Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Uj mezőgazdasági hitelszervezetet állít fel a kormány!

A kormány hitelügyi reformtörekvéseinek egyik központi problémája a mezőgazdasági hitel kérdésének megoldása. A gazdaadósságok rendezése és a kilenchónapos gazdahitel lehetőségének általános megteremtése után, most ennek a kérdésnek gyakorlati részletmunkája vált időszerűvé.

E munka szempontja kettős.

Az egyik szempont az, hogy mindenhova jusson hitel, ahol arra valóban szükség van, még pedig a mezőgazdasági termelés különleges körülményeinek megfelelő feltételek mellett, a másik az, hogy ez a hitelkielégítés észszerű korlátok között történjék, mert meg kell akadályozni a mezőgazdaság nemkívánatos eladósodását.

A kormány illetékes szervei most ezt a kettős problémát
úgy akarják megoldani, hogy bevezetik nálunk is a különleges típusú mezőgazdasági váltót, amelynek nemcsak kamatlába, óvási illetéke lesz olcsóbb a kereskedelmi és ipari váltónál, nemcsak a lejárati határidő meghatározása lesz más, hanem még külső formája és alakja is.

Ezt a váltótípust már huszonhét évvel ezelőtt bevezették Olaszországban, ahol kitűnően bevált.
A váltón pontosan fel van tüntetve a hitelt igénybevevő mezőgazdasági telephely és az a speciális rendeltetés, amire a hitelt igénybe vették, sőt a termelvénynek fajtája, minősége és mennyisége, ami – ingó jelzálogként – a váltó összegének fedezetéül szolgál. Ezeket a mezőgazdasági váltókat csak bizonyos külön felhatalmazással rendelkező intézetek hitelezhetik. Az intézetek különleges állami ellenőrzés alatt állanak, de erre a célra szervezett intézmény ellenőrzi a hitelt igénybevevő mezőgazdasági termelőket is.

Nálunk ezt az ellenőrző munkát
a létrehozandó Országos Mezőgazdasági Hitelügyi Tanács fogja végezni. A tanács tagjai lesznek a mezőgazdasági érdekképviseletek kiküldöttei, a kormányzat megbízottai, a mezőgazdasági politika és a hitelszervezet kiválasztott egyéniségei. Az ellenőrzés nem lesz ridegen megkötött, hanem inkább tanácsadó és megelőző jellegű, mert azt fogja megállapítani, hogy az egyes hiteligénylések kielégítése célszerű és időszerű-e, megfelel-e a pillanatnyi mezőgazdasági konjunktúrának és hogy valóban termelő célokat szolgál-e? Ez a nagyjelentőségű hitelügyi reform – ami egyformán szolgálja a gazdák és az országos hitelügy érdekeit – törvényhozási elhatározást kíván, amit a kormány a nyár folyamán készít elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98