Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Május

A Ferencváros nyerte a bajnokságot

Izgalmas nehéz küzdelem után 2:1 (0:0) arányban verte a Ferencváros a Budafokot és ezzel biztosította a bajnokságot

A Ferencváros vasárnap délután sorsdöntő mérkőzést vívott Budafok csapatával. A Ferencváros három ponttal vezetett a bajnoki tabella élén, az Újpest és a Hungária előtt.

Tehát le kellett győznie a Budafokot, hogy a bajnokságot biztosítsa és miután ez sikerült, most már az elsőség szempontjából lényegtelen, hogy az utolsó mérkőzés, amelyet csütörtökön az üllői úti pályán az Elektromosokkal vív, hogyan végződik.

Katonazenekar játszott a napsütötte Hungária úti sporttelepen, amikor 1000 néző előtt felvonul a Ferencváros és a Budafok csapata.

A Ferencvárosnak ez volt az összeállítása: Tihanyi – Polgár, Korányi – Magda, Sárosi III, Lázár – Bíró, Jakab, Sárosi dr., Toldi Kemény.
A budafokiak összeállítása így festett: Vági – Szebehelyi, Bánkuti – Király, Sós, Beretvás – Fodor, Horváth, Fézter, Kovács, Szeder.

A mérkőzés Vogel játékvezető sípjelére kezdődött el és mindjárt a Ferencváros támadott. Kemény bemutatta, hogy még mindig a régi, egymásután a kapu fölé fejelte a labdákat. Aztán Toldi helyezte Sárosi leadását kapu mellé.

A tízperces ferencvárosi próbálkozás után váratlanul felnyomultak a budafokiak és ettől a perctől kezdve több ízben erőteljes veszélyes támadást indítottak. Nemcsak a Ferencvárosnak, hanem nekik is több helyzetük kínálkozott. Fodor lefutása után futtában lőtte kapu fölé a labdát. Általában a Ferencváros részéről álmos játék folyt.

Az izgalmak a második félidőben robbantak ki. Toldi egymásután mellé fejelte a labdát, Sárosi szöktette Bíró II.-t, aki előretört, de a kapu helyett a kapu mellett álló rendőrt találta el.

Negyedórás ferencvárosi ostrom után Fodor elfutott, beadását odaadta a fedezetlenül álló Fézternek, aki ahelyett, hogy a kapuba rúgta volna a labdát, balra továbbította és ezzel a gólhelyzetet elrontotta. Továbbra is a Budafok ostromolt.

Kovács kézzel ütötte maga elé a labdát, s ebben a percben a játékvezető sípja is megszólalt. A nagy zajban azonban tovább folyt a játék és Kovács a kifutó Tihanyi mellett belőtte a labdát. Természetesen a játékvezető kezezést ítélte meg és nem a gólt.

Emiatt egy kis tumultus keletkezett, aztán máris Kemény rohant a labdával. Király elterült a földön, miután a budafoki játékosok körülvették a játékvezetőt. A kavarodásból csak azt lehetett látni a tribünről, hogy a játékvezető Beretvást kiállította.

Tíz budafoki játékos is veszélyes tudott lenni kis ideig, de aztán újra ferencvárosi támadások kerültek előtérbe. Sárosi és Toldi helyet cseréltek. Toldi lett a center, Sárosi dr. a balösszekötő. Ez a taktikai húzás megzavarta a budafoki védelmet és a 34. percben Toldi átadásából Bíró bevágta a labdát, amely kipattant és Toldi a fejével újra benyomta.


Újrakezdés után Fézter a félpályáról előrefutott, Lázár nyargalt utána, a tizenhatos vonalon belül érte utol, hátulról eléje lépett és gáncsszerűen ellökte. A játékvezető azonnal megítélte a megérdemelt tizenegyest, amelyet Szeder góllá értékesített (1:1).

Ez a 28. percben történt. Az izgalmas percek tovább következtek. Fodor lövését Tihanyi védte, Toldi lövése a kapufát súrolva pattant ki.

 

A 37. percben nagy akcióból született meg a Ferencváros győzelmet és bajnokságot jelentő gólja: Sárosi III. odaadta a labdát Sárosi I.-nek, aki középen egyenes labdát küldött előre, két budafoki játékos között Toldi kitört és a kapu balsarkába vágta a labdát. (2:1).

Még egyszer fellángolt a budafoki ellentámadás, de utána fölénybe került a Ferencváros, a csatárok azonban sorjában hibáztak. Ezen a téren Jakab vitte a főszerepet. A mérkőzés után lelkes ünneplésben részesítették a Ferencvárost, mint az idei bajnokot.

A csapat csak nehezen nyerte meg ezt a mérkőzést. A játékosok között világbajnoki hangulat uralkodott. Rendkívül vigyáztak a testi épségükre és a kondíciójukra.

A mezőny legjobb játékosa Toldi volt. Keménynek és Bitó II.-nek alig sikerült valami. Jakab rendkívül indiszponált volt. A Budafoknál Sós, Szebehelyi és Kovács volt jó.

A ferencvárosi játékosok a mérkőzés után felmentek nagybeteg elnökük Springer Ferenc dr. lakására, majd este az egyik józsefvárosi vendéglőben ünnepelték a bajnokság megnyerését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új Gárdonyi-darab a Nemzetiben Új Gárdonyi-darab a Nemzetiben
Nemzeti Színház. Márczius 29.-ikén a Nemzeti Színházban "A bor" czím...
Apróságok Apróságok
Az olasz királykisasszonynak, Mária savoyai hercegnőnek nagy sikere...
Baráti beszélgetés a hazatért Zsolt Bélával Baráti beszélgetés a hazatért Zsolt Bélával
Sápadt arcbőre alatt idegesen mozognak az izmok, a nagy barna szem...
Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren
Örökké emlékezetes, izgalmas küzdelem volt, amit tízezer méteren...
Pilóta nélkül Pilóta nélkül
Németek, angolok, franciák, olaszok, amerikaiak építik egymásután...
Renoir Renoir
Auguste Renoir születésének századik évfordulóján messze járunk már...
Móricz Zsigmond - A magyar fa sorsa Móricz Zsigmond - A magyar fa sorsa
Már a cime nagyon jól van választva, a Makkai Sándor könyvének, mert...
Iparosok kongresszusa Iparosok kongresszusa
Vasárnap kezdődött Thék Endre udvari tanácsos elnöklésével a régi...
 Ezrekre menő sokaság fogadta a miniszterelnököt és a külügyminisztert Ezrekre menő sokaság fogadta a miniszterelnököt és a...
Bethlen István gróf miniszterelnök és Bánffy Miklós gróf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98