Dtum
Login with Facebookk
1937 | Január

Veszedelmes tiketcsaló bandát lepleztek le vasárnap az ügetőn

Vasárnap délután az ügetőpályán, a harmadik futam után nagy tömeg rohanta meg az egyik totalizatőr pénztárát. A sorban az elsők között állott egy sovány, rosszul öltözött férfi is. Kétpengős tiketet szorongatott a kezében, amellyel két befutó lovat fogadott. A tiket nyert: két pengőre 272 pengőt kellett volna a tulajdonosnak kapnia. A pénztáros átvette a cédulát, egy pillantást vetett rá, azután felugrott és így kiáltott:
- Csaló! Fogják meg!
A követező másodpercben a tiketet átnyujtó férfi rohanni kezdett és el akart tűnni a tömegben. De már késő volt: az ügyeletes detektívek és rendőrök figyelmesek lettek a zajra, a menekülő után vetették magukat és rövid hajsza után elfogták.


Az elfogott fiatalember verekedni próbált a detektívekkel, verekedés közben intett egyik közelében álló társának. A detektívek ezt a fiatalembert is elfogták, mindkettőjüket előállították a főkapitányságra. Egyiknél noteszt találtak, amelyben tíz hamis tiket volt.


A tiketek művészi hamisítványok, nagyszerűen sikerültek, még a leggyakorlottabb szemű pénztárosok sem tudhatják megkülönböztetni a valóditól. A két elfogott fiatalember Pap Sándor és Juhász László. Az utóbbi időben számos tiketcsalás fordult elő, gyakran megesett, hogy hamis tiketekkel pénzeket vettek fel, úgyhogy a valódi tikettel jelentkezők részére már nem volt pénz a kasszában. A pénztárakat eddig többezer pengővel károsították meg. A rendőrség ezért vasárnap délután, a két fiatal csaló elfogatása után nagyarányú razziát rendezett a ügetőpályán abban a reményben, hogy talán sikerül az elfogott csalók társainak nyomára akadni. A razzia nem is maradt eredménytelen.

 

A Kerepesi-út 1. szám alatt van egy tejivó, ebben szoktak kávézgatni az ügetőből a lóversenyből élősködő exisztenciák, akik soha nem járnak ki a pályára, de fogadásokkal és titokzatos módokon az ügető körüli jövedelmekből tartják el magukat. A tejivó vasárnap délután zsúfolt volt. Abban a pillanatban, mikor a detektívek beléptek a helyiségbe, két fiatalember felugrott az asztal mellől és hátraszaladt a hátsó helyiségek felé. A detektívek nyomon követték a két fiatalembert és mikor beléptek a hátsó szobába, egy nagy utazóbőrönd feküdt az egyik asztal közepén.
- Kié ez a táska? – kérdezte az egyik detektív.

Semmi válasz. A helyiség 60 vendége között nem akadt gazdája a bőröndnek. A detektívek kinyitották a táskát, amelyben különböző szerszámok voltak, olyanok, amelyeknek segítségével a hamis tiketeket elő lehetett állítani s a sorszámokat a tiketekre rá lehetett ütni.


A detektívek a lefoglalt bűnjelek és az elfogott két fiatalember vallomása alapján megállapították: hogyan követték el a bonyolult, ravasz csalást. Az üres tiketekkel mentek ki a csalók a versenyre, ahol vettek maguknak egy rendes tiketet, két pengőért. Ezekből megállapították, hogy a pénztárnál milyen sorszámoknál tartanak, ezeket a sorszámokat aztán – a két nyomtatott számot – ráütötték a tiketre. Megvárták a verseny eredményét és a befutás pillanatában a nyerő lovak nevének bélyegzőjét ráütötték a tiketre.


Ezzel azután az elsők között jelentkeztek a pénztárnál és heteken keresztül sikeresen is manipuláltak. A vasárnapi „balesetnek” is véletlenül estek a tiketcsalók áldozatul. Némethy Ernő pénztáros ugyanis a verseny alatt szórakozásból különböző számításokat végzett és megállapította, hogy ha az a két ló fut be, amelyik azután később valóban be is futott, akkor a pénztárnak semmit sem kell fizetnie, mert ezekre a lovakra nem voltak tétek.


Mikor azután a hamis tikettel jelentkezett Pap Sándor, a pénztáros azonnal láthatja, hogy a régóta keresett csalók jelentkeztek nála. A csaló társaságnak eddig négy tagja van a rendőrségen: a tejivóból a detektívek előállították azt a két fiatalembert, akik az asztalok mellől felugrottak és figyelmeztetni akarták a többieket a detektívek érkezésére. Az egyi Novoczky Jenő villanyszerelő, a másik ifjú Novoszky Alber gyári munkás. A detektívek tudják, hogy az elfogott csalóknak számos társa van még, ezeket keresik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98