Dtum
Login with Facebookk
1934 | Január

Vigyázat! Életveszélyes! A haláltokozó bacillusok...

Nagyfeszültségű villanyvezetékek oszlopain villamos berendeléseken látjuk felírva ezt a figyelmeztető szöveget, néha meg keresztberakott csontok felett ékeskedő halálfejjet díszítve, a nagyobb nyomaték kedvéért. A patikában a veszedelmes mérgeket tartalmazó üvegeket is így szokták megjelölni.

Ezektől minden józanelméjű ember tartózkodni fog. De hány dolog van a mi mindennapi életünkben, amivel állandóan érintkezünk és éppoly veszedelmesek ránk nézve, mint a leghalálosabb méreg - de nincsenek semmiféle figyelmeztető jelzettel ellátva. Mindenki, aki romlott, baktériumokkal fertőzött ételt visz a szájába, éppúgy az életével játszik, mintha az ötvenezervoltos villanydrót körül legyeskednék.

Tudni kell ugyanis, hogy mindenfajta ételben és italban miriádszámra nyüzsögnek a láthatatlan bacillusok. Nem kell csodálkozni ezen, hiszen nincsen a világon semmi, amit be nem vonna a bacillusok leple.

De talán sehol sem válhatnak olyan veszedelmessé ezek a piciny élőlények az emberre, mint éppen az élelmiszerekben, egyrészt, mert sok ételben a bacillusok is kedvező táplálótalajra találnak, másrészt pedig az étkezéssel mód nyílik arra, hogy mi magunk, öntudatlanul, a haláltokozó bacillusok egész légióját szállítsuk testünk legbelsejébe.

Se szeri, se száma a különféle bacillusoknak, melyek kellő gondossággal nem kezelt élelmiszerben, vagy italban előfordulhatnak. Itt van mingyárt a víz és a jég, amit, ha nem tartanak eléggé tisztán, könnyen megfertőződhetik a tífusz, a paratífusz, a skarlát a diftéria és számos más szörnyű nyavalya csiráival.

Egy londoni orvos egy ízben bakteriológiai vizsgálat alá vetette a londoni uccai jégárúsoknál kapható ételjeget, 35 különböző jégmintát vizsgált meg és arra a megdöbbentő megállapításra jutott, hogy 33 esetben a jég minden köbcentiméterében egymilliárd bacillus hemzsegett! S köztük ott szerepeltek a legborzasztóbb ragályos betegségek terjesztői.

Ugyanilyen veszedelmes számos esetben a nyers tej. Ha a tehénnek tuberkulózisa van, a tejbe tuberkolózisbacillusok kerülnek, melyek egy-kettőre tanyát vernek aztán az emberben. De más ragályosbetegségekben is szenvedhet a tehén, melyek a teje révén mind átterjedhetnek az emberre is. Ezért kell a tejet pasztőrizálni, mert akkor a bacillusok kipusztulnak belőle.

Csecsemők és kisgyermekek nyers tejtől súlyos, sőt halálos kimenetelű lázas gyomor- és bélgyulladást kaphatnak. A tőgy-gyulladásban szenvedő tehenek fertőzött teje Németországban, becslés szerint, évente 340.000 pengő kárt okoz.

Ugyanilyen veszélyes lehet minden más élelmiszer is. Mindenki tudja, hogy mosatlan gyümölcsöt nem ajánlatos enni, mert a gyümölcs héja a fertőző csírák garmadáját hordhatja magán. De talán semmiféle fertőzés nem jár olyan szörnyű következményekkel, mint a romlott hús, vagy kolbász élvezete. Az ilyen húsban ugyanis tanyát ver a botulinus-bacillus és aki elfogyasztja, azon kitör a botulinus nev, rettenetes betegség.

Az első tünetek néhány órára, de gyakran csak napok múlva mutatkoznak: a beteg émelyeg, hány, látóképessége megzavarodik, torka kiszárad, nehezen nyel, szédül és annyira elgyengül, hogy állni és ülni képtelen. Néhány napig a legszörnyűbb kínok között vergődik, míg beáll a halál. Ebből a betegségből ritka a gyógyulás és előfordullak romlott kolbász élvezete folytán tömegmérgezések, melyeknél a betegeknek több mint a fele elpusztult.

Akik fölépülnek, azok néha még évekig érzik a szörnyű baj utóhatásait. S a legveszedelmesebb az, hogy igen sokszor észre sem vehetjük, hogy a hús fertőzve van, az egész darab kifogástalan állapotban lehet, egy pirinyó darabkában azonban már ott rejtőzhetik néhány botulinus-bacillus és ez elég arra, hogy kiváltsa a bajt.

A botulinus ellen nincsen más védekezés, minthogy gondosan megválogatjuk, milyen húst, vagy kolbászneműt veszünk, megvizsgáljuk s a legkisebb elszíneződés vagy gyanús íz esetén nem nyúlunk többé hozzá. A megvásárolt húst pedig alaposan főzzük vagy süssük meg, hogy a meleg a bacillusokat és mérgüket elpusztítsa.

Ismerünk úgynevezett antitoxinokat, melyekkel némely esetben megmenthetjük a húsmérgezésben szenvedő beteget, de mindenképpen biztosabb, ha elővigyázattal elejét vesszük a bajnak.

Bizony, az ember nem is tudja, mikor viszi önkezével a saját testébe a halált! Ezért fontos, hogy minden emberi élvezetre szánt italt, élelmiszert árúbabocsátás előtt a hatóság orvosi ellenőrzés alá vegyen.

A hatóságok minden kultúrországban, így nálunk is, eleget is tesznek ennek a kötelességüknek és állandóan szaporodnak a nagy laboratóriumok, melyekben a tudomány legújabb vívmányainak felhasználásával vizsgálják meg az élelmiszereket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nemzetközi vívóverseny Nemzetközi vívóverseny
A Magyar Athletikai Szövetségnek az a határozata, hogy ezentúl az...
A Himalája megmászása
Az angol lapok részletes tudósításokat közölnek annak a nagyszabásu...
Libits Vándordíj Libits Vándordíj
A Magyar Athletikai Club 1911 március hó 5-én, vasárnap rendezi a...
Uralkodók találkozói Uralkodók találkozói
A kánikulai idő a nagy politikában is némi szünetet jelent, s hogy...
A III. ker. TVE szenior versenye A III. ker. TVE szenior versenye
Nemzetközi versenynek ígérkezett a III. ker. TVE. mitingje, az...
 A budapesti  vadvirágok A budapesti vadvirágok
Örvendetes jelenség az, hogy számos vadvirágunk valóban megérdemli,...
Nem kell többé felszállni a sztratoszférába, kutató léggömbök felszerelése Nem kell többé felszállni a sztratoszférába, kutató léggömbök...
Az amerikaiakkal egyidejűleg a németek is foglalkoznak a...
Nemzetközi kerékpárverseny Budapesten Nemzetközi kerékpárverseny Budapesten
Az utóbbi időben nálunk rendezett nemzetközi sportversenyek között...
Rakovszky belügyminiszter feleségét vasárnap este megoperálták Rakovszky belügyminiszter feleségét vasárnap este megoperálták
Rakovszky Iván belügyminiszter feleségét, aki tudvalevőleg Tisza...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98