Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Keresik a lélek székhelyét Az agykéreg kutatása

Az emberi lélek detektívregénye

Ősidők óta izgatja az emberek fantáziáját az a kérdés, hogy hol van elrejtve testünkben az a csodálatos valami, amit léleknek nevezünk. A primitív ember amolyan, „második én”-nek képzelte a lelket. Azt tapasztalta, hogyha elalszik, akkor álmában mindenféle kalandon megy keresztül, pedig társai tanusága szerint mozdulatlanul piheni egész éjszaka. Ez tehát csak úgy lehetséges, hogy a lélek kilépett testéből és önálló utakon járt.

Később egy bizonyos szervet tekintettek a lélek székhelyének. Az ókorban sajátságom módon a rekeszizom játszotta a lélek központjának szerepét. Görögül frén-nek nevezték a rekeszizmot és ebben a kifejezésben: „frenetikus siker” (tehát lelkes nagy siker) még ma is él ennek a különös kifogásnak az emléke. A középkorban viszont a máj számított a lelki működések központjául. A rosszindulatú embert még ma is „rossz májú”-nak emlegetik. Majd a szív vette át a máj szerepét és sok egyszerű ember még most is „szívből jövő”-nek tartja az örömmet, bánatot és a lelki működések egyrészét.

Jobban megközelítette az igazságot Descartes nagy filozófus. Az ő szemében egy parányi mirigy volt a lélek otthona, mely az agyvelő közvetlen szomszédságában fekszik. Mint a kapitány a parancsnoki hídról a hajót, úgy kormányozza a lélek az úgynevezett epifízis-mirigyből a testet.

Ma már tudjuk, hogy az agy az a szervünk, mely a lelki működésekért felelős. Helyesebben mondva, az agyvelő működésének megnyilvánulásai a lelki történések. Valósággal detektívmunka az, ahogy a kutatók emberi agy s az emberi lélek közti összefüggéseket kibogozzák. S ez a munka nincs befejezve.

Agykéreg és agyközpontok

Ha az agyat felvágjuk, azt látjuk, kérge más színű, mint a belseje. A kéreg szürke, a mélyebben fekvő része pedig fehér. A fehér velőállományban elszórva ugyancsak találni szürke szigeteket. Ezek nem egyebek, mint a szürke kéregnek a mélybe burjánzott részei.

Hosszú évtizedek kutatómunkája derítette ki, hogy a kéreg az agy fontosabb része. Ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk, kiderül, hogy sejtek milliárdjaiból áll. Az agysejtek az agy működő részecskéi. Ők fogják fel a külvilág behatásait, ők egyesítik a benyomásokat egységes világképpé.

Ők gondolkoznak és kombinálnak helyettünk, bennük születnek meg elhatározásaink és belőlük indulnak ki a különböző szervekhez azok az utasítások és parancsok, melyek az elhatározásokat valóra váltják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emberi lélek székhelye: az agyvelő Az agykéreg parányi darabkája sokszázsoros nagyításban Röntgen-felvételt készítenek a beteg koponyájáról Vallatják a kisagyvelőt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Maczedoniában ismét komoly a baj
A maczedoniai állapotok és Ausztria-Magyarország. A japán-orosz...
Divatos apróságok Divatos apróságok
Letünt már az óriás nőikalap divata a dárdának beillő hosszu...
Kosáryné Réz Lola regénye - Álom Kosáryné Réz Lola regénye - Álom
Milyen jó cím! A regény valóban olyan, mint egy álom: ami benne...
Kállay miniszter az irányitott gazdálkodásról és a magasabb buzaárról Kállay miniszter az irányitott gazdálkodásról és a magasabb...
Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter az alábbi nagyfontosságu...
MAC győzelemmel végződött a kétnapos síverseny MAC győzelemmel végződött a kétnapos síverseny
Újév napján bonyolították le a Svábhegyen a MAFC sífutóversenyét,...
Bírótévedés, intézőverés Miskolcon Bírótévedés, intézőverés Miskolcon
Hungária – Attila 5:3 (2:1) Az Attila egyenrangú ellenfélnek...
Mibe kerül nekünk Bosznia-Hercegovina közigazgatása? Mibe kerül nekünk Bosznia-Hercegovina közigazgatása?
Az utóbbi időben sok felszólalás tárgya volt a boszniai közigazgatás...
A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek visszaadására, ha a vételár felét már kifizette A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek...
A védett gazdaadósok kötelezettségeire nézve a Kuria egy...
Újabb merényletterv Harden ellen Újabb merényletterv Harden ellen
Berlinből táviratozták: A múlt csütörtökön ismeretlen tettesek ujabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98