Dtum
Login with Facebookk
1937 | Augusztus

Az agykéreg kutatása, az agy központjai

Természetesen az embernek van a legjobban fejlett agykérge. Állati agy is lehet nagyterjedelmű, de kéregállományból, vagyis agysejtekből az embernek van a legtöbb.


Az agykéreg kutatásának legmeglepőbb eredménye, hogy a kéreg különböző szakaszai különböző munkát végeznek. Már a mult század első éveiben kimutatta egy zseniális osztrák orvos, hogy a szürke kéreg egymással összeköttetésben álló, de mégis bizonyos mértékig önálló központokra oszlik. Igaz, hogy e központok valódi jelentőségét nem fogja fel helyesen.

Azt hitte, hogy a kéreg körülhatárolt mezői egy-egy érzelem vagy képesség székhelyei. Azt képzelte, hogyha megvizsgálja valakinek u koponyáját, a különböző szakaszok fejlettségéből megtudja állapítani az illető jellemét és képességeit.

Megfigyelte például, hogy veszekedős természetű ismerősei fültövében a koponyán kis gumó van, ezért az agynak erre a területére helyezte a civakodás vágyának székhelyét.

A „szerelemvágy” székhelyét a tarkó tájékán vélte felfedezni, mert egy hisztérikus nőismerősének ez a testrésze feltűnően meleg szokott lenni (!). A zenei képességek központját a halántékon kereste, mert egy ötesztendős zenei csodagyerek halántékán kis dudorodást figyelt meg.


Ma tudjuk, hogy az agy efféle térképezése képtelenség. Az agy kerületekre és központokra való felosztása azonban helyes, csakhogy e felosztása sokkal reálisabb.

A rostok és sejtek útvesztőjében

A szürke kéreg sejtjeiből hosszú nyúlványok indulnak ki. Ezeket persze csak többszázszoros nagyítással lehet észrevenni a mikroszkóp alatt. A nyúlványok idegrostokká, idegekké válnak össze. Az idegek vezetik az utat az egyes központok felé.

De milyen végtelenül bonyolult, kanyargós utak ezek! A rostok állandóan keresztezik egymást, egyik ideg összefonódik a másikkal, az egyes központok nemcsak a test különböző szerveivel, hanem a többi központtal is összeköttetésben állnak, egyszóval a legkomplikáltabb telefonhálózat gyerekjáték az agypályák szédítő tömkelegéhez képest.

Végtelen türelem kell az agy szürke állományának tanulmányozásához és annak megfigyeléséhez, hogy merre futnak le a belőle kilépő idegrostok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vallatják a kisagyvelőt Röntgen-felvételt készítenek a beteg koponyájáról Az agykéreg parányi darabkája sokszázsoros nagyításban Az emberi lélek székhelye: az agyvelő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98