Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, az egészségvédelem

Szegvár, február hó.

Mi is a Zöldkereszt?... Csak most, két-három hét óta hall a nagyközönség a Zöldkeresztről, pedig már négy esztendeje működik, igaz, hogy csendes, szívós munkával és máról-holnapra kivirágzott a magyar élet fáján egy szép virág, amit most szerte az országban mindenütt csodálattal néznek, csodálnak... Mi is a Zöldkereszt?

Johan Béla dr belügyi államtitkár, az Országos Közegészségügyi Intézet egyik életrehívója a sok szórványos, jószándéku, de eredményekben csak itt-ott gazdag egészségvédelmi tevékenykedés helyére szinte a semmiből elővarázsolta azt az egészségvédelmi szervezetet, amely a születéselőttől a halál pillanatáig végig fog kísérni ezentúl minden magyar embert. A Zöldkereszt olyan egészségvédelem, ami gyógyít is, de nem a gyógyítás, hanem a betegségek minden téren való megelőzésével védi és erősíti a magyar egészséget.


Persze, orvos nélkül mindez nem megy, de a Zöldkeresztes szolgálat lelke mégis a védőnő! Az Országos Közegészségügyi Intézetnél szervezett védőnői tanfolyam három esztendeig tart, a legki valóbb professzorok, az intézet orvosai képezik a tanfolyam hallgatónőit, akik valamennyien rátermett, az egészségmentés iránt különös érzékkel rendelkező, intelligens leányok, valamennyiüknek gimnáziumi érettségijük van. Nyolcszáz Zöldkeresztes védangyalra van szüksége az országnak, mintegy 120 védőnő végzi ma már hivatását a magyar falvakon és a tanyaközpontokban.

Hogy mi a védőnő teendője? Azt itt, Szegváron, Csongrádmegyének ebben a szegény kisközségében felállított egészségvédelmi mintaszolgálatnál láthatjuk legjobban. Mintegy 10,000 lélek van a védőnőre bízva, aki ezt a tízezer lelket bent a községben és kint, a 14 kilométer sugarú tanyavilágban védi. Megtudja - például - hogy új magyar élet ígérkezik valamelyik kis házban odalátogat, magasabb intelligenciájával egyhamar bizalmába férkőzik a leendő fiatal anyának, aki a rábeszélésnek engedve ellátogat az egészség védelmi szolgálat központjába, az Egészség Házába.

Itt a Zöldkereszt orvosa (Szegváron dr Vajdovich Árpád községi orvos) és a védőnő (Wagner Viktória szociáltestvér) percek alatt megértetik a leendő anyával, hogy mi mindenre kell a maga és a születendő kis magyar élet egészsége érdekében vigyáznia. Igy ver a Zöldkereszt bimbózó kis magyar virág mellé védőkarót! Ettől kezdve a védőnő sűrűn ellátogat a kis házba, ahol látogatásai nyomán kivirul a tisztaság!

Sűrűn kinyitják az ablakokat: szellőztetnek! Sepernek, gonddal mosnak, vasalnak. Félhomályban nem olvasnak, mert romlik a szemük. A kietlen kisudvarban mindössze egy öreg bodzafa szomorkodik? Sebaj! Kis virágoskert, csín, tisztaság, egészség áramlik a kis házba és amikor beköszönt az új kismagyar, kis tündérvárba jutott!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csecsemővizsgálat a zöldkeresztben Tanácsadás a zöldkeresztben Szívvizsgálat a zöldkeresztben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az USA új elnökének első nyilatkozata Az USA új elnökének első nyilatkozata
Truman, az USA új elnöke eskütétele alkalmával kijelentette, hogy 1....
A mesterséges trágya  2. A mesterséges trágya 2.
HUTCHINSON és RICHARDS vizsgálatai szerint a szalmának humusszá való...
A budapesti hidak építésének sorrendje IV. A budapesti hidak építésének sorrendje IV.
A Zsigmond-téri hidat kell legelőbb megépíteni, még pedig az...
Olaszország és a háború Olaszország és a háború
A Monarchia és Olaszország rivalizáltak egymással a Balkán-félsziget...
Mi a baja a kisiparnak? Mi a baja a kisiparnak?
A kisiparosság legnagyobb baját a mindinkább fokozódó munkahiányban...
Újpest – Hungária 4:3 (3:2) Újpest – Hungária 4:3 (3:2)
A tavasz első derbyje végig izgalmas és nívós játékot hozott. A...
Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését jelentette be a rendőrségen felesége, Stephani Ilona színésznő, akit a fiatal Baeder szülei ellenzése dacára vett el feleségül Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését...
Érdekes bejelentést tett vasárnap délelőtt a főkapitányság központi...
Bánffy Dezső felszólalása Bánffy Dezső felszólalása
Ma fölszólalt báró Bánffy Dezső is, a ki megütközött rajta, hogy...
A csillagos ég 1924.március havában A csillagos ég 1924.március havában
Bolygók: A Merkur március 22.-éig, a Nappal való együttállásáig még...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98