Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül

A pécsi kovácsszén a háború előtt egy korona és nyolcvan fillér volt mázsánként, ma ugyanaz a kovácsszén hat pengőbe kerül. A minősége, amióta kokszszal megjavították, valamivel jobb, de még röviddel ezelőtt is annyi baj volt vele, hogy a salakjának elszállíttatása többe került, mint a háború előtt maga a szén.

Erre a szénfajtára nem volt nagyon ráutalva
a háború előtt a magyar lakatos- és kovácsipar, mert hiszen szabadon lehetett behozni az országba ostraui és karicini szenet, míg ma ennek a sziléziai szénnek a behozatala teljesen lehetetlenné vált s még egy-két vagón behozatalára sem ád a kormány engedélyt.

Ha már most a pécsi szenet vagy legalább egy fajtáját
ilyen erőteljesen védi a kormány, akkor minden jogcím megvan arra, hogy ellenszolgáltatást követeljen a Dunagőzhajózási Társaságtól. Kívülről megítélni egy vállalat üzletvitelét nagyon nehéz, s igaz, hogy tarifális szempontból a pécsi bányavidék távolesik az ország központjától. De nem lehet véletlen, hogy az ország többi szénbányáiban, se Tatán, se Salgótarjánban évek óta nem voltak bérharcok, Pécsett pedig úgyszólván évről-évre.

Nem véletlen, hogy a Dunagőz képtelen volt
a pécsi szénnek, amelynek pedig magasabb a kalóriatartalma, mint a többi magyar szénfajtáé, piacot teremteni, nem véletlen, hogy a Dunagőz nem teremtett a bányavidéken új iparágakat, mint a MÁK és a Salgó s az sem véletlen, hogy Ausztriában sohasem merészelt egy bányavállalat úgy elbánni munkásaival, mint a Dunagőz Magyarországon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98