Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

Mi a rossz az új divatban?

A megszólás öröme… Hiába, ezt a tavaszi napfénynek készült, jókedvű tavaszi divatot is ki lehet kezdeni, ha elfogulatlanul szemügyre vesszük. Mert feltétlenül vannak túlzásai! Párizs ujjong, hiszen a brit koronázás és a francia világkiállítás máris kezdik feléje sodorni a pénzt. Öröme – többek között – kelmék és ruhák színtobzódásában, anyagok erősen díszítő kimintázásában nyilvánul meg. És pontosan ez megy néha túlzásba.

A színek akárhányszor nemcsak vidámak, de rikoltanak, ami Franciaországban ritkaság. A színösszetételek nemcsak találtak új összhangot, de néha elvetik azt s ilyenkor megbolondítják a gyanútlan szemet. Láttam egy lyoni santugselymet Maggy Rouff jegyzésével, amelyben kék-sárga koráll-narancs és erőslila hullámcsík szalad: oly vad és nyugtalanító (mert minden árnyalat túlszínezett), mintha Tripoliszban bazároknak szőtték volna.

Láttam Chanel-fémjelzésű, csíkos és kockás jerseyket, a szín harsogott s a kocka akkora volt, hogy az arénában a torrerok bízvást ilyesmivel ingerelhetnék a bikáikat. Túlzás az is, amit imprimére találtak ki: ma nincs eléggé feltűnő és nyakatekert nyomott minta, amivel ne próbálkoznának a gyárosok.

Lovak ágaskodnak, sárkányok fújnak lángot, nyulak és őzek űzik egymást, tyúkfarmok kotkodácsolnak, tiroli karakterbabák lépkednek teljes díszben a kék, zöld, sárga és piros mezőkön, - hogy a bélyeg-, érme-, zászló- és címergyűjteményekről s a brit királyság és császárság összes hatalmi jelvényeiről ne is beszéljünk. Ez a, mondhatnám, modoros kimintázás máris nem tudott az maradni, aminek indult: néhány lyoni elsőgyár ínyenc különlegességének. Mert máris átvette a tucatáru, a grandboulevardok műselyme – s ezzel le is lehet fogadni, hogy hat hét múlva kevés marad meg belőle a színvonalas kollekciókban.

Májusra, úgy gondolom, minden jóízlésű nő, kis, szerény, tapintatos, „örökérvényű” imprimékbe öltözik, hogy mise zavarja megjelenése nyugtató varázsát.
Kik viszik túlzásba a dolgot? Természetesen, a forradalmas fiatalok, az új gárda: Mainbocher, az ő megnemalkuvó színeivel, Piguel, az ő túlszéles, rikító szalmából font öveivel. Francevramant, az ő imprimémintát túlkiáltó és túlpompás gyöngyhímzéseivel.

Bezzeg, a lehiggadtak, Vionnet, Patou, Molyneux, nem eszik meg a forró kását s az ő szájuk nem is fog megégni…. Amit pedig egyes szabók az esti virággal művelnek, az is sok a jóból. Virág a vállon, a háton, a keblen – itt a teljes körfűzér – holott ez domborút mutat ott is, ahol lapály kellene…

Végül, de nem utolsó sorban: ami a kosztümszoknya idei hosszát illeti, ott most igazán nagy kísértés jelentkezik a túlzásra. Félő, hogy „Ez a divat!” felkiáltással rengetegen fognak túlrövid és túlszűk szoknyába esni, ami termetüket, korukat és lábuk vonalát illeti. Megkontreminálni ezt csak azzal az érveléssel lehet, amelyet női tükrök fölé vésni lehetne: egyetlen divat csúnya, az, amely előnytelen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jean Patou Coco Chanel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Távolba látó gép Távolba látó gép
Mihály Dénes negyedéves gépészmérnökhallgató, augusztus 25-én egy...
Dezső Kornél a tavaszi sífutóbajnokság győztese Dezső Kornél a tavaszi sífutóbajnokság győztese
Az utóbbi napok időjárása lehetővé tette, hogy az elmaradt és...
Hadisebészet a középkorban Hadisebészet a középkorban
Képünkön a kauterizálás (magyarul: sebkiégés) módját mutatja be a...
Nappali életre készül az ifjú Festetics gróf, az éjszakák hőse
A Batizfalvy szanatórium földszint 1. számú betegszobájának lakója...
UTE – FTC 2:2 (2:1) UTE – FTC 2:2 (2:1)
A bajnokság második és harmadik helyén álló két csapat mérkőzése nagy...
Az esőmennyiség csökkenése Az esőmennyiség csökkenése
Az esős napok száma általában gyérül, mintha a viz fogyóban volna....
Magyar hockey élet Magyar hockey élet
Január 8-án hirtelen hidegre fordult az idő és azóta, csaknem...
Elfogták az 55.000 frankos sikkasztás második tettesét Elfogták az 55.000 frankos sikkasztás második tettesét
Hírt adtak a lapok arról a nagyarányu szélhámosságról, amellyel két...
Király Pál nyerte az MTK mezei futóversenyét Király Pál nyerte az MTK mezei futóversenyét
Kissé hideg, de szélcsendes idő kedvezett az MTK vasárnap délelőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98