Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

A londoni bombamerényletek juttattak a Scottland Yard kezére egy körözött budapesti pénzügynököt

A büntetőtörvényszék soros vizsgálóbírája érdekes átiratot intézett vasárnap a londoni rendőrséghez, a Scottland Yardhoz.


Az átirat a Londonban letartóztatásban lévő Herz Géza budapesti pénzügynök kiadatási fogságba helyezését kéri.


Herz Géza ellen, aki a budapesti éjszakai élet ismert alakja volt, néhány héttel ezelőtt több bűnvádi feljelentés érkezett, amelyek szerint Herz értékpapír vásárlásokra, ingatlan átruházási illetékek és adók befizetésére, különböző hivatalos ügyek elintézésére kapott megbízásokat és megbízói összesen 18.000 pengőt adtak át neki.


A megbízók nemsokkal később rájöttek, hogy Herz a vállalt ügyeket nem intézte el. Pár nap múlva már hiába keresték Bimbó utcai lakásán: a pénzügynök eltűnt a fővárosból, sőt a nyomozás megállapítása szerint az országból is. Párison keresztül Londonba utazott. Az ügyészség nemzetközi körözést adott ki ellene.

 

A körözést megkapta a londoni Scottland Yard is, amely szombaton értesítette a budapesti ügyészséget, hogy elfogták Herz Gézát. A pénzügynök elfogásának érdekes körülményeiről így számol be a Scottland Yaed jelentése: Az angol fővárosban- mint ismeretes – sorozatos bombamerényleteket követnek el a terroristák. Ilyen merényletet követtel el legutóbb a londoni újság negyedben, a Fleel- street környékén. Percek alatt megérkeztek a rendőrség riadóautói és kordonnal zárták le az egész vidéket. Az újság negyedet senki nem hagyhatta el és mindenkit leigazoltattak. A razzia során négy külföldi állampolgár került a Scottland Yard- ra, közülük előállították Herz Gézát is.


A budapesti pénzügynök útlevelét és vízumát rendben találták és már el akarták bocsátani, amikor megállapították, hogy a budapesti rendőrség körözi. Így – bár a bombamerénylettel kapcsolatban ártatlannak bizonyult- a Scottland Yard letartóztatta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98