Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Helio-thérapia

A nap minden élet ősforrása. Felbecsülhetetlen és eddig még csak nagyon hiányosan ismert erők szunnyadnak benne, amely erőknek rendkívüli hatását és kihasználását még nem leste el a föld lakója, az ember.

A napsugarak gyógyító hatása régóta ismeretes és sokféle betegség esetén javasolja az orvosi tudomány. Szinte napról-napra tágabb a tér, amelyen a melegítő, gyógyító hatású áldott napsugarak alkalmazást nyernek.

Két svájci orvosnak, Bernhardnak és Rolliernek a korszakalkotó felfedezése, hogy nemcsak a napsugár melege, nemcsak látható fénye (a vöröstől az ibolyáig terjedő fénysugarak) gyakorolnak gyógyító hatást, hanem éppen a láthatatlan (ultraviola) sugarak okozzák elsősorban a beteg szervezetre nézve az is előnyös hatást

E különösen hatékony ultraviola sugarakat azonban az üveg sem bocsátja át, a por; füst és a levegő egyéb tisztátalansága is felfogja és így nem is érkeznek el a levegő alsóbb régióiba, a síkság, vagy az alacsony dombvidék lakóihoz, míg a magas alpesi hegyi zóna napfényében még nagy mennyiségben kimutathatók.

A gyógyító technika magas fejlettségének köszönhetjük, hogy mesterséges úton is elő lehet állítani olyan fényt, amelynek utraviola sugarakban való gazdagsága és gyógyhatása nemcsak hogy megközelíti vagy eléri, hanem sokszorosan felül is múlja a leghatékonyabb magas hegyvidéki kúra hatását.

Bach és Jasionek német professzorok találták fel az olvasztott hegyi kristályból készült és higanygőzökön keresztül vezetett, villamos árammal világítóvá tett ú. n. hanaui kvarclámpát (azért kvarcból, mert az átereszti az ibolyántúli sugarakat is), amelynek az a sajátsága, hogy főként nagy gyógyító hatású láthatatlan ultraviola sugarakat bocsát ki magából. Ezáltal a kvarclámpa gyógyereje sokszorosan felülmúlja a napsugár hatását.

Az új gyógymód különösen most a nagy világháború rettenetes pusztításai és megpróbáltatásai nyomán nyert rendkívüli fontosságot, mivel a nélkülözések és hiányos táplálkozás, járványos betegségek utóhatásait sokan a felnőttek közül, de még inkább a gyengébb ellenállású ifjú generációból megszenvedik.

Ezeknél a senyvedőknél a legtöbb esetben csodás gyógyhatása tapasztalható a rendkívül egyszerűen és könnyen alkalmazható kvarcfény-kezelésnek. A mesterséges magaslati nap alkalmazása mindazokban az esetekben, amikor a betegség kísérőjeleként anyagcsere zavarok és magas vérnyomás jelentkezik, biztos javulást és az esetek legnagyobb százalékában gyógyulást jelent.

Ezt azzal megmagyarázni, hogy a kvarcolás elsősorban az anyagcsere fokozódást idézi elő. Ilyenformán az étvágy és emésztés javul, az éjszakákat nyugodt álomban tölti a beteg és a közérzet általános javulásával egyidejűleg rendesen jelentékeny súlyszaporodást mutat. Sápkóros, tuberkulotikus, ideggyenge betegeknél és még számos esetben a kvarcfény-kezelésnek óriási jelentősége van.

Sajnos, az olvasztott hegyikristályból készült kvarclámpák lehetősen magas ára egyelőre nem teszi lehetővé, hogy minden orvos felszerelje magát ezzel a remek hatású gyógyítóeszközzel. A jobb pénzügyi viszonyok között élő nyugati államokban, különösen Svájcban és Németországban, az állam gondoskodik arról, hogy a szegényebb néposztály görvélykóros, vérszegény gyermekeit nyilvános mesterséges magaslati napkúra-állomásokon erősítsék, gyógyítsák és készítsék elő az élet nagy küzdelmeire és megpróbáltatásaira.

Magyarországon, ahol a tuberkulózis minden faja borzadó pusztítást végez a szegény városi néposztály, sőt az anyagilag jobban ellátott falusi földmíves nép között is - valóság Isten csapása szántba megy ez a betegség, és az ellene való védekezés a magyar közegészségügy legégetőbb problémája.

Az egészségtelen lakás viszonyok, túlzsúfoltság, rossz, poros vagy füsttel megfertőzött levegő, célszerűtlen táplálkozás és igen sokszor a mélyen gyökerező káros, babonás szokások természetszerűleg a leggyengébb korban levőket sújtják legérzékenyebben és így a gyermekhalandóság terén Magyarország megszégyenítően vezető helyen áll a statisztikában.

A súlyos gyermekbetegségektől megkínzott, legyengült apró szervezet természetesen sokkal kisebb ellenálló képeséggel bir a tuberkulótikus fertőzések ellen és így igen sok ifjú magyar honpolgár már a legzsengébb korban, örök részül kapja ezt a fatális betegséget. 

Igen nagy fontossággal bírna a magyar népegészségügy szempontjából, ha a higienikusabb gyermekápolás és racionálisabb életmód mellett az orvosi tudománynak új és rendkívül hasznos vívmánya: a heliotherapia is általános elterjedést nyerne.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A MUE hölgyversenye A MUE hölgyversenye
A MUE versenye nagyon gyér érdeklődés mellett folyt le a MUE...
A drótnélküli telefon a haditengerészet szolgálatában A drótnélküli telefon a haditengerészet szolgálatában
A mikor Robley D. Evans ellentengernagy 1908. deczember 16-án...
Bankok fuziója Bankok fuziója
Csöndesen, nagyobb emócziók nélkül folyik a fővárosban egy igen...
A nemzetközi gazdasági viszonyok A nemzetközi gazdasági viszonyok
A nemzetközi gazdasági viszonyok megitélése terén a rendkivül...
Lemondott Kossuth Ferencz Lemondott Kossuth Ferencz
Kossuth Ferencz elnök a következő határozati javaslatot terjesztette...
A csőposta A csőposta
A postaszolgálat technikai eszközei között a csőposta berendezés nem...
 Emberek a víz alatt 1 Emberek a víz alatt 1
Az 1600-as évek elején Anglia meglehetősen tarka képet mutatott. A...
Pontos időjelzés Pontos időjelzés
Az ember életében egyre nagyobb fontosságú lesz a pontos idő. Ma,...
Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván
Gróf Csekonics Iván, az ellenzék jelöltje és Halla Aurél államtitkár...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98