Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

A szöcskeember mágikus szemü kamerája

A szakértők valamennyien megegyeznek abban, hogy a sportok királynője még mindig az atlétika. Ez a legklasszikusabb versenyág, amiben a győzelemnek kettőzött értéke van. Az sem vitás, hogy az. atlétikában immár szinte tradícionális egyhangúsággal Amerika ifjúsága viszi el a babért a többi világrészek elől.

Önkéntelenül is felvetődik a kérdés: miért? A tengerentúlon talán sokkal jobb emberanyag születik? Ez a magyarázat kevés, sőt egyáltalában nem helytálló. Az amerikai győzelmeknek, amikről legutóbbi olimpia is oly meggyőző adatokat nyujtott, más a titka. Éspedig kettős titka van. Az atléták kevés kivétellel az amerikai egyetemek hallgatói közül kerültek ki. Ezek az egyetemek egész éven át szakadatlan versengésben vannak.

S jóformán minden szabadidejük abban telik el, hogy készülnek az egyetemközi versenyek re. Az amerikai atlétasereg tehát megszokja a küzdelmet, az éles konkurrenciát, versenyrutinra tesz szert s amikor az olimpián négyévenként a nemzetét képviseli, a küzdelmek forró levegőjében, amely más versenyzőt szinte megbénít, otthonosan mozognak az amerikaiak. Nekik nem ujság a legvadabb verseny sem. Ez az egyik titka az amerikai győzelemsorozatnak.

A másik még érdekesebb. „Odaát” az atlétikát és a sportot tudománynak tekintik és úgy is gyakorolják. Laboratóriumok, szakképzet orvosok, testnevelési tanárok sokasága áll egy-egy egyetem szolgálatában, ahol a sport tantárgy is. A műszerek egész légiójával felszerelve, tudományos aprólékossággal állapítják meg minden versenyző stílusának hibáit s valósággal mikroszkóp alatt figyelik a fejlődését. Ez az amerikai sorozatos győzelmek másik magyarázata.

Hogy milyen nagy gonddal és lelkiismeretességgel figyelik atlétáik munkáját, arra ragyogó példát nyujt az itt közölt remek fényképsorozat és egy találmány is, amely lehetővé teszi még a leggyorsabban lezajló sportok szemmeltartását is.

William Eipel, a Manhattan-kollégium neves magasugrója, aki többszörös rekorder volt, olyan mágikus kamerát készített, amelynek szeme csalhatatlanul leplezi le a sportolók hibáit, ugyanakkor azonban nem feledkezik meg a jó atléta erényeinek megörökítéséről sem.

Eipel bűvös kamerája egy „gyorstüzelő fényképezőgép”, amely nem filmfelvevő és mégis lehetővé teszi, hogy másodpercenként öt-tíz-húsz felvételt készíthessenek vele. Egyetlen gombnyomás és megindul „gépfegyvertűz” a kamera automatikusan 50 - 100 felvételt készít.

Ha újabb sorozatra van szükség, akkor egy mozdulattal ismét ujabb munkára lehet beállítani a gépet, amely nem nagyobb, mint egy cigarettatárca. Egyszerű szerkerete miatt olcsón előállítható s ma már minden kollégiumbeli atléta felszerelte magát vele. Ezzel lehet a legolcsóbban és legbiztosabban kimutatni a fogyatékosságokat. Nincs vita, a fénykép, hogy mondani szokták – több nyelven, sőt minden nyelven beszél: megérti a néger vagy kinai atléta csakugy, mint fehér konkurrensei.

Eipel gépének jelentős része volt abban, hogy a legutóbbi olimpián az amerikai csillagos lobogó annyiszor szaladt fel az árbócra. S a balsikerrel szerepelt magyar atlétikának talán az is egyik hibája volt, hogy nem sokat hederített az új találmányra, amelynek nevelőhatása minden eddigi segédeszköznél hatásosabbnak bizonyult.

Elég az itt közölt fényképsorozat megfigyelése ahhoz, hogy bárki megérthesse a magasugrás részletmunkáját. A valóságban a másodperc egy töredéke alatt zajlik le az ugrás, nincs idő arra, hogy részletesen megfigyelhessük az ugró mozdulatait a produkció közben.

Az Eipel-féle bűvös kamera részeire szedi a másodperc történetét és tanulságos képsorozattal mutat rá minden hibára és erényre. Az itt közölt sorozat a feltalálóról készült ugrás közben. Stilusa tökéletes, mintaképül állhat minden ugró előtt. Az amerikai szöcskeember nemcsak a találmányával, de az ugrásával is jelesen vizsgázott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Aranylakodalmak Aranylakodalmak
Nincs kedvesebb látvány annál, mint amikor egy öreg házaspárt látunk...
Rengeteg tusgyőzelem a birkózó csapatbajnokság küzdelmeiben Rengeteg tusgyőzelem a birkózó csapatbajnokság küzdelmeiben
A birkózó csapatbajnokság során vasárnap „vidéki napot”...
A főváros küldöttsége a miniszterelnöknél A főváros küldöttsége a miniszterelnöknél
A főváros legutóbbi közgyűlése elhatározta, hogy megismétli az...
Az angol csoda Az angol csoda
A Collége de France tudós tanára, André Siegfried, négy évvel ezelőtt...
Az orosz belügyminiszter gyilkosa szökésben Az orosz belügyminiszter gyilkosa szökésben
Még mindig rejtélyes alak az a fiatal ember, ki Plehve orosz...
A fascizmus gazdasági portréja A fascizmus gazdasági portréja
Hazafelé robog már a miniszterelnök szalonkocsija Itália napsugaras...
Megint magas a kalap! Megint magas a kalap!
Sokat beszéltünk és irtunk tavaly a magas kalapokról. Most megint...
Sportolnak a huszárok Sportolnak a huszárok
Az utóbbi évek során – mikor még a világháboru vihara nem...
Győzelemmel mutatkozott be az olimpiai jéghokki csapat Győzelemmel mutatkozott be az olimpiai jéghokki csapat
Magyarország – Wiener E. V. 4:1 (0:0, 1:1, 3:0) Jéghoki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98