Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

Bezárult a rádiólánc földön

Amióta a zseniális olasz találmány, a rádió elindult dicsőséges útján, a kereskedelem és a közlekedés egyszeriben új és addig elképzelhetetlenül hasznos segítőtársat kapott a láthatatlan hullámokban. Gőzerővel építették ki a nemzetközi életben oly fontos rádióhálózatot.

Egymásután nőttek ki a földből az adóállomások és antennák. Alig volt már helye a földnek, ahová ne lehetett volna közvetlenül összeköttetést kapni rádiótelefonon vagy távírón. Most az utolsó láncszem is bezárult a föld hálózatában.

Az abesszín háború siettette a befejezését. Az angolok egyik fontos tartománya, az úgynevezett angol-Kenya az abesszin olasz tartománnyal határos. Ezzel a tartománnyal nem lehetett eddig rádiótelefónon érintkezésbe lépni. Az angolok felismerték a kérdés fontosságát és lázas munkával pótoltak a hiányt. A közelmúltban nyílt meg a forgalom Kenyával.

A nagyszabású munkálatok bemutatója kitűnően sikerült. Meg tették azt, hogy a Londonban egymás mellett álló két kiválóság úgy beszélgetett rádión egymással, hogy egyikük hangját a rádió Kenyába röpítette, ott átalakították más hullámra és visszaküldötték Londonba.

A másik beszélgető hangjával ugyanez történt. A technikai nehézségek ellenére minden kitűnően sikerült és bebizonyosodott, hogy a rádiózós nem ismer korlátokat és legyőzhetetlen akadályokat. Az angol Kenya-vonal kereskedelmi és nemzetvédelmi szempontokból egyaránt fontos, tehát joggal büszkék rá a brit birodalom polgárai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98