Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Kereskedelmünk és iparunk az 1936. évben

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának évenként ilyen cimen kiadott jelentése az ország kereskedelmének és iparának jelenségeiről, nemcsak becses forrásmunkája volt gazdaságtörténelmünknek, de a gazdasági tudományosság szempontjai által irányitott kitünő kritikai szemléje is.

A kamara és ennek főtitkára, vitéz dr. Gyulay Tibor, büszke lehet rá.
A terjedelmes munka első része, amely általános nézőpontokból tárgyalja az 1936. év idevágó eseményeit, nyolc fejezetben kitünő képét és birálatát adja pénzügyeink, bel- és külkereskedelmünk, gyáriparunk, közép- és kisiparunk, közlekedésünk, szakoktatásunk évi eseményeinek, mig a különös rész szakmák szerint csoportositva, részleteit ismerteti a kereskedelem és ipar egyes ágaiban végbement mozgalmaknak.

Az általános rész minden egyes fejezete
külön méltánylást és ismertetést érdemelne, amitől, sajnos, technikai adottságainknál fogva le kell mondanunk, de annál nagyobb nyomatékkal kell mindenkinek figyelmébe ajánlanunk, aki mai gazdaságpolitikai rendszerünk hatásairól – sajnos, nem éppen kedvező hatásairól – tiszta képet akar nyerni.

A kereskedelemről szóló fejezet e tekintetben különös figyelmet érdemel, mint meggyőző bizonyitása annak a tételnek, hogy a kereskedelem tevékenysége távolról sem tarthatott lépést a gazdasági viszonyok javulásával, aminek többféle oka közül, a gazdaságpolitika általános iránya az oka, vagy ahogy a jelentés irja, azok a tényezők, amelyek a kereskedelem tevékenységi területének szükitésére, sőt kikapcsolására irányulnak, továbbra is érvényesültek a kötött forgalom további fenntartása és ujabb üzletágakra való kiterjesztése irányában.

A jelentős állami támogatással akcióképessé tett szövetkezetek
tevékenységének a külföldi értékesités terére való kiterjesztése, a kereskedelempolitikai korlátozások és az egykéz rendszer által előidézett monopóliumok, a gabonahatáridőüzlet fenntartása, a kereskedelem közvetitő szerepének a gyáripar által való kizárása azok a tényezők, amelyek a kereskedelem lesorvasztásának történetében a legnagyobb szerepet játszák.

Kitünő képet kapunk a jelentésből gyáriparunk fejlődéséről
s a gyáripari konjunktura jellegéről, a kézmüves és kisipar terén életbeléptetett reformok hatásairól, végül pedig azoknak a szociálpolitikai intézkedéseknek eredményeiről, amelyek az 1936-ik év folyamán történtek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Éber Antal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Nagy Antal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke Székács Antal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98