Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Magyarország – Svájc 2:0 (1:0)

A havas pályán óriási munkát végeztek a csapatok – Sárosi és Toldi volt a góllövő, Lázár játszott legjobban

A svájci futballisták vasárnap otthon érezhették magukat: sűrű pelyhekben esett a hó és az üllői úti pályán serény munkáskezek dolgoztak, hogy a pályáról eltisztítsák a havat.

Délben egy órakor kezdődött meg a Magyarország-Csehszlovákia ifjúsági válogatott csapatok mérkőzése Hertzka Pál bíráskodásával. Megállapodtak abban, hogy kétszer 25 perces lesz a játék. A havas pályán, a sűrű hópelyhek között a magyar játékosok ismerték ki legjobban magukat.

Bitz szerezte meg a vezető gólt a magyar csapat számára. A csehszlovák kapus, Planicka babérjaira pályázott, olyan bravúrosan védett. A második félidőben megint Bitz lőtt gólt, aztán a csehszlovákok juttatták kapuba n labdát. Végül Csomor és Laczkó pompás teljesítményével 4:1 arányban megnyertük a mérkőzést.

A legboldogabb volt Gudenus Hugó báró, az ifjúsági kapitány, aki a csapatot összeállította. Ezeket mondotta:
- Fölényünk megsemmisítő volt, rendes pályán még több gólt lőttünk volna.

Az ifjúsági mérkőzés alatt izgalmas jelenetek játszódnak le a magyar csapat öltözőjében. Fischer Mór, Dietz Károly és Eicher, a svájci futballszövetség elnöke tárgyalt, hogy az időjárásra való tekintettel kupa- vagy barátságos mérkőzést játszanak.

 

Mi barátságos mérkőzés mellett kardoskodunk, de a svájciak kérésére beleegyezünk abba, hogy Európa Kupamérkőzés legyen.

Jelentettük, hogy Cseh mégsem vállalhatja a játékot, mert 38 fokon felüli lázzal fekszik. A ferencvárosi Kiss Gyula játszik tehát helyette. A svájciak összeállításában nincs változás.

Két óra után néhány perccel futnak ki a csapatok a pályára. Most már 10.000 néző van. Miközben a fényképészek ostromolják a két csapatot, munkáshadsereg fekete salakkal hinti fel a vonalakat.

Katonazene eljátssza a svájci, majd a magyar Himnuszt és kezdésre a következő összeállításban állnak fel a csapatok:
Magyarország: Szabó – Korányi, Bíró – Gyarmati, Turai, Lázár – Sas, Kiss, Sárosi, Toldi, Titkos.
Svájc: Bizzozera – Minelli, Lehmann – Springer, Vernati, Lörtscher – Weber, Wagner, Mannard, Walacek, Aebi G.

A szálas Mannard indítja el a labdát, de máris Titkos jár elől, beadását azonban a svájci védők egyesült erővel kifejelik. A biztató kezdet még biztatóbban folytatódik. Kiss beadását Toldi élesen lövi a sarokba, de Bizzozera hallatlan rugalmassággal elfogja a labdát. Magyar sarokrúgás után Gyarmati mellé lő. A 3. percben már vezetünk.

Kiss Sárosihoz szánt labdája a tömörülő svájci védelemben elakad, a svájci védők egymás hegyén-hátán tolonganak, és nem tudják azonnal elrúgni a labdát. Az élelmes Sas kikaparja a svájciak közül a labdát és a szabadon álló Toldihoz gurítja.

 

Toldi lehetne, de a még jobb helyzetben lévő Sárosihoz emeli a labdát, aki balra dőlve élesen lövi a svájci kapu jobb sarkába. 1:0-ra vezetünk.

A következő percben Mannard igen veszélyesen tör ki, de szerencsére mellé lövi a labdát. A játékosok csúszkálnak és a hózuhatag egy pillanatra sem szűnik. Wagner támadja Korányit, de úgy lepattan a magyar hátvédről, hogy tíz métert gurul. Vernati kitartóan őrzi Sárosit.

Nagyon gyorsak a svájciak, minden labdán rajta vannak. Toldi remek kiadását Titkos kapásból zúdítja a kapura, de Bizzozera reflexmozdulattal sarokra tudja ütni. Sas lágy beadását Toldi élesen a kapu mellé fejeli. Lanyhul a játék.

Toldi pompásan ugratja ki Kisst, de az túlságosan sokáig vár s a rárohanó hátvédek le tudják szerelni. Walacek váratlan éles lövését Szabó „csukaugrással” üti ki.

 

Turai és Wagner csatájából sarokrúgás lesz. Kavarodás van a magyar kapu előtt, Gyarmati nagy zavarában felszabadító rúgás helyett saját kapuja felé gurítja a labdát. Monnard elcsípi és rálövi a labdát, de az szerencsére kapu mellé gurul.

Ha kapura megy, nem lehetett volna védeni. Turai feltűnő gyengén játszik. A 35. percben Sárosi hosszú szünet után végre ismét labdát kap, azonnal szökteti Sast. A szélső máris lő, de Lehmann lábáról lepattan a labda Toldi elé. Toldi előtt tiszta az út, de a nagy helyzetből kapu mellé gurít. Sárosi kézzel-lábbal fogják. Az utolsó percekben teljesen leáll a magyar csapat.

A félidőben nyugtalan hangulat van a magyar öltözőben, a vezetők és játékosok tudatában vannak annak, hogy a svájci csapat igen jó, így az egy gólos előny koránt sem elegendő. Nagy taktikai megbeszélés folyik. A svájciak derűsen töltik a pihenőt. Ők elégedettek a játékkal és az eredménnyel.

A svájci csapat úgy kezdi a második félidőt, mintha egyszeriben meg akarná fordítani az eredményt. Több mint öt percig hatalmas ostrom alatt Szabó kapuja s a magyar csapat csak a 11. percben tud keresztül vergődni a félvonalon.

Sashoz kerül a labda, aki azonban most korántsem olyan jó, mint az első félidőben volt: beadását a svájci Bizzozera elcsípi. A játékosok még jobban csúszkálnak a hófödte talajon, mint szünet előtt. Végre a 12. percben Titkos beadása remekül sikerül. Kiss egy méterre áll a svájci kaputól s mégis a kapusé a labda.

A 18. percben a veszélyes svájci center, Monnard faképnél hagyja a magyar védelmet és Szabó csak szerencséjének köszönheti, hogy nem változik az eredmény. Azután Weber, a svájci csodaszélső fut el Lázár mellett, az ő lövését is fogja Szabó. A magyar játékosok hátraadják mindig a labdát, mintha vízipólót játszanának.

Egyedül Toldi ismeri fel a helyzetet és rövid passzok helyett minden helyzetből kapura lő. Rajta kívül Titkos veszélyes, ha hozzákerül a labda. Ha gólt nem is, de kornert minden esetben sikerül neki kiharcolni. A nézőtéren bosszankodnak a magyar csapat eredménytelenségén.
- Ha Cseh és Zsengellér játszana… - sóhajt fel valaki.

Azután Toldi hozza jó helyzetbe magát, de lövését nem kíséri szerencse. Majd Sárosit szerelik kornerre, rögtön ezután Sas viszi jól a labdát, összecsap Lehmannal. A labda túljut az alapvonalon Popovics játékvezető ahelyett, hogy kornert ítélne a svájci csapat ellen, szabadrúgást ítél Magyarország ellen!

 

A 29. percben megvan a nagy ostrom eredménye: Toldi ismét kapura rúg és a labda a vetődő svájci kapus kezét súrolva a hálóba jut. 2:0.

Nagy az öröm. Kezdés után már nyugodtabban játszanak a magyarok, a nézőtéren is nagyobb a nyugalom. Csak akkor váltja fel aggódás, amikor Bíró pár lépéssel a tizenhatos vonal előtt hatalmas lyukat rúg.

Monnard csípi el a labdát, lő és Szabó a guruló labdát a közönség nagy derültségére, hason csúszva csípi el a svájci center elől. Azután Titkos száguld végig a baloldalon. A tizenhatos sarkán a svájciak felvágják, úgyhogy Titkos a labdát a kapu helyett a nézők közé vágja.

Nagy csodálkozásra a bíró kapukirúgást ítél. Nem sokkal később újabb hibát csinál a jugoszláv bíró: Kisst nyomják, de nála marad a labda, a bíró pedig szabadrúgást ítél javunkra. (Előnyszabály, óh!) Lassan megindul a közönség hazafelé, a labdát már alig látni, amikor véget ér a mérkőzés.

Boldogan rohannak mindkét csapat tagjai az öltözőbe. Sárosi Gyurka mondja:
- Ilyen mérkőzésből sem kérünk többet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98