Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Magyarország – Luxemburg 6:0

Pompás játékkal, gólözönnel győzött Luxemburgban a könnyű ellenfele ellen válogatottunk

Luxemburg, január 16.
A magyar válogatott csapat hazafelé tartva Portugáliából, Luxemburgban megállt, hogy barátságos mérkőzést vívjon a luxemburgi válogatottal. A városban példátlan érdeklődés kísérte a magyar csapat vendégszereplését.

Úgy látszik, nem sokat ártott a hassboni vereség. A lapok hatalmas cikkekben harangozták be a mérkőzést és egyértelműen azt írták, hogy ma a magyar futball az európai nemzetek élén halad és a legutóbbi vereség csak pillanatnyi megtorpanás lehetett.

Az óriási érdeklődésre jellemző, hogy már napokkal a mérkőzés előtt elkeltek a jobb ülőhelyek és vasárnap délelőtt a közönség megostromolta a pálya pénztárait, úgyhogy több mint 10.000 főnyi közönség szorongott az aránylag kisméretű stadionban.

A magyar csapat borús, esős időre ébredt. Délelőtt a játékosok dr. Fodor Henrik vezetésével sétára indultak, majd korán ebédhez ültek. A pályára már dresszbe öltözve vonultak ki, hatalmas autocaron. A járókelők nyomban felismerték az autóbusz utasait és lelkesen megtapsolták a magyar válogatott csapatot.

Ünnepli a közönség a pályára lépő magyar csapatot


A pálya füves talajú, de a legutóbbi nagy esőzésektől felázott és így a játékosok cipőire dupla stoplit szegeltettek a mérkőzés előtt. Elsőnek a magyar csapat futott ki a pályára és a közönség lelkesen megtapsolta. Fergeteges ünneplés fogadta a hazai együttest, majd dr. Bauwens bíró sípjelére felálltak a csapatok.

A két csapat összeállítása a következő volt:
Magyarország: Ujvári – Miklósi, Bíró – Gyarmati, Szűcs, Dudás – Sas (Zsengellér), Vincze, Szendrődi, Kállai, Titkos.
Luxemburg: Hoscheid – Dumont, Witry – Felder, Hemmen, Fischer – Meyer, Libar, Kremmer, Gelb, Kemp.

Szendrődi megszerzi a vezetést

Szendrődi indította el a labdát és nyomban a magyar csapat lépett fel támadólag. Vincze szöktette Sast, aki hatalmas iramban átjátszotta magát a védelmen, beadása Szendrődi elé szállt, akinek lövése azonban a kapu fölé került.

Az első és valóban szép magyar támadást a közönség megtapsolta. A luxemburgiak ellentámadással feleltek a magyar támadásra, de szerencsére a gyors magyar védelem még idejében közbelépett és elhárította a kapu előtt a veszélyt. Ezután mindkét csapat több támadást vezetett, de a védelmek kitűnően működtek és így gólhelyzet egyik kapu előtt sem adódott.

Lassan a magyar csapat mégis fölénybe került, egymás után futottak a támadások az ellenfél kapuja felé. Előbb Kállai, majd Titkos lövését védte a luxemburgi kapus. Végre a tizenharmadik percben megszületett s már erősen esedékes magyar gól.

 


Szendrődi elfogja Szücs labdáját és a félpályáról indulva, pompás iramban tört az ellenfél kapujára. A tizenhatos vonalon a két luxemburgi hátvéd egyszerre támad rá, de ügyes testcsellel mindkettőjüket becsapta és lövése védhetetlenül szállt a luxemburgi kapuba. 1:0.

A vezető magyar gól után a luxemburgiak indítottak néhány támadást, amelyeket azonban a jól működő magyar fedezetsor könnyűszerrel tett ártalmatlanná. Ezután a magyar csapat néhány technikailag kitűnő akciót vezetetett, amely a közönség körében nagy tetszést aratott.

Különösen Vincze mesteri húzásánál arattak nagy sikert. A csatársorban egyedül Sas működött a szokottnál jóval gyengébben, mire dr. Fodor Henrik kicserélte Zsengellérrel, aki nyomban játékba lépése után szép lövést küldött az ellenfél kapujára.

Megindul a gólözön

Szünet után ismét változatos játékkal indult a mérkőzés. Az első tíz percben a luxemburgi csapat volt fölényben. Geib éles lövését Ujvári nagy bravúrral védte, majd Miklósinak nyílt alkalma pompás középlépésre.

Mindkét hátvéd ebben a periódusban kitűnően dolgot ott, úgy, hogy a feltűnően gyors és kemény luxemburgi csatársor a meghiúsított támadásokban felőrlődött és ettől kezdve a magyar csapat korlátlan úr volt a pályán. A tizennegyedik percben Szendrődi megismételte előbbi gólját.

Ismét egyedül tört a luxemburgi kapura és éles lapos lövése a hálóba jutott. 2:0. A huszonnyolcadik percben Dudás kitűnő labdájával Kállai futott el, egy ügyes mozdulattal szabadra játszotta magát és újabb gólt szerzett. 3:0.

A harmincadik percben Vincze kitört és már-már gólhelyzetben volt, amikor Dumont gáncsolta. Bauwens bíró nyomban tizenegyest ítélt. Zsengellér állt a labdához és megszerezte a magyar csapat negyedik gólját. Néhány perccel később a bíró harmincméternyire a luxemburgi kaputól szabadrúgást ítélt.

Miklósi pompás lövése a hálóba szállt. 5:0. Most már a magyar csapat játszi könnyedséggel vezeti a támadásokat a teljesen megtört luxemburgiak ellen. A harminchetedik percben Szendrődi 25 méteres bombalövésével szemben a luxemburgi kapus tehetetlennek bizonyult. 6:0.

Néhány újabb magyar támadás után véget ért a mérkőzés. A közönség a pályáról levonuló magyar csapatot ismét megtapsolta.

A mérkőzés után dr. Fodor Henrik, a magyar csapat vezetője a következőket mondotta:
- Csapatunk ezúttal igen szépen játszott. Technikailag messze felette állunk ellenfelünknek, amely azonban keménységével és gyorsaságával meglepetést okozott. A csapat legjobb része a közvetlen védelem volt, míg a csatársorban Szendrődi emelkedett ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A két kapitány a mérkőzés előtt Légi csata Hoscheid hárít egy nagy lövést Hemmen és Titkos küzdelme a labdáért Jelenet a mérkőzésről A 4. magyar gól A luxenburgi válogatott A magyar válogatott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98