Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Turáni istentisztelet

Turáni ,,istentisztelettel” izgatással és lószőrégetéssel egybekötött csúnya telekvásár volt vasárnap Érden

Vasárnap reggel három tömött autóbusz indult el a Scitovszky térről. Az irány: Érd-Parkváros Corvina telepe, a cél: egy új honfoglalás előkészítése!

Már hetekkel ezelőtt rózsaszínű röpcédulákat osztogattak: a turáni egyistenhívők kaláka – szövetkezete meghívta az igaz magyar testvért, hogy mint önálló telektulajdonos járuljon hozzá a Turán-falu létesítéséhez. A röpcédula megígért minden szépet, jót, ingyen autóbuszt, kedvezményes kamatmentes telekvásárlási feltételeket, de a negyedikére tervezett egész napos kirándulás halasztást szenvedett a kevésszámú jelentkező miatt.

A zöldinges ügynökök azonban tovább serénykednek: végig járták a pestkörnyéki házakat, rábeszélték az egyszerűbb embereket, vegyenek telket Érd - Parkvároson, ilyen alkalom úgy sem lesz többé...

Sikerült is vagy 140 részben jóhiszemű, részben a turáni szektához tartozó embert összegyűjteni.

Göröngyös hegyi külön döcög velünk az autóbusz. Évtizedes tölgyesek borítják a jövendő turáni falu területét, ahol a híveket félkörbe terelik a zöld díszes rendezők. A félkör közepén tűzet gyújtanak és a táltos, Borzas Ferenc napszámos megkezdi imáját a nagy Hadúrhoz,

A legtöbben értelmetlen arccal figyelik a különös ceremóniát. A táltos imája végén egy marék fehér lószőrt dob a tűzbe, ez a képletes fehér lóáldozat. A fehér ló ugyanis drága és spórolni kell-a telekre..Most Bencsók Zoltán dr, a Turáni egyistenhívők kaláka - szövetkezetének elnöke mond beszédet: szidja a liberálisokat, a konzervatív klerikásisokat, a kisgazdákat, a kormányt, az ellenzéket, Meskót, a nyilasvezért, aki cserben hagyta a Turáni Egyistenhívőket és szidja a nemzetközi Istent. Szóval minden rossz, csak a telek kitűnő, amelyet melegen ajánl a jámbor turáni hittestvéreknek, elv-és bajtáraknak.

Így érkezünk el a telekjegyzéshez. Kopott, öreg munkások veszik elő a nehéz munkával megkeresett pénzüket. Igaz, nem túlnagy a tolongás az előjegyzés körül...Megkérdezem az előbb leghangosabban éljenző nyilast:
- Kiválasztotta már a telket magának?
Zavarba jön! Kényelmetlenül érintette a túlhangosan feltett kérdés, melyre felfigyelnek a körülállok.
- Még nem...de...de szóltam a főnöknek, tegye nekem félre azt a részt...
Kezével olyan mozdulatot csinál, amiben benne van az egész környék. Borzas táltoshoz megyek. Egy csoport középen ül, maga alá húzott lábakkal és magyaráz. Öt percig hallgattam anélkül, hogy egy mondatot megértettem volna.
- Szeretném megismerni a Turáni Egyistenhívők tanát! Magyarázza meg nekem! Mondom a táltosnak.
- Mi az ős és egyetlen igazi magyar vallás alapján állunk. -feleli. - Itt minden a zsidóké, figyelje csak meg!
- Mondjon valamit az ősvallásról!
- Először ezt a falut építjük meg, aztán terjeszkedünk mind jobban és jobban, míg végre az egész ország újból megtér az ősi hitéhez. Sok hittérítőnk van különösen Budapest környékén...
- Igen, de magyarázza meg, a vallás lényegét!
Most sajnos, nem érek rá... - feleli zavartan a táltos. Azután hirtelen ő kérdez engem:- Vett már telket? Nem? Siessen amíg még van. Siessen!

Sietek, hogy helyet kapjak az autóbuszon. A fák között szanaszét elhullatott zsíros papirosok, szétszórt üres szardíniás dobozok, törött üvegek mutatják, hogy itt egy turánfalu alapjait rakták ma le...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98