Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

A Gazdaságkutató Intézet legutolsó helyzetjelentése

Most került ki a nyomdából a Magyar Gazdaságkutató Intézetnek az a helyzetjelentése, amely az 1936. évi február hó végén lévő állapotról számol be. Végtelenül gondos és adatokkal bőven alátámogatott jelentés ez. A szakember örömmel fog elmerülni különböző tabellák tanulmányozásában s ezeknek az összevetéséből tiszta képet alkothat magának nemcsak Magyarország, hanem az egész világ gazdasági helyzetéről.

Varga István, a Gazdaságkutató Intézet kitünő igazgatója
ismét bebizonyította, milyen szükség van a Gazdaságkutató Intézetre s hogy milyen hasznot jelent ennek az intézetnek a munkássága a gazdasági élet áttekinthetősége szempontjából.

A Gazdaságkutató Intézet megállapitásai a gazdasági helyzetről a következőkben foglalhatók össze:

1. Az aranyblokk országok kivételével az összes ipari országok termelése fokozódott. Igaz, része van ebben a megindult fegyverkezésnek is, de a beruházási tevékenység is hathatósan megindult.
2. A termelés erősebb fokozódása tartósnak igérkezik, még pedig azért, mert a technikai haladás ujabb beruházásokat tett szükségessé és ugyancsak ujabb beruházásokat tett szükségessé a népszaporulat.
3. A mezőgazdaság vásárló ereje emelkedett s a külkereskedelmi forgalom fokozódott. A mezőgazdasági termékek világpiaci árszínvonala 7%-kal volt magasabb az idén, mint a mult esztendőben.

Ebből az általános javulásból Magyarország is kivette részét.
A foglalkoztató ipari munkások létszáma 10 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel ezelőtt. A termelési javakat előállító iparágak termelésének tömege majdnem 50%-kal növekedett. A mezőgazdasági termékek ára 18%-kal magasabb, mint az elmult évben.

Megkoronázza ezeket az adatokat az a tény,
hogy a fejlődésbe vetett bizalom egyre növekedik. Ez kifejezésre jut abban, hogy a tőzsdei árfolyamok emelkedő árfolyamot mutatnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98