Dtum
Login with Facebookk
1938 | Április

A mindentudó fotocella

A rádiólámpa és a fotocella az a két találmány, amelyet a legtöbb formában tudott hasznosítani eddig a technika. Mindkettő nélkülözhetetlenné vált már és ha máról holnapra eltűnne a földről a fotocella és a rádiólámpa, bénultan állanának meg az ipari gépek légiói, amelyek e két testvértalálmány nélkül nem létezhetnek.

A rádiólámpa sokoldalú felhasználásáról már ismételten volt szó. Most a fotocella használhatóságának bizonyítására sorolunk fel néhány esetet, ahol rendkívül hasznos feladatot tölt be ez az aránylag egyszerű szerkezet, amely a rájutó fénysugarakból elektromos áramot állít elő.

Az amerikai gyárakban a veszélyes munkagépeket már felcserélték fotocellával. Ha a munkás keze vagy valamely más testrésze olyan közel kerül a géphez, hogy az esetleg elkaphatja és összezúzhatja, a fotocella ezt nyomban észreveszi és még mielőtt bekövetkezett volna a szerencsétlenség, azonnal megállítja a gépet.

Fotocellával olvassák meg az embereket például a múzeumokban, színházakban, könyvtárakban. Ugyancsak ilyen számlálószerkezet ügyel a hidak bejáratainál a közlekedési eszközökre. Ha már annyi gépet, kocsit számolt össze, hogy az a híd teherbíróképességét meghaladná, akkor automatikusan vöröslámpát gyujt és ezzel tilosat tovább kocsiknak mindaddig, amíg a hidat túlterhelték.


A veszélyes uccakereszteződéseknél felállított fotocella ügyel arra, hogy ha autó közeledik, akkor vörös lámpa jelezze ezt a kereszteződéseknél.

A betörök elleni védekezés terén már régen nélkülözhetetlen ez a szerkezet. Nemcsak riasztójeleket, fényképezőgépeket működtet abban a pillanatban, amikor tilos területhez érkezik az avatatlan, hanem újabban már az őrzendő fülkét könnygázzal, sőt vízzel is elárasztja.

Nem nélkülözheti a becsaphatatlan fotocellát ma már a fejlett kelmegyártás. A szövetek színét fotocella analizálja, ez keveri ki a színeket és biztosítja, hogy a gyártásból kikerülő, anyagok pontosan azonos színösszetételnek legyenek.

A nyomdászatban is számos helyen alkalmazzák már, így ha a gyorsan dolgozó rotációs nyomógépben elszakad a papír, a fotocella azonnal megállítja a gépet és elejét veszi annak, hogy a szakadt papír a gép között összecsomósodjék, amit csak hosszas munkával lehet eltávolítani a hengerek közül. Ugyancsak ügyel arra is, hogy a hengereken elegendő festék legyen, mert ha hiányzik s emiatt, szürke, olvashatatlan lesz a nyomás, akkor nyomban csenget és felhívja a gépmester figyelmét a hibára.

Az emberi szem hamar kifárad a színek válogatásában. Ezért a nagy dohánygyárakban a szivarokat fotocella válogatja ki és az egyszínű szivarokat külön-külön rekeszekbe gyűjti. Hasonló célra használják a fotocellát a gombgyárakban is. Kanadában még a babot is fotocellával futószalagon válogatják széjjel.

Frappáns szerepe van a fotocellának a nagygyárak energiatermelő központjaiban. Igy például ügyel arra, hogy a szenet minél gazdaságosabban égessék el. Ha a szén nincs kellően kezelve, nincs elegendő levegője a tűztérnek vagy az túlsok, akkor az energia nagyrésze füst alakjában távozik el a hatalmas kéményeken.

Ezt a fotocella azonnal jelzi a műszaki igazgató asztalán. Mihelyt a megengedettnél sötétebb a füst a kémény szájánál, a fotocella jelzést küld az igazgatónak, aki azonnal intézkedhet anélkül, hogy a kéményt látná.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 A legnagyobb drótnélküli telegráfállomás A legnagyobb drótnélküli telegráfállomás
A világ legmagasabban fekvő drótnélküli telegráf-állomása a Pic du...
A football-játék ügye a budapesti városházán A football-játék ügye a budapesti városházán
Nagy érdeklődés mellett tárgyalta a főváros közgyűlése junius 6-án...
A bolgár képzőművészeti kiállítás.
A Nemzeti Szalón összes termeiben rendezett bolgár képzőművészeti...
Az 1920. és 1924. évi olympiász
Bécsi lapokban olvassuk, hogy a prágai "Cas" értesülése szerint az...
A pápa halála A pápa halála
A különböző távirati ügynökségek elétérő jelentései alapján a...
Groteszk tánczok Groteszk tánczok
Orfeumokban, varietékben ujabban sokféle groteszk tánczot mutogatnak,...
A magyar aviatika diadala A magyar aviatika diadala
Az annyit ócsárolt magyar aviatikának a mult hét óta egy második...
Ady Endre éjszakái Ady Endre éjszakái
A Három Hollóhoz címezett csárdából kukorékolás hallatszott, Zuboly,...
Egy angol iskolakönyv - A hétről
„ Pártoljuk!” Egy angol iskolakönyv jutott a kezembe a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98