Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Keresik a lélek székhelyét Az agykéreg kutatása

Az emberi lélek detektívregénye

Ősidők óta izgatja az emberek fantáziáját az a kérdés, hogy hol van elrejtve testünkben az a csodálatos valami, amit léleknek nevezünk. A primitív ember amolyan, „második én”-nek képzelte a lelket. Azt tapasztalta, hogyha elalszik, akkor álmában mindenféle kalandon megy keresztül, pedig társai tanusága szerint mozdulatlanul piheni egész éjszaka. Ez tehát csak úgy lehetséges, hogy a lélek kilépett testéből és önálló utakon járt.

Később egy bizonyos szervet tekintettek a lélek székhelyének. Az ókorban sajátságom módon a rekeszizom játszotta a lélek központjának szerepét. Görögül frén-nek nevezték a rekeszizmot és ebben a kifejezésben: „frenetikus siker” (tehát lelkes nagy siker) még ma is él ennek a különös kifogásnak az emléke. A középkorban viszont a máj számított a lelki működések központjául. A rosszindulatú embert még ma is „rossz májú”-nak emlegetik. Majd a szív vette át a máj szerepét és sok egyszerű ember még most is „szívből jövő”-nek tartja az örömmet, bánatot és a lelki működések egyrészét.

Jobban megközelítette az igazságot Descartes nagy filozófus. Az ő szemében egy parányi mirigy volt a lélek otthona, mely az agyvelő közvetlen szomszédságában fekszik. Mint a kapitány a parancsnoki hídról a hajót, úgy kormányozza a lélek az úgynevezett epifízis-mirigyből a testet.

Ma már tudjuk, hogy az agy az a szervünk, mely a lelki működésekért felelős. Helyesebben mondva, az agyvelő működésének megnyilvánulásai a lelki történések. Valósággal detektívmunka az, ahogy a kutatók emberi agy s az emberi lélek közti összefüggéseket kibogozzák. S ez a munka nincs befejezve.

Agykéreg és agyközpontok

Ha az agyat felvágjuk, azt látjuk, kérge más színű, mint a belseje. A kéreg szürke, a mélyebben fekvő része pedig fehér. A fehér velőállományban elszórva ugyancsak találni szürke szigeteket. Ezek nem egyebek, mint a szürke kéregnek a mélybe burjánzott részei.

Hosszú évtizedek kutatómunkája derítette ki, hogy a kéreg az agy fontosabb része. Ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk, kiderül, hogy sejtek milliárdjaiból áll. Az agysejtek az agy működő részecskéi. Ők fogják fel a külvilág behatásait, ők egyesítik a benyomásokat egységes világképpé.

Ők gondolkoznak és kombinálnak helyettünk, bennük születnek meg elhatározásaink és belőlük indulnak ki a különböző szervekhez azok az utasítások és parancsok, melyek az elhatározásokat valóra váltják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emberi lélek székhelye: az agyvelő Az agykéreg parányi darabkája sokszázsoros nagyításban Röntgen-felvételt készítenek a beteg koponyájáról Vallatják a kisagyvelőt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Dolly Jancsi a föltámadás ünnepén örökbefogadott egy ötéves magyar kislányt, aki minden vagyonát örökölni fogja, de akit a színpadhoz közel sem akar engedni Dolly Jancsi a föltámadás ünnepén örökbefogadott egy ötéves magyar...
Dolly Jancsi, az ó és ujvilágban híres magyar – amerikai...
A kereskedelmi tárca költségvetése A kereskedelmi tárca költségvetése
A kereskedelmi tárca költségvetését meglehetősen csekély érdeklődés...
Majszki ujabb rádióbeszédében kért segítséget Angliából Majszki ujabb rádióbeszédében kért segítséget Angliából
Majszki londoni szovjet nagykövet szombaton beszédet mondott az angol...
Futópárbaj Budapesttől Rómáig Futópárbaj Budapesttől Rómáig
A sporttörténelem sokféle versenyt feljegyzett már, de olyanra, mint...
Támadások a bank-kartell ellen Támadások a bank-kartell ellen
Az az offenziva, amelyet a bankok és a takarékpénztárak ellen...
A norvég Staksrud nyerte a gyorskorcsolyázó világbajnokságot A norvég Staksrud nyerte a gyorskorcsolyázó világbajnokságot
Staksrudnak a világbajnokság szombati első napján 5000 méteren...
A százesztendős elektromótor-Jedlik Ányos dinamóelektromos elve A százesztendős elektromótor-Jedlik Ányos dinamóelektromos elve
És ezen bizony nem is igen csodálkozhatunk, ha felidézzük annak a...
Hogyan győzött Cambridge Oxford ellen Hogyan győzött Cambridge Oxford ellen
A város már reggeltől kezdve szédülten és bódultan megbabonázva várta...
Egy bacteriumról, mely 60-70º  C-nál tenyészik legjobban Egy bacteriumról, mely 60-70º C-nál tenyészik legjobban
Már régóta ismerünk olyan baktériumokat, a melyek magasabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98