Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, az egészségvédelem

Szegvár, február hó.

Mi is a Zöldkereszt?... Csak most, két-három hét óta hall a nagyközönség a Zöldkeresztről, pedig már négy esztendeje működik, igaz, hogy csendes, szívós munkával és máról-holnapra kivirágzott a magyar élet fáján egy szép virág, amit most szerte az országban mindenütt csodálattal néznek, csodálnak... Mi is a Zöldkereszt?

Johan Béla dr belügyi államtitkár, az Országos Közegészségügyi Intézet egyik életrehívója a sok szórványos, jószándéku, de eredményekben csak itt-ott gazdag egészségvédelmi tevékenykedés helyére szinte a semmiből elővarázsolta azt az egészségvédelmi szervezetet, amely a születéselőttől a halál pillanatáig végig fog kísérni ezentúl minden magyar embert. A Zöldkereszt olyan egészségvédelem, ami gyógyít is, de nem a gyógyítás, hanem a betegségek minden téren való megelőzésével védi és erősíti a magyar egészséget.


Persze, orvos nélkül mindez nem megy, de a Zöldkeresztes szolgálat lelke mégis a védőnő! Az Országos Közegészségügyi Intézetnél szervezett védőnői tanfolyam három esztendeig tart, a legki valóbb professzorok, az intézet orvosai képezik a tanfolyam hallgatónőit, akik valamennyien rátermett, az egészségmentés iránt különös érzékkel rendelkező, intelligens leányok, valamennyiüknek gimnáziumi érettségijük van. Nyolcszáz Zöldkeresztes védangyalra van szüksége az országnak, mintegy 120 védőnő végzi ma már hivatását a magyar falvakon és a tanyaközpontokban.

Hogy mi a védőnő teendője? Azt itt, Szegváron, Csongrádmegyének ebben a szegény kisközségében felállított egészségvédelmi mintaszolgálatnál láthatjuk legjobban. Mintegy 10,000 lélek van a védőnőre bízva, aki ezt a tízezer lelket bent a községben és kint, a 14 kilométer sugarú tanyavilágban védi. Megtudja - például - hogy új magyar élet ígérkezik valamelyik kis házban odalátogat, magasabb intelligenciájával egyhamar bizalmába férkőzik a leendő fiatal anyának, aki a rábeszélésnek engedve ellátogat az egészség védelmi szolgálat központjába, az Egészség Házába.

Itt a Zöldkereszt orvosa (Szegváron dr Vajdovich Árpád községi orvos) és a védőnő (Wagner Viktória szociáltestvér) percek alatt megértetik a leendő anyával, hogy mi mindenre kell a maga és a születendő kis magyar élet egészsége érdekében vigyáznia. Igy ver a Zöldkereszt bimbózó kis magyar virág mellé védőkarót! Ettől kezdve a védőnő sűrűn ellátogat a kis házba, ahol látogatásai nyomán kivirul a tisztaság!

Sűrűn kinyitják az ablakokat: szellőztetnek! Sepernek, gonddal mosnak, vasalnak. Félhomályban nem olvasnak, mert romlik a szemük. A kietlen kisudvarban mindössze egy öreg bodzafa szomorkodik? Sebaj! Kis virágoskert, csín, tisztaság, egészség áramlik a kis házba és amikor beköszönt az új kismagyar, kis tündérvárba jutott!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csecsemővizsgálat a zöldkeresztben Tanácsadás a zöldkeresztben Szívvizsgálat a zöldkeresztben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98