Dtum
Login with Facebookk
1938 | Március

A fizikai Nobel-díj nyertesei 1937-ben 2. rész

Nobel-díjasok, Davisson C. J. és Thomson G. P. kísérletei

Kiszámítva az elektronoknak megfelelő hullámhosszúságot, meg lehetett róla győződni, hogy a jelenség éppen olyan, mintha ekkora hullámú Röngen-sugárnyaláb esett volna a nikkellemezre. Ezzel tehát kísérleti bizonyítékot kapott az a gondolat, hogy a elektronok úgy viselkednek, mint a hullámok: sugárelhajlást és összeszövődést mutatnak; egyes irányokban ugyanis erősítik, más irányokban meg gyengítik egymást az elektronsugarak.

És mennyiben segítette elő a véletlen ezt a felfedezést? A nikkellemez izzítása közben a fém rendezetlen kristályszemcséi úgy csoportosultak ós rendeződtek el, hogy az elektronok találati helyét egységes kristálynak lehetett tekinteni, mint például a kősót. Ugyanis a Laue-féle jelenséget is ilyen egységes kristállyal lehet előállítani. Ilyenek a természetes kristályok. Ezeket az első kísérleteket Davisson Germer nevű munkatársával végezte és 1927-ben közölte.

Majd a vizsgálatoknak hosszú sora következett, melyek igazolták, hogy az elektronok egységes kristályokról ugyancsak úgy verődnek vissza, mint a Röntgen-sugarak, és érvényes reájuk a Bragg-féle visszaverődési törvény. Már pedig ez a törvény szintén a sugárzás hullámtermészete alapján vezethető le. Meg lehetett határozni az elektronsugarak törésmutatóját is, kiderült, hogy ez 40-50 voltos elektronokra 1.1-1.2 körül van, de már 150-200 volt esetében majdnem .

Davisson egységes fémkristályokat használva állított elő az elektronsugarakkal elhajlási és összeszövődési kísérletet. Thomson jutott arra a gondolatra, hogy e jelenségek előállítása végett nincsen szükség egységes kristályra, hanem előállíthatói ezek kristályszemcsékből álló rendezetlen halmazzal, mozaik-kristállyal is, amilyen a legtöbb fémlemez. Annál inkább valószínűnek látszott ez, mert Debye és Scherrer vékony fémlemezekkel és kristályporral is tapasztalta a Röntgen-sugarak elhajlását és összeszövődését.

Ez abban áll, hogy a kristályszemcsék halmazára eső vékony Röntgen-sugárnyaláb úgy hajlik el eredeti irányától, hogy a fényképező-lemezen a Laue-féle foltocskák fekete gyűrűkké sűrűsödnek össze, mert egy bizonyos elhajlító kristály lap minden helyzetben előfordul.

Thomson az elektronoknak nagyobb sebességet adott, mint Davisson, ugyanis 10.000-20.000 voltos áramforrásokat használt. Az elektronokat légüres térben vékony arany-, platina-, ezüstlemezre, sőt celluloidra is ejtette, mellyel párhuzamosan állt a fényképezőlemez. Az elektronok most is úgy viselkedtek, mintha hullámtermészetűek volnának.

Ugyanis az útjukba eső mozaik-kristályon elhajoltak és egymással összeszövődve a fényképező-lemezen fekete gyűrűket okoztak, E gyűrűk átmérőjéből és más adatokból ki lehetett számítani az elektronokat helyettesítő hullámok hosszát, mely megegyezett az elektronokhoz elméletileg hozzárendelt hullám hosszúságával. Thomson az ő első eredményeit 1928-ban közölte.

Davisson 1881-ben született
Amerikában. Működött a princetoni és dolgozott a pittsburgi egyetemen. 1917 óta a newyorki Bell-laboratórium tudományos munkatársa.

Thomson G. P. született 1892-ben
, Thomson J. J.-nek, a gázkisülések kutatójának fia. 1922-ben az aberdeeni, majd 1930-ban a londoni egyetem tanára lett.

A hullámmechanika elméleti képviselői már részesültek a Nobel-díjban. Most ennek tapasztalati megalapozói kapták meg e nagy kitüntetést.

Dr. Császár Elemér.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A folyékony levegő A folyékony levegő
Egyik mulatóhelyen két ember mutogatta magát, s...
Gömbös Hitlernél Gömbös Hitlernél
Gömbös miniszterelnök tiszteletére vasárnap egész sor fogadást és...
Húsvét. Húsvét.
Gyakran hallani tél végén, mikor az asztagoknak csak egy csekély...
A robbanó pénzestáska A robbanó pénzestáska
Az utóbbi esztendőben, különösen a világszenzációt jelentő...
A jelszó: Annaberg A jelszó: Annaberg
Minden időnek meg van a maga jelszava, mely gyakran mély...
Oroszlánok által széttépve
Borzalmas szerencsétlenség történt ujév napján a bécsi állatkertben....
John Galsworthy tragikomédiája a Nemzeti Szinházban John Galsworthy tragikomédiája a Nemzeti Szinházban
Galsworthy inkább fajokban, osztályokban, csoportokban látja az...
Szép Ernő - A  Macsva Szép Ernő - A Macsva
1914-et írtunk, már akik írtak! Itt vagyok mindjárt magam, én sose...
Barna ragyogó játéka volt a DSC asztali teniszverseny eseménye Barna ragyogó játéka volt a DSC asztali teniszverseny eseménye
Nagy érdeklődés mellett folytatták vasárnap a DSC asztali...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98