Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Szemere Károly álhírlapíró hamisított külügyminisztériumi pecséttel sarcolta végig Dániát

Vasárnap sürgős értesítés érkezett a főkapitányságra: a koppenhágai rendőrség jelentette, hogy Szemere Károly állítólagos hírlapíró „magyar idegen forgalmi szervezetek” nevében sorozatos szélhámosságokat követett el.

Néhány nappal előbb már a dániai szállótulajdonosok egyesülete fordult a magyar külügyminisztériumhoz, hogy adjon felvilágosítást Szemere személyéről, aki a dán hatóságoknál magyar külügyminisztériumi pecséttel ellátott igazolvánnyal jelentkezett. Január közepe táján érkezett Kopenhágába Szemere és felkereste a Dán-Magyar Társaság alelnökét, Horti Bélát a Magyar Ujságírók Egyesületének állítólagos igazolványával.

Elmondotta, hogy külföldi fürdők ismertetését írja. Ezt a szöveget az Ibusz 152 irodája útján juttatja el a Dániába készülő turistákhoz és üdülőkhöz. Azt is mondta: társa, Forgách János gróf kitűnő összeköttetéseivel elérte azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Dániába utazó turisták részére fejenként és naponként 30 dán koronát utal ki.

Hivatalos írásokat is mutatott, amelyek szerint a vezetése alatt álló intézmény „A Magyar Propaganda Iroda” félhivatalos jellegű és a magyar koronás címer használatára is jogosult. Természetes, hogy ezek után rendkívül előzékenyen fogadták az előkelő magyar vendéget, akinek számára a dán államvasút elsőosztályú szabadjegyet engedélyezett.

Szemere sorra látogatta a dán tengeri fürdőhelyeket, a hoteltulajdonosokat és előlegképpen mindegyiktől 250 dán koronát vett fel. Azután szabadjegye segítségével eltűnt Dániából.

A szállótulajdonosok és a dán-magyar társaság rövidesen rájöttek arra, hogy csalónak estek áldozatul. A legnagyobb kopenhágai lapban, az „Ekstrabladed”-ben megjelent a szállótulajdonosok egyesületének figyelmeztető óvása. Az „Ekstrabladed” „Ein Ungarer” címmel cikket írt a szélhámosról.

A külügyminisztérium a szállótulajdonosoknak táviratilag válaszolt és értesítette a dán testületet, hogy Szemere Károly kétségtelenül szélhámos és „Magyar Propaganda Iroda” című intézmény Magyarországon nincs és Szemere igazolványai, a rajtuk levő külügyminiszteri pecséttel együtt hamisak!

A szállótulajdonosok egyesülete az értesítés után a kopenhágai rendőrséghez fordult, amely értesítette a budapesti főkapitányságot a történtekről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag
A gyógyításban nagyon fontos szerepe van a szervezet ellenálló...
Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék
A támadás során az antant hadvezetőségek igyekeztek felhasználni a...
Erdőn, bokron, hegyen át futották az év első mezei versenyét Erdőn, bokron, hegyen át futották az év első mezei versenyét
Néhány hét előtt még Ványa, Darabos és Beloni sítalpakon siklottak a...
Vasas – BEAC 3:1 (2:1) Vasas – BEAC 3:1 (2:1)
Ha az utolsó negyedórában nyújtott játékot vesszük tekintetbe,...
Bolsevik viták: háború vagy béke? Bolsevik viták: háború vagy béke?
Oroszország társadalmának elsöprő többségére 1916 végétől elemi erejű...
Rövidek Rövidek
A Nenes Wiener Tagblatt vasárnapi számának első oldalán fenti cím...
A Slavia Budapesten A Slavia Budapesten
A Slavia mérkőzései szoktak a legutóbbi időben a legnagyobb vonzó...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Sport és műpártolás Sport és műpártolás
Ha egy-egy külföldinek szerencséje van és valahogy *kézzel-lábbal*...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98