Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Az „üvöltő lakat” elfogja a betörőt

Maholnap már a betörőknek sem lesz irigylésreméltó dolga. Bizonyára sok enyveskezű bandita gondol vissza sóhajtva azokra az időkre, amikor csak a - rendőröktől kellett félnie. Belopódzott a lakásba, vagy a bankhelyiségbe, ha kellett, akár egy kis falbontás vagy mennyezetáttörés révén és szépen felfeszítette a páncélszekrényt. Vésővel, fúróval, autogéngázzal, ahogy éppen jött, a rendelkezésére álló eszközök és a betörőtechnika fejlettsége szerint. Mindegy volt.

A vállalkozás rendszerint sikerült. Ritkán vették észre a dolgot, különös balsorsa kellett, hogy legyen a gonosztevőnek, ha munka közben meglepték. Zavartalanul űzhette kisded játékait az üres lakásban vagy a lehúzott bolti redőnyök mögött, kiüríthette alaposan a felhasított gyomrú kasszát s békén elinalhatott a zsákmánnyal. Másnap aztán bottal üthette nyomát a rendőrség. Volt úgy, hogy ujjlenyomatot sem találtak róla, mert az óvatos, modern betörő tudja, mire képesek a daktiloszkópia tudósai - és gumikesztyűben dolgozik.

Hanem hát ezeknek az aranjuezi szép napoknak örökre befellegzett. Mert ma már nemcsak eleven emberi ellenséggel gyűlik meg a bajuk a jogrend és a társadalom rablólovagjainak. Hanem az - élettelen tárgyakkal is. És azok könyörtelenebbek, mint az eleven ember.

A bankrablók célja és zsákmányterülete a zsúfolt pénzszekrény. Hanem a modern páncélszekrény veszélyes jószág. Védi magát. Észreveszi az illetéktelenül feléje nyúló enyves kezet. És jelt ad. Messzehangzó, sivitó vészjelet. Segítségért kiált. Fellármázza a fél város rendőrségét. Sokszor pedig még hatásosabb védekezést módszerekhez is nyúl. Villámgyorsan lezárja a helyiségek ajtóit. A gyanútlan betörő el van fogva. Aztán megnyitja a falba rejtett könnygázpalackok szelepeit. Vagy a rejtett vízcsatorna csapját. És a betörő köhöghet, fuldokolhat, vergődhet saját csapdájában, míg a rendőrség ki nem szabadítja.

A modern fegyházakban rádió is van és a fegyencek, a fogházszabályzatok keretein belül, tetszésük szerint szórakozhatnak. De nagyon valószínű, hogy akad a ,,bennlakók” között sok, aki gyűlölettel gondol a rádióra, általában a villamosság minden csodájára. Van is rá oka, bőven. Hiszen, úgy lehet, a rádió tette, hogy ide került. A villamosság csodálatos eszközeinek köszönheti, hogy a nagyszabású bankbetörés, amit olyan körültekintő gondossággal készített elő társaival együtt, meghiúsították. Még hozzá, mikor éppen ki akarták rakosgatni a vastag bankókötegeket és a csillogó ékszereket, mikor legbuzgóbban merültek el munkájukban - éppen akkor csapott le rájuk a rendőrség. Váratlanul. Meglepetésszerűen. Még csak nem is gondolhattak menekülésre.

Két láthatatlan sugár keresztezi az utat, mely a bankteremben a páncélszekrény felé vezet. Két, testetlen, hajszálvékony infravörös fénysugár. De erősebb, mint akárhány, métervastagságú acélpáncéllemez. Jaj annak, aki véletlenül eléje lép! Az átellenes falon, rejtett üregben, piciny villamos szem, „fotocella” figyel merően a terembe. Ha a belopódzó betörő testével, kezével, elzárja előle az infravörös sugarat, árnyékot vet a cellára, tüstént megindul az áram. Rádiócsövek erősítenek, elektromágnesek kattannak, kapcsolók fordulnak. És működésbe hozzák a kilométerre hangzó vészszirénát, felriasztják a rendőrségi őrszobát, esetleg lezárják az ajtókat és ártalmatlanná teszik a behatolókat.

De ha a betörők ismerik a sugarak útját? És lehajolnak, alábuknak, kikerülik, kijátsszák a láthatatlan csapdát és úgy esnek neki a páncélszekrény zárjának? Nos, egy francia villamossági mérnök, Michel Edmond találmánya, most gondoskodik róla, hogy ilyenkor se meneküljenek ép bőrrel. A találmány: az „üvöltő lakat”.

Az ilyen lakattal felszerelt kasszának nincsen kulcsa. Helyette, mint a képen látni, nyolc, körben elhelyezett gombból áll, olyasformán, mint a telefóntárcsa számsora. A zár csak akkor nyit, ha valaki bizonyos sorrendben lenyomja a nyolc gombot. A sorrendet természetesen csak a pénztáros ismeri és akár minden nap változtathatja, mert a zárat 56 különböző sorrendre lehet beállítani. Lenyomván, helyes rendben, a gombokat, szépen magától kifordul az a kis korong, mely a képen látható modellen, a gombok felett, a páncélszekrény nehéz vasajtaját jelképezi.

De mi történik, ha betörő próbálkozik vele? Aki nem ismeri a helyes kombinációt? És rossz sorrendben nyomogatja a gombokat? ... Akkor vége van. Mert a szellemes szerkezet, ahelyett, hogy készségesen kitárná előtte a páncélajtót, önműködően megszólaltatja a villamos vészjelzőt, mely hét percen át szakadatlan üvöltéssel szól. És akkor aligha valószínű, hogy könnyűszerrel megszabadulhasson az autóval, motorkerékpárral helyszínen termő rendőri karhatalom elől.

Mint hírlik, az ötletes találmányt nemsokára minden nagy bankvállalat felszerelteti majd páncélszekrényein. S ha a vagyonőrzőtechnika ilyen iramban fejlődik tovább, a betörők kénytelenek lesznek majd abbahagyni mesterségüket...

Ernyey Frigyes

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98