Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Március

A rádiószonda kirándulása a sztratoszférába

Mindazt, amit a sztratoszférában utazók megtudni igyekeznek, de legtöbbnyire nem tudnak meg, mindazt ma már elvégzi egy érdekes és szellemesen megszerkesztett kis készülék, a rádiószonda. Ennek a készüléknek a légjogosultságát már számtalan jólsikerült kísérlet igazolja.

A jövő légi közlekedésében a sztratoszférának nagy szerepe lesz. Ezzel a repülőgéptervezők számolnak is s így már ebből a szempontból sem érdektelen, hogyan gyarapíthatjuk tudásunkat a sztratoszféráról igazan pontos csendes és nem reklámízű módszerekkel.

A rádiószonda meteorológiai mérőműszerek és kis adóállomás célszerű összekötése. Lehetővé teszi, hogy a sztratoszférában mért eredményeket automatikusan, drótnélküli távíró segítségével egy figyelő állomás felvehesse. Hogy ennek az új találmánynak a jelentőségét teljesen megérhessük, röviden emlékünkbe kell idézni azokat a módszereket, amiket az eddigi magas légköri kutatás alkalmazott. Leginkább automatikus feljegyzéseket végző készülékkel történt ott is a kutatás.

Mivel ez a módszer a ballon leszállása után a műszerek megtalálását feltételezte, csak olyan helyen lehetett igénybevenni, ahol elég sűrűn laknak emberek Mindenesetre sok idő eltelik addig, míg a készülékek a felbocsátó állomásra visszaérkeznek és ugyancsak sok időt kívánt, míg a feljegyzett adatokat feldolgozzák.

A rádiószondának az az óriási előnye, hogy repülés közben is megadja már a mért eredményeket. Ez az egyetlen lehetősége annak, hogy pl a tenger felett vagy lakatlan területek felett is lehessen méréseket végezni a sztratoszférában, amikor nem lehet arra számítani, hogy a leszálló ballont meg is találják.

A rádiószondába szerelt kis rádiókészülékek teljesítménye 1-2 watt és 30-60 m hullámhosszon dolgozik. A készülék súlya a telepekkel együtt mindössze 1.3 kg. A készülék működése a következő: Az anódáramkörbe finomfogazatú kis fogaskerék van iktatva, amelyet levegőnyomásra érzékeny Bourdon-cső forgat, valahányszor a levegő nyomása 90 milliméterrel változik.

Ma a fogaskerék elfordul, akkor az anódáram tehát az elektromos hullámuk kibocsátása - is megszakad és a felvevőállomás a légnyomást feljegyzi. A ballon emelkedése kezdetén a feljegyzés mintegy percenként történik.

A hőmérsékleti változások jelzése céljából az adókészülékből kibocsátott elektromoshullámok hossza a hőmérséklet változásától van függővé téve. Hogy ez elérhető legyen, a hullámhosszat kvarckristály szabályozza, amelynek az a tulajdonsága, hogy a hőmérséklet változásával változik a saját rezgésszáma s vele együtt a kibocsátott elektromos hullám hossza is.

A vevőállomás a ballon felszállása közben a készülék által jelzett magasságokban méri az adó hullámhosszát, ezáltal pedig egyúttal a hőmérsékletet is. A készülék annyira érzékeny, hogy a magasságot 1.5 milliméter légnyomás, a hőfokot pedig 0.5 C. fok biztonságával méri. Az egész készülék léggömbre van szerelve s minden emberi kíséret nélkül száll fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
London, január 1. A „Sunday Chronlele” vasárnapi száma...
Egy debreczeni diák távgyaloglása Egy debreczeni diák távgyaloglása
Merész és fárasztó vállalkozásba kezdett a nyáron Erdélyi Károly...
Vidéki pénzintézetek üzletei Vidéki pénzintézetek üzletei
A vidéki pénzintézetek tulságosan sokoldalu tevékenységet fejtenek ki...
Harc a homokviharban, a gépkocsi a sivatagban Harc a homokviharban, a gépkocsi a sivatagban
A sivatagban sokszor százkilométerekre nem lehet mást találni, mint...
A MUE siófoki úszóversenye A MUE siófoki úszóversenye
Hagyományos siófoki úszóversenyét vasárnap rendezte meg a MUE, az...
Kenessey Pongrác ny. főispán mentette meg az országszerte hajszolt Szakasits Árpád főszerkesztőt Kenessey Pongrác ny. főispán mentette meg az országszerte hajszolt...
Szálasi már a bevonulásának első percében kiadta a parancsot, hogy a...
Meghalt gróf Tisza István özvegye Meghalt gróf Tisza István özvegye
Lezárult egy nagy és tragikus asszonyi élet. Gróf Tisza Istvánné...
Meggyilkolt képviselő Meggyilkolt képviselő
Eremits Pál nagykikindai szabadelvűpárti képviselő véres halála nagy...
Szőllősy ma hazaárulóknak nevezte vádlottársait Szőllősy ma hazaárulóknak nevezte vádlottársait
A Szálasi-per nyolcadik napján óriási szenzáció robbant ki. Szőllőssy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98