Dtum
Login with Facebookk
1937 | Augusztus

Monstre hadbírósági tárgylás kezdődik szerdán Marcaliban

Negyven csendőr a vádlott.

A költségvetési vita során megírták a lapok, hogy a képviselőházban képviselők küldöttsége kereste fel Friedrich István vezetésével a belügyminisztert. A küldöttség egész sereg jegyzőkönyvet tárt a belügyminiszter elé. Ezek arról szóltak, hogy a marcali választókerületben a csendőrség
vadászfegyverek utáni nyomozás során brutálisan vallatta volna több falu kisgazda polgárságát.

A belügyminiszter kijelentette Friedrich, Meizler és Strausz képviselőknek, hogy személyesen fogják kivizsgálni az ügyet és amennyiben a jegyzőkönyvekben foglaltak valósnak bizonyulnak, úgy az erre illetékes bíróság fogja ebben az ügyben az utolsó szót kimondani.

Kemény szócsata fejlődött ki akkor Friedrich és a belügyminiszter között, mert Fredrich kijelentette, hogy a múltak tapasztalatai után kevés reménye van arra, hogy az ügyet elfogulatlanul kivizsgálják és bírói döntést provokáljanak, miután a legkésőbbi Gömbös-féle általános választásokon elkövetett rengeteg attrocitás részben közkegyelemmel végződött, részben pedig eltussolták. Azóta négy hónap mult el és Széll József valóban lefolytatta a vizsgálatot és most 11-én már bíróság elé is kerül az ügy. Munkatársunk vasárnap telefonon felhívta Szagmeiszter Pál marcali főszolgabírót:

 

- Ötnapos monstre hadbírósági tárgyalás lesz Marcaliban- mondotta a főszolgabíró.- Körülbelül
40 vádlott csendőr kerül a hadbíróság elé, azokért az állítólagos brutalitásokért, melyeket az eltitkolt fegyverek utáni nyomozások során követtek volna el. Egész sereg tanút fog kihallgatni a bíróság és mintegy 20-25 sértettje van az ügynek. A monstretárgyalás céljára az egyik nagyvendéglő emeleti termét, az úgynevezett mozihelyiséget alakítottuk át, miután most a nyáron a mozi nem tart előadást.


Minden előkészület megtörtént. Elkészültek a bírói tribünök és az előrelátható nagy érdeklődésre való tekintettel, korlátozott számú közönség részére is helyeztünk el padokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98