Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző tanfolyamokra!

Most készült el Kulcsár István miniszteri tanácsos, az ifjúsági ügyek kormánybiztosa az átképző tanfolyamokra beérkezett jelentkezések feldolgozásával. A jelentkezési határidő április 27-én járt le. Két héttel azelőtt szólította fel Kulcsár kormánybiztos az érettségizett és egyetemet vagy főiskolát végzett állástalan ifjúságot, hogy jelentkezzék a kormánybiztosság Klotild uccai helyiségében.

Mint ismeretes,
az átképző tanfolyam hallgatói havi 100 pengő segélyt kapnak és szabadon választhatnak a különböző gyakorlati irányú tanfolyamok között. Tizenöt nap alatt nem kevesebb, mint 8000 fiatalember jelentkezett!

Ezek valamennyien kereskedelmi, ipari vagy más gyakorlati
pályán akarnak elhelyezkedni. Érdekes, hogy a jelentkezők 20 százaléka a banktisztviselői pályára szeretne menni és bankkérdésekkel foglalkozó tanfolyam felállítását kéri. Nagy számban szerepelnek olyanok, akik a különböző ipari és kereskedelmi vállalatok tisztviselői karába szeretnének bekerülni. A jelentkezőknek azonban több mint 50 százaléka nem hivatali íróasztal mellett akar elhelyezkedni, hanem az átképző tanfolyamok elvégzése után mint önálló vállalkozó akar belekapcsolódni a gazdasági életbe.

Mindegyik más-más pályát és foglalkozást akar választani,
úgyhogy a legkülönbözőbb irányú tanfolyamokat kellene tartani, ha minden igénynek eleget akarnának tenni. Döntés ebben a kérdésben akkor lesz, ha a kormánybiztos befejezte tárgyalásait azokkal az érdekképviseleti szervekkel, amelyek az átképző tanfolyamok felállításánál segítő szerepet töltenek be. Kulcsár István szerdán ifjúsági napot tart a kultuszminisztériumban és ezen ismerteti a diákszövetségek kiküldötteivel a gyorsított iramban készült statisztikai gyűjtés eredményét és a tanfolyamokkal kapcsolatos elgondolásait.

Annyi máris bizonyos,
hogy ebben az évben a jelentkezőknek csak egy része kerül tanfolyamra, a többiek felvétele a következő esztendőkre marad. Az első tanfolyamokra mintegy 1000-1200 fiatalembert osztanak be, ezek megkapják a havi 100 pengős tanulmányi segélyt és gyakorlati irányú átképzésük körülbelül egy évig fog tartani. Nagy súlyt helyez a kormánybiztosság arra, hogy a résztvevők ne 100 pengős szinekúrának tartsák a tanfolyamok hallgatását, hanem a legkomolyabban készüljenek új életpályájukra. Ezért a tanfolyamokon mind a gyakorlati, mind az elméleti tárgyakból sorozatos vizsgák lesznek. Akik ezeken nem felelnek meg, azokat nyomban eltávolítják a tanfolyamokról.

Végbizonyítványt nem kapnak a hallgatók, csak igazolványt
arról, hogy a tanfolyamot elvégezték. Az ilyen bizonyítványok birtokosai hamarabb kapnak a nemzeti önállósítási alapból kamatmentes kölcsönt, mint mások. Nemcsak Budapesten állítanak fel tanfolyamokat, hanem több vidéki városban is. Az eddigi tervek szerint öt éven át tartanak átképző tanfolyamokat és a kormány évi másfélmillió pengőt szán rá. Ha a kormánybiztos tárgyalásai az érdekképviseletekkel hamarosan sikerre vezetnek, az idei tanfolyamok már július 1-én megkezdődnek.

Azután a kormánybiztos megkezdheti
munkásságának második részét, a munkaalkalmak kikutatását és összeírását. Ebben a tekintetben a kormánybiztos széleskörü felhatalmazást nyer arra, hogy a vállalatoktól a munkaalkalmi statisztika számára megfelelő adatokat kaphasson.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98