Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

Az indián narkótikumok hatása, a camotilló kiszámíthatósága

Rendkívül érdekes egy másik indián méreg, a peyotl hatása. A lelki működések élességét, pontosságát fokozza fel igen nagy mértékben. Nemcsak indiánok, hanem fehérek, főleg szellemi munkások élnek vele.

A pár esztendővel ezelőtt Bécsben öngyilkosságot elkövetett Pirquet híres osztrák egyetemi tanárról derült ki halála után, hogy peyotl-t fogyasztott esztendőkön keresztül. Az orvosok részben ezzel magyarázzák Pirquet kivételes sikereit tudományos téren: Pirquel persze nem tudott leszokni a méregről és ez kergette az öngyilkosságba.

A peyotl-lal narkotizált ember ilyeneket mond: „két méterrel továbblátok gondolataimban, mint Ön  vagy: „semmi nehézséget nem okoz a legbonyolultabb számtani feladat megoldása fejben.”

És ez így is van. A kísérleti személy úgy érzi, mintha szellemi képességei hihetetlenül megnövekedtek volna. Minden problémát, amely eléje kerül új szempontokból lát és a kérdést csakhamar meg is oldja. A szem élesen figyel, mintha kora reggel volna.

Napfényben úszik a föld, zene hallatszik és színes tűzijáték jelenik meg a narkotizált ember előtt. A kellemetlen, lehangoló érzések eltűnnek. A lélek „felülről néz mindent, a derűs és szellemileg magasrendű optimizmus szemszögéből: ime az állapot, mikor a bonyolult kérdések egyszerre éteri világosságban állanak előttünk.

A marihuana-nak a mexikói hasis melléknevet adták. A marihuana nem ád friss invenciót, mint a peyotl, hanem a meglévő, elfojtott elgondolásokat, terveket vetíti ki erőteljes nagyításban a narkotizált személy elé. A mexikói sofőrök kedvenc itala. Ha az országúton, vagy egy mexikói nagyvárosban a hajnali órákban két összeütközött, darabokra tört autót talál a rendőr, biztos lehet felőle, hogy marihuanától rúgtak be este a kocsik vezetői.

Bayard Taylor, a híres amerikai író, a „Faust” fordítója így írja le a marihuana hatását, amit önmagán észlelt: - Egyszerre a Cheops-piramis lábánál állottam. Egy másodperc alatt fenn voltam a piramis csúcsán. Végtelen, szürke sivatag terült el előttem. Uszni kezdtem a levegőben, majd észrevettem, hogy egy gyöngyházból készült bárkában vagyok, amely a felhők között siklik velem. Gyönyörű, izzó zöld színű mezők suhantak el alattam. Ugyéreztem, hogy ez a legnagyobb gyönyörűség, amit földi ember átélhet. Egyszerre megsemmisültem, szétporladtam a világmindenségben. Csodálatos, jóleső érzés volt.

A peyotl végső hatásában morfiumszerű méreg. Aki megszokta nem tud nélküle élni. Idő- és térérzéket veszíti el a kísérleti személy elsősorban: ezért a marihuanát fogyasztó gépkocsivezetők gyakori katasztrófája.

A legérdekesebb, legtitokzatosabb délamerikai méreg kétségkívül a camotillo. Az indiánok azt állítják róla, hogy hónapokkal előbb meghatározhatják segítségével az ellenség halála óráját. A camotillóról több érdekes, állítólag hiteles történetet jegyeznek fel.

1920-ban egy mexikói börtönben camotillóval mérgeztek megy egy elfogott forradalmár-tábornokot. Egyik fogolytársa közölte vele, hogy az ételbe camotillót kevertek. A tábornokot kiengedték a fogságból, aki azonnal felkereste Mexikó legkitűnőbb orvosait. A mérgezésnek semmi nyomát nem találták.

A tábornok fogoly társa ennek ellenére azt állította, hogy a mérgezés július utolsó napjaiban megtörtént és így a halálnak hat hónappal később, január utolsó hetében kell bekövetkeznie. Orvosainak állandó ellenőrzése alatt állott a tábornok. De ez nem sokat használt, mert 1921 január huszonhetedikén hirtelen összeesett és meghalt.

Hasonló dolog történt egy mexikói képviselőválasztás során. Két jelölt szónokolt a városháza előtt, amíg egy ismeretlen indián meg nem jegyezte, hogy kár rájuk szavazni, mert félév mulva amúgy sem élnek már. A jóslat beteljesedett. A két képviselő politikai ellenfelei használták fel az indián mérget a vetélytársak elpusztítására.


Sarolta mexikói császárnőt, mint a törtértelem feljegyzi, camotillóval ölték meg. Az indián szerint a megmérgezett ember annyi napig él még, amennyi idő a camotillógyökérnek a földből való eltávolítása és a méregnek a szervezetbe való bevitele között eltelt. Hogy ebben a feltevésben mennyi a valóság és mennyi a babona, még nem döntötték el.

Az indiánmérgek problémájával Amerika és Európa elsőrendű kutatói foglalkoznak. Többek között dr Viktor A. Reko, a németszármazású mexikói egyetemi tanár, a kérdés legkitűnőbb ismertetője. Az ő gyűjteményéből származnak a fenti adatok. Reko professzor a mexikói tudományos akadémia tagja és nemzetközi tekintély a gyógyszertan terén.

Feljegyzéseinek hitelességében nincs okunk kételkedni, bár kétségtelen, hogy normális európai fantázia számára kissé hátborzongató, dolog a camotillóhoz fűződő történeteket valóságnak tekinteni.

Berend Pál

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Törvényjavaslat a közutakról és vámokról Törvényjavaslat a közutakról és vámokról
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter a közutakról és vámokról...
Tenger csillag az égen távcsővel Tenger csillag az égen távcsővel
Ha szép, derűlt éjszaka, künn a szabadban, hol a városok lámpái nem...
Tolsztoj Leo gróf, a nemrégen elhalt világhírű orosz író fiai farkasvadászaton Tolsztoj Leo gróf, a nemrégen elhalt világhírű orosz író fiai...
Tolsztoj három fia: a képen a második: Illés (Ilja), a harmadik...
Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő   2. Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő 2.
Négy hangosbeszélő-tölcsért állítottak fel négy rejtett helyen: egyet...
Revolver a bankban Revolver a bankban
A gyöngyösi Mátra-banknak egyik utóbbi napon tartott igazgatósági...
A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet emlékiratot A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet...
A félhivatalos Prager Presse jelentése szerint a magyar és a lengyel...
Törvény a szeszadó módositásáról Törvény a szeszadó módositásáról
Teleszky pénzügyminiszter beterjesztette a szeszadó módositásáról...
A sporttelep eszméje A sporttelep eszméje
Atzél Béla báró halálával az összes lapok megemlékeztek nagyszabású...
MTK – Pannonia 13:0 (6:0) MTK – Pannonia 13:0 (6:0)
Az esős, has idő nem kedvezett a szezonnyitó tréningmeccseknek s...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98