Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Kemény csata Magyarország kardvívó-csapatbajnokságáért

Vasárnap kora reggeltől késő estig kardcsattogás verte fel a Műegyetem csendjét. A tizenhetedik magyar kardcsapatbajnokságot rendezték. Soha ilyen bizonytalan nem volt a bajnokság sorsa, mint most. Hosszú éveken keresztül a MAC védte a büszke bajnoki címet, míg tavaly veretlenül a HTVK vette el tőle a bajnokságot.

Az idén az UTE is bajnokjelölté lépett elő, mivel Gombos Sándor kétszeres Európa-bajnok öt évi szünet után újra plansra lépett.

Az izgalmak már a délelőtti előmérkőzésen kezdődtek. Az MTK 8:8 arányban döntetlenül végzett a MAFC-al, mivel azonban a tusarány 58:57 volt az MTK javára, az utóbbi lett a győztes. A BSE megverte a RAC-ot 9:7-re. A BEAC a MAFC-ot 9:4-re, a RAC pedig 9:6-ra, így az MAFC, amely az idén került az első osztályba, kiesett.

Az UTE-ben Gombos szereplése csalódást keltett, mert váratlanul vereséget szenvedett. Az előmérkőzések során a MAC 9:4-re győzött a BSE ellen és 9:1-re a RAC ellen, az UTK 9:2-re a BSE ellen és 9:6-ra a RAC ellen, míg a HTVK a MAFC-ot és az MTK-t 9:3 arányban győzte le.

A döntőket délután 5 órakor kezdték nagy közönség jelenlétében. Két planson vívtak, a tornateremben és az aulában. Az aulában először a HTVK és az UTE állott fel, a BTVK Kovács, Maszlay, Kőszegi és Kevey csapata 9:7-re győzött a Kabos, Erdélyi, Palócz és Hidas összeállítású UTE ellen. Ezen a mérkőzésén a legizgalmasabb a Kovács-Kabos asszó volt, amely világbajnoki döntőnek is beillett.

A két kitűnő vívó 4:4-ig együtt haladt, végül Kovács győzött 5:4-re. Meglepetés volt később Palócz 5:4-es győzelme Kovács ellen.

A másik planson ezalatt a MAC és a BEAC mérkőzött. A MAC Tordai, Gerevich, Berczelly és Simolár összeállítású csapata 10:?-ra győzött a BEAC ellen, amelyben Élthes, Bartos, Zöld és Molnár szerepelt. Feltűnt Berczelly gyenge vívása. Bartostól és Élthestől szenvedett vereségét. De Gerevich sem szerepelt jól, mert Élthestől és Zöldtől kikapott.

Halálos csendben állottak fel a csapatok a következő mérkőzésre, amely már a bajnokság döntőjének számít. A MAC-ban Pesthy, Berczelly, Gerevich és Rajcsányi indult. A HTVK-ban Kovács, Maszlay, Kőszegi és Kevey.

Mialatt a HTVK a MAC-cal mérkőzik, a tornateremben, az UTE a BEAC-ot 9:7 arányban legyőzte. Nagyon izgalmas küzdelem volt, 6:6-ig a két csapat együtt haladt s aztán húzott el az UTE. Rajczy 5:1-re győzte le Kabost, aki Baytól is kikapott 5:4-re.

MAC – HTVK 9:7

8:7-re állt a mérkőzés, amikor Berczelly és Kevey kerültek össze. Berczelly már 4:0-ra vezetett, amikor Kevey feljavult 4:3-ra javította az eredményt, de ekkor Berczelly beadja a döntő tusst. 5:3-ra győzött és ezzel a MAC 9:7 arányban megnyerte a meccset.

A MAC-ból Rajczányi 3, Gerevitch, Pesthy és Berczelly 2-2 győzelmet aratott. A HTVK-ban Maszlay háromszor, Kovács kétszer, Kőszegi és Kevey egyszer győzött.

Lapzártakor a MAC vezet az UTE ellen és valószűnő, hogy a MAC nyeri a bajnokságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98