Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

A rejtélyes Nap-folt periódus

Már régebben felfedezték, hogy a Napon észlelhető foltok nem állandóak, hanem 11 évenként periódikusan megsokasodik a számuk. Geológusok, fizikusok és csillagászok, újabban pedig rádiótechnikusok vetették magukat a Nap-foltok rejtélyének kikutatására, már csak azért is, mert kitűnt, hogy a Napfoltok ingadozása óriási mértékben befolyásolja a rádiózást.

A 11 éves Napfolt periódus idején teljesen felbomlik a rövidhullámú rádiózás rendje, megváltozik a hullámokat visszaverő Heaviside-réteg összetétele és az addig rendben működő rövidhullámú rádiózást csaknem forradalmi változás fenyegeti. Ilyenkor rendszerint kísérleti úton kell új hullámhosszakat választani, ami azt jelenti, hogy a normális forgalomban óriási zavarok állanak be.

Ezeknek a kutatása közben több más érdekes Napfolt-hatásra is bukkantak így megállapították, hogy a fák törzsében húzódó, úgynevezett évgyűrűk. vastagsága is e 11 éves periódusokban váltakozik, megállapították a történelmi vizsgálatokkal azt is, hogy a Nilus áradásai szintén a Nap-foltokkal függenek össze.

Most azután a Timesben egy érdekes beszámoló tovább fokozta a Napfoltok rejtélye iránti érdeklődést. Egy rádiótechnikus érdekes kimutatást közölt, amelyben megállapította, hogy a 11 éves periódus idején nagy járványok indulnak meg, az angol szénkitermelés abban az esztendőben hanyatlik, az angol bank kamatalába ilyenkor ingadozik a legjobban, sőt továbbmenve a halálozások száma, főként pedig az öngyilkosságoké, szabályszerűen ugrik fel.

Egy másik rádiótechnikus, aki egyúttal orvos is volt, még azt is megállapította, hogy az emberi test belső szekréciós mirigyeiben ugyancsak változások állanak be a Napfolt növekedés idején. Ebből megállapítja az orvostechnikus, hogy a mirigyek kiválasztása miatt 11 évenkint az emberek túlnyomó többsége pesszimista, vagy optimista lesz a Napfoltok hatására. Igy lesz a babonákból a tudomány megvilágításával egészen új felfedezés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kettős tölcsérű napfolt erős távcsővel felvéve Jól látható napfoltok a Nap felületén Nagy, szabályos napfolt Napfolt csoport Napfolt-csoport
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98