Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

Az indián narkótikumok hatása, a camotilló kiszámíthatósága

Rendkívül érdekes egy másik indián méreg, a peyotl hatása. A lelki működések élességét, pontosságát fokozza fel igen nagy mértékben. Nemcsak indiánok, hanem fehérek, főleg szellemi munkások élnek vele.

A pár esztendővel ezelőtt Bécsben öngyilkosságot elkövetett Pirquet híres osztrák egyetemi tanárról derült ki halála után, hogy peyotl-t fogyasztott esztendőkön keresztül. Az orvosok részben ezzel magyarázzák Pirquet kivételes sikereit tudományos téren: Pirquel persze nem tudott leszokni a méregről és ez kergette az öngyilkosságba.

A peyotl-lal narkotizált ember ilyeneket mond: „két méterrel továbblátok gondolataimban, mint Ön  vagy: „semmi nehézséget nem okoz a legbonyolultabb számtani feladat megoldása fejben.”

És ez így is van. A kísérleti személy úgy érzi, mintha szellemi képességei hihetetlenül megnövekedtek volna. Minden problémát, amely eléje kerül új szempontokból lát és a kérdést csakhamar meg is oldja. A szem élesen figyel, mintha kora reggel volna.

Napfényben úszik a föld, zene hallatszik és színes tűzijáték jelenik meg a narkotizált ember előtt. A kellemetlen, lehangoló érzések eltűnnek. A lélek „felülről néz mindent, a derűs és szellemileg magasrendű optimizmus szemszögéből: ime az állapot, mikor a bonyolult kérdések egyszerre éteri világosságban állanak előttünk.

A marihuana-nak a mexikói hasis melléknevet adták. A marihuana nem ád friss invenciót, mint a peyotl, hanem a meglévő, elfojtott elgondolásokat, terveket vetíti ki erőteljes nagyításban a narkotizált személy elé. A mexikói sofőrök kedvenc itala. Ha az országúton, vagy egy mexikói nagyvárosban a hajnali órákban két összeütközött, darabokra tört autót talál a rendőr, biztos lehet felőle, hogy marihuanától rúgtak be este a kocsik vezetői.

Bayard Taylor, a híres amerikai író, a „Faust” fordítója így írja le a marihuana hatását, amit önmagán észlelt: - Egyszerre a Cheops-piramis lábánál állottam. Egy másodperc alatt fenn voltam a piramis csúcsán. Végtelen, szürke sivatag terült el előttem. Uszni kezdtem a levegőben, majd észrevettem, hogy egy gyöngyházból készült bárkában vagyok, amely a felhők között siklik velem. Gyönyörű, izzó zöld színű mezők suhantak el alattam. Ugyéreztem, hogy ez a legnagyobb gyönyörűség, amit földi ember átélhet. Egyszerre megsemmisültem, szétporladtam a világmindenségben. Csodálatos, jóleső érzés volt.

A peyotl végső hatásában morfiumszerű méreg. Aki megszokta nem tud nélküle élni. Idő- és térérzéket veszíti el a kísérleti személy elsősorban: ezért a marihuanát fogyasztó gépkocsivezetők gyakori katasztrófája.

A legérdekesebb, legtitokzatosabb délamerikai méreg kétségkívül a camotillo. Az indiánok azt állítják róla, hogy hónapokkal előbb meghatározhatják segítségével az ellenség halála óráját. A camotillóról több érdekes, állítólag hiteles történetet jegyeznek fel.

1920-ban egy mexikói börtönben camotillóval mérgeztek megy egy elfogott forradalmár-tábornokot. Egyik fogolytársa közölte vele, hogy az ételbe camotillót kevertek. A tábornokot kiengedték a fogságból, aki azonnal felkereste Mexikó legkitűnőbb orvosait. A mérgezésnek semmi nyomát nem találták.

A tábornok fogoly társa ennek ellenére azt állította, hogy a mérgezés július utolsó napjaiban megtörtént és így a halálnak hat hónappal később, január utolsó hetében kell bekövetkeznie. Orvosainak állandó ellenőrzése alatt állott a tábornok. De ez nem sokat használt, mert 1921 január huszonhetedikén hirtelen összeesett és meghalt.

Hasonló dolog történt egy mexikói képviselőválasztás során. Két jelölt szónokolt a városháza előtt, amíg egy ismeretlen indián meg nem jegyezte, hogy kár rájuk szavazni, mert félév mulva amúgy sem élnek már. A jóslat beteljesedett. A két képviselő politikai ellenfelei használták fel az indián mérget a vetélytársak elpusztítására.


Sarolta mexikói császárnőt, mint a törtértelem feljegyzi, camotillóval ölték meg. Az indián szerint a megmérgezett ember annyi napig él még, amennyi idő a camotillógyökérnek a földből való eltávolítása és a méregnek a szervezetbe való bevitele között eltelt. Hogy ebben a feltevésben mennyi a valóság és mennyi a babona, még nem döntötték el.

Az indiánmérgek problémájával Amerika és Európa elsőrendű kutatói foglalkoznak. Többek között dr Viktor A. Reko, a németszármazású mexikói egyetemi tanár, a kérdés legkitűnőbb ismertetője. Az ő gyűjteményéből származnak a fenti adatok. Reko professzor a mexikói tudományos akadémia tagja és nemzetközi tekintély a gyógyszertan terén.

Feljegyzéseinek hitelességében nincs okunk kételkedni, bár kétségtelen, hogy normális európai fantázia számára kissé hátborzongató, dolog a camotillóhoz fűződő történeteket valóságnak tekinteni.

Berend Pál

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi történhet a föld mélyében Mi történhet a föld mélyében
Alig mulik el esztendő, a melyben a földrengés rettentő csapása meg...
A konferanszié A konferanszié
Sokan, akik eljárogatnak a kabarékba és jóízűen nevetnek a...
Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi választásokon Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi...
Egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakítani!- mondta...
Daktiloszkopiai Röntgen - fölvételek Daktiloszkopiai Röntgen - fölvételek
A bűnügyi nyilvántartásba az ujjlenyomatlapok bizonyos mathematikai...
Amanullah király röpülőgépen elmenekült az afgán fővárosból Amanullah király röpülőgépen elmenekült az afgán fővárosból
A Quai d’Orsayra a beludzsisztáni Quélában székelő francia...
A fekete nap A fekete nap
Az antant újabb nagy támadása augusztus 8-án kezdődött. A Somme folyó...
Lázas izgalom Szegeden: új aknatámadás a paprika ellen! Lázas izgalom Szegeden: új aknatámadás a paprika ellen!
Vasárnap lázas sürgés-forgás volt a szegedi paprikatermelők és...
Tizenöt csapat játszik az első osztályban Tizenöt csapat játszik az első osztályban
Az MLSz. közgyűlése által kiküldött ötös bizottság döntése folytán az...
Alföldi telepesek Tolnamegyében Alföldi telepesek Tolnamegyében
Amint az ember a tolnamegyei Felsőireg községet elhagyja, vagy Tamási...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98