fejét dughatja ki egy nyíláson.

Külön állatorvos áll az elektromos istállók szolgálatában s az állatorvos minden nap meghatározott órában végigviziteli a teheneket.

Minden géperőre jár itt, a fejés, szellőztetés, takarmány- és trágyaszállítás, egyedül a tehenet magát nem tudják még semmiféle elmés szerkezettel pótolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98