Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, a gyerekek ellenőrzése

De akkorra már két kartotékon meg van örökítve az Egészség házában a védendő két magyar élet. Az anya Terhes-lapján töviről-hegyére feljegyezték az újszülött és az anya egészségének minden fázisát születéselőttől a gyermekágyig.

Kéthetes, amikor először beviszik a babát a rendelésre: a védőnő valamennyi csecsemőt leméri, így ellenőrzik a testsúlyt. Az orvos vizsgál és rendelkezik: melyik babának milyen időközök között kell szopnia. Hetenként egyszer kerül orvos elé a baba és így érik el, hogy a baba táplálása faluhelyen szokatlan, de helyes vágányra jut. Például: éjszaka nem szoptatunk!

Pedig a legtöbb anya éjjel szoptat sűrűn. Két hónap mulva beigazolódik, hogy naponta két dekagramot növekedett a kis emberpalánta. Helyes táplálás, helyes tisztábantartás mellett ismeretlen valami a csecsemőhalandóság, a bélhurut, amit az is igazol, hogy tavaly július elseje óta - ekkor állították fel a szegvári mintaszervezetet - egyetlenegy bélhurutos elhalálozás nem volt a csecsemők között!

Hároméves koráig óvják, erősítik az Egészség Házában a csecsemőt, azután attól kezdve hat éves koráig az óvodában vigyáz rá a Zöldkereszt. Mandulája fáj valamelyik óvodásnak és az orvos kimondja a szentenciát: ki kell venni a mandulákat, akkor a védőnő családlátogatásai során ellenőrzi: végrehajtották-e az orvos parancsát?

A tehetősebb család a maga pénzén, a szegény az Országos Betegápolási Alap terhére, de el kell végeztesse a műtétet. Ragályos betegség van a családban? A védőnő személyesen ellenőrzi: elkülönítették-e a beteget, helyesen ápolják-e? Közben minden családban az arra rátermett családtagot valóságos ápolónővé képezi ki a védőnő, a családi ápolónő minden adott helyzetben csak helyesen és jól cselekszik.


Az első elemitől a hatodikig iskolai ellenőrzés alatt áll a gyerek. Ha szemvizsgálat során úgy találják, hogy rossz a kislány, a kisfiú szeme: nincs pardon! A szemüveget viselni kell! Rosszak a kis magyar agyarak? Ott az iskolafogászat, a vándorló fogorvosi berendezés, amellyel kezelést biztosítanak, foghúzást, fogtömést fájdalom nélkül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szívvizsgálat a zöldkeresztben Tanácsadás a zöldkeresztben Csecsemővizsgálat a zöldkeresztben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98