Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Vasárnap Budapestre hozták a kemenci erdészlakban elfogott szélhámos kegyelmes asszonyt

Ujabb feljelentések érkeztek Mátyássyné ellen, aki még közvetlenül elfogatása előtt is szélhámoskodott.

Szekszárd, augusztus 13.

Már hosszabb idő óta országosan körözik a hatóságok a „szélhámos kegyelmes asszony”-t, Mátyássy Zoltánnak, egy magasállású tisztviselőnek elvált feleségét. Szombaton este végre Szekszárdon elfogták Mátyássynét, aki ellen nem kevesebb, mint negyvennégy bűnvádi feljelentést tettek különböző vállalatok és magánszemélyek.

Mátyássyné szombaton délben Szekszárdról 13 éves kislányával és néhány szekszárdi ismerősével: Kálnay Rezső hentessel, annak feleségével és leányával, továbbá Dánossy Imre szekszárdi lakossal és feleségével, a városból kirándult a kemenci érseki uradalom erdőjébe.
Az egyik erdészlakban szobákat kerestek. Itt nem volt kiadó lakás, mire átmentek egy másik, távolabbi erdészlakba, ahol kapott is szállást a társaság. Megebédeltek, majd elmentek a Dunához horgászni.

Az erdész felesége a napilapokban olvasott Mátyássyné viselt dolgairól, látta a lapokban a kegyelmes asszony fényképét is és a fotografia alapján felismerte Mátyássynét. Mialatt a társaság a Dunaparton horgászott, az erdészné bement a szekszárdi rendőrkapitányságra és ott elmondotta, hogy gyanúja szerint egyik vendége a körözött Mátyássyné.

Horváth Lajos detektívfelügyelő egy másik detektivvel együtt kiment az erdészlakba. Amikor Mátyássyné és társasága visszatért erdei szállására, már ott várták őket a detektivek. A felügyelő felszólítására Mátyássyné azonnal bevallotta, hogy ő a körözött szélhámosnő.

A két detektiv a kegyelmes asszonyt bekísérte a szekszárdi rendőrségre, ahonnan átszállították az ügyészségre. Dr.Gál Dezső szekszárdi ügyészségi elnök szombaton este tíz órakor kihirdette Mátyássyné előtt a letartóztatási végzést.
Az asszonynak csupán az volt a kérése, hogy kislánya vele maradhasson a fogházban.
Az ügyészségi elnök természetesen megtagadta ennek a kérésnek teljesítését s így a kislányt vasárnap elküldték Egerbe, édesapjához. Mátyássyné a vasárnapra virradó éjszakát a szekszárdi ügyészség fogházában töltötte, vasárnap reggel féltíz órakor pedig két detektív kíséretében Budapestre szállították.

A kegyelmes asszony bűnlajstroma

A budapesti rendőrségen közben összeállították Mátyássy Zoltánné bűnlajstromát.
Több újabb följelentéssel negyvennégyre egészült ki a kegyelmes asszony ellen indított eljárások száma.

Feljelentést tett Mátyássyné ellen többek közt a Szürketaxi r. t. is. Az asszony több ízben bérelt autót és 1337 pengős számláját nem fizette ki. Rövid idővel ezelőtt autón a Kisgyórnyi Bakonyvidéki Egyesült Köszénbánya r. t. kisgyóni telepére érkezett Mátyássyné. Bemutatkozott az üzemvezető főmérnöknek, akitől azt kérte, hogy meg szeretné tekinteni a bányát. A főmérnök készséggel teljesítette a kérést. A bánya megszemlélése után Mátyássyné elbúcsúzott a főmérnöktől és elhajtott.
Sofförje félóra múlva visszatért azzal, hogy autó karambol érte őket és a ,,kegyelmes asszony” arra kéri a főmérnök urat, hogy adjon neki ötven pengőt kölcsön.
A főmérnök természetesen elküldte a pénzt, amelyet azóta sem látott viszont.
Székesfehérvárott egy ügyvédtől csalt ki nagyobb összeget Mátyásysné. Pénzt csalt ki továbbá dr. Boda Dezső budapesti ügyvédtől, egy balatonparti penzótulajdonostól, egy szolnoki képviselőtől és egy szolnoki közjegyzőtől. Közvetlenül elfogatása előtt is követett el egy szélhámosságot: Dunaföldváron eladott néhány vagón nemlétező buzát.

Mátyássyné a szekszárdi detektívek kíséretében vasárnap kora délután érkezett Budapestre.

Dr. Keresztfalvy Gyula rendőrtanácsos hétfőn fogja megkezdeni a szélhámosnő kihallgatását.
Budapestre hozták Mátyássy Zoltánnét.

Vasárnap délután két óra tájban érkezett be a Keleti pályaudvarra a szekszárdi vonat.

Az utasoknak fel sem tűnt az az impriméruhás, elegánsan öltözött hölgy, aki kezében nagy lakkretikült tartva, két férfi kíséretében, leszállt az egyik harmadosztályú vagonból.
Az impriméruhás hölgy Mátyássy Zoltánné, a szélhámos ,,kegyelmes asszony” volt, a két férfi, Horváth Lajos szekszárdi detektív felügyelő és egyik kollegája. A kis társaság megvárta, amíg kiürül a peron. Az asszony egykedvűen, szomorúan ment a két detektív között. Miután a peron már csaknem kiürült, ők is elhagyták a pályaudvart.

Kistaxiba szálltak és a főkapitányságra hajtattak. Amikor a főkapitányság épülete előtt megállt az autótaxi és Mátyássyné kiszállt a gépkocsiból, összerázkódott. Pár perc múlva már félénken, zavartan állott a központi ügyelet helyiségében.

Horváth detektívfelügyelő jelentése:
Tisztelettel jelentem, hogy Mátyássy Zoltánnét a budapesti főkapitányság megkeresésére előállitottam. Már csak néhány formalitás volt hátra, személyi adatok felvétele, újabb motorozás. Az őrszobáról átjött a központi ügyeletre egy rendőr és az őrizetes cellába kísérte Mátyássynét.

Dr. kerszetfalvy Gyula rendőrtanácsos hétfőn kezdi meg a szélhámos asszony kihallgatást

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98