Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

A Nobel békedíjra ajánlott Coubertin báró tragédiája

Írta: Pataky Károly

Vasárnap délben küldte el Svédországba Baillet-Latour gróf, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke és Muzsa Gyula, a magyar felsőház tagja azt a levelet, amelyben a Nobel békedíjra Pierre de Coubertin bárót ajánlják.

Az egész sportvilág nevében tették meg ezt az indítványt, mert Coubertin francia tudós volt, az, aki az olimpiai játékokkal legtöbb és legnagyobb szolgálatot tette a világbéke érdekében. Negyven éve annak, hogy a feketebajuszú, csillogó szemű francia tudós Athénben felújította a modern olimpiászt.

Azt megelőzően bebarangolta a világot és mindenütt hirdette, hogy a nemzetek egészséges ifjúságának a sport terén nemes lovagi tornában kell találkozniuk, hogy hazájuknak és a sportnak dicsőséget szerezzenek.

Az első olimpiászon 1896-ban a világ minden nemzete képviselte magát és a carrarai márványlépcsős, sok-sok színben pompázó athéni stadionban, amelyet Avefoff György görög kereskedő egymillió drachmás hozzájárulásával építettek, felvonult a magyar olimpiai gárda is.

Tapsolt a görög király, amikor piros kabátban, fehér nadrágban ellépkedtek előttük a magyar olimpiai jelöltek, akik magasra tartották Görögország kék-fehér színeivel díszített zsirardi-kalapjukat. Külön tapsot kaptak ezért a görög közönségtől is.

A kicsiny magyar gárdát Kemény Ferenc, Iszer Károly, Kertész K. Róbert, Manno Leonidasz és Oherolly János vezették. Míg a versenyeken Dáni Nándor, Szokoly Alajos, Hajós Alfréd, Kellner Gyula, Kakas Gyula, Wein Dezső és Tapavica Momcsilló indultak.

Fanfárok és harsonák zúgása közt hirdették ki az eredményeket, és megszületett az első olimpiai dicsőség is. Hajós Alfréd a száz- és az ezerkétszáz méteres úszóversenyen kettős olimpiai bajnokságot nyert.

Vasárnap, március 22-én van negyven éve annak, hogy Olimpikonjaink Athénbe utaztak. És ez a vasárnap emlékezetes marad a nemzetközi sportéletben, mert ekkor vált köztudomásúvá, hogy Cuobertin bárót ajánlják a Nobel-díjra.

Az előkelő francia tudós, a világbéke híres apostola tönkrement és felsegítésére nemzetközi gyűjtést indítanak Baillot-Tatour gróf, a nemzetközi olimpiai bizottság elnöke hivatalos átiratot küldött Budapestre. Muzsa Gyulához, a nemzetközi olimpiai bizottság tagjához és ebben közölte, hogy Coubertin báró, aki egész életét és minden vagyonát a sportnak szentelte, tönkrement.

Adakozásra szólította fel a nemzetközi olimpiai bizottság tagjait és azokat az országokat, amelyek hű követői voltak Coubertin báró tanainak és mindig kitartottak az olimpiai eszme mellett.

A belga grófnak ezzel az akcióval az a célja, hogy a francia tudós életének hátralévő napjait gond nélkül, nyugodtan tölthesse el. Ma már nem csillog úgy Coubertin báró szeme, mint negyven évvel ezelőtt Athénben és szénfekete harcsabajusza fehéren, szomorúan kunkorodik lefele.

Az olimpiai eszme apostola a modern olimpiász negyvenéves jubileumán várja, hogy Baillet-Latour gróf akciója sikerrel járjon. Íme, még Franciaországban is ilyen sorsra jutott az, aki önzetlenül dolgozott a sportért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mától az utcákat jobban világitják, az épületek és jármüvek továbbra is elsötétitendők Mától az utcákat jobban világitják, az épületek és jármüvek továbbra...
A m. kir. Országos Légvédelmi Parancsnokság közli: A honvédelmi...
A segesvári ünnep
A segesvári csata hatvanadik évfordulóján ünneplő közönség...
Bibliaolvasás a táborban. Bibliaolvasás a táborban.
Az egész világot csodálatra inditotta a kis boer nép vitézsége,...
Az iparügyi miniszter rádióbeszéde a széncsatáról Az iparügyi miniszter rádióbeszéde a széncsatáról
Bán Antal iparügyi miniszter kedden a rádión keresztül felhívással...
Meghalt Jekelfalussy József Meghalt Jekelfalussy József
Nagy gyásza van a magyar országos statisztikai hivatalnak: vezetője...
Tűzvészek Tűzvészek
Sopron város környékén márczius 26-ikán két községben nagy tűzvész...
A köztársaságiak győzelme a spanyol községi választásokon A köztársaságiak győzelme a spanyol községi választásokon
Vasárnap tartották meg egész Spanyolországban a községi...
Száz finn gyógyszerész családja érkezik Magyarországra Száz finn gyógyszerész családja érkezik Magyarországra
A Magyarországi Gyógyszerész Egyesült igazgatója, Koritsánszky Ottó...
Vasárnapi divatinspekció a pesti strandokon Vasárnapi divatinspekció a pesti strandokon
Vasárnap reggel, kilenc óra. A nap süt, igazi strandidőre ébredünk....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98