Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Lord Halifax hazautazott

Berlin, november 21.
Lord Halifax, az angol titkos tanács elnöke, vasárnap befejezte németországi látogatását és este kilenc órakor menetrendszerű északi expresszel visszautazott Londonba.


Lord Halifax elutazása előtt fogadta az angol sajtó képviselőit. Nyilatkozatában annak a reményének adott kifejezést, hogy berlini látogatása lehetővé teszi a tárgyalások további folytatását, hogy így kölcsönös megértés jöjjön létre, ami előmozdíthatja az angol-német kapcsolatok tisztázását.


Az egyik angol ujságíró kérdést intézett lord Halifaxhez Neurath báró német külügyminiszternek Londonba történt meghívásáról. Lord Halifax válaszában kijelentette, hogy az elkövetkező események azoktól a tanácskozásoktól függenek, amelyek az elmúlt héten Berlin és London között lefolytak.


A lapok behatóan foglalkoznak Halifax lordnak Hitlernél, az Obersalzbergen tett látogatásával.


- A látogatás – írja a Völkischer Beobachter – sem arra nem adhat okot Németországban, hogy eredménye tekintetében csalódást hozzon, sem arra, hogy korai reményeket fűzzenek hozzá. Azok a jelentések, amelyek ezzel kapcsolatban Neurath birodalmi külügyminiszter londoni látogatásáról napvilágot láttak, nem egyebek puszta találgatásnál.  Ilyenfajta látogatás sürgős szükségessége egyáltalában nem áll fenn, éppen ezért egyáltalán nem is vették tervbe.


Az Essener Nationalzeitung ezt írja: A látogatás hasznosnak és alkalmasnak mutatkozott a kölcsönös megértés fokozására és alapul szolgálhat a további tárgyalásokra. A német külpolitika világos iránya nem angolellenes. A világpolitikai helyzet azonban e pillanatban még oly kevéssé érett, annyira áttekinthetetlen, hogy először meg kell várni a helyzet tisztulását, mielőtt a két állam egyike új összejövetel és megbeszélés iránti szándékát nyilváníthatná.

London, november 21.
A sajtó érdeklődésének előterében változatlanul Halifax lord németországi látogatása áll. Hangsúlyozzák a lapok, hogy a Hitlerrel folytatott hosszú tárgyalás bizalmas jellegű és azért annak részletei nem is fognak egyhamar kiszivárogni, de az a tény, hogy Neurath külügyminiszternek júniusban elhalasztott látogatása most ismét napirendre kerül, kedvező jelnek tekintendő.

 

A lapok egy része határozottan megállapítja, hogy Berchtesgadenben főleg a gyarmati kérdésről, az angol-amerikai gazdasági tárgyalásokról és Németország középeurópai céljairól volt szó.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98