Dtum
Login with Facebookk
1938 | Június

Költői képzelet és tudományos valóság a tenger mélyéről – Milyen a kincskutató robotember?

Egyidőben még a tudós elmék is azt hitték, hogy a tenger mélye csupa borzalom, rettegés és iszonyat, rémítő szörnyek tanyája, a pokol földi előtornáca, ahová igazán csak az merészkedhetik, aki leszámolt földi életével. Ne mosolyogjunk rajtuk, ne nevessük ki gyermekes félelmüket!

Nagyon kezdetleges volt még akkor a búvártechnika, az akkori eszközökkel legfeljebb néhány méternyire lehetett a víz alá ereszkedni és a tökéletlen készülékek bizony elég gyakran felmondtak a szolgálatot, úgyhogy a szerencsétlen búvár ott pusztult.

Igy azután természetes, hogy veszett híre támadt a tengeralatti tájaknak, kivált, mert akkor még sokan hittek tengeri kígyószörnyekben, hajókat fenyegető óriáspolipokban meg más efféle dajkamesékben (ezen se mosolyogjunk, hiszen ma is lochnessi szörnyekkel, meg hasonlókkal ámítgatnak hiszékeny embereket). A tengeralatti birodalom lakói bizonyosra vehették, hogy a rettegő ember nem merészeli egyhamar megközelíteni otthonukat.

Hanem egyszer aztán mégis felháborodott az ember és a halak, polipok egyszerre csak ijedten vették észre, hogy furcsa, orsóalakú lényekkel népesül be a tenger mélye. Különös teremtmények voltak ezek, hátuk mögött, ahol más rendes halnak farkuszonya van, sebesen forgott valami rejtélyes szerkezet.

A vasból való lénynek a belsejében ember állott egy kormánykerék mellett s ha megnyomott egy fogantyút, a vasbálna magához hasonló kisebb orsóalakú halakat lökött ki magából, melyek iszonyúakat robbantak, ha nekiütődtek valaminek.

Aztán óriási mozgó páncéloslovagok ereszkedtek a tengerfenékre; kezük helyén mindenféle forgószerszámok éktelenkedtek; néha rejtélyes készülékeket vittek le magukkal, melyek még a víz alatt is irtózatos forróságú lánggal égették, olvasztották az elsüllyedt hajók vaslemezeit, hogy léket vágjanak rajtuk és hozzáférjenek a belsejükbe zárt értéktárgyakhoz.

Nagy acélgömbök jelentek meg imbolyogva a víz alatt, vastag kábelre függesztve ereszkedtek mind mélyebbre... száz ...kétszáz... ötszáz ... kilencszáz méternyire ... mélységekbe, ahová még a költői képzelet sem mert elkalandozni... és akkor kiderült minden.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ilyen a tengeralatti robotember Inka-kincseket hajszol a tengeralatti robotember
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98