Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A szívesen látott ember

A levélhordó biztosan az. De legbiztosabban a derék postaközvetítők fejedelme: a pénzes levélhordó, ki rózsaszinü levélen hozza a jól csengő hireket. Rangban mindjárt utána következik a csomagos. Jobb adni, mint venni! – mondja a szentírás, mindazonáltal az ellenkezője sem tartozik a kellemetlenségek közzé. Egy emberrel pedig, a kinek örömet szerzünk, sokkal könnyebben lehet tárgyalni, sőt simán lehet lépre is vinni.


S körülbelül ilyen bölcs lélektani alapon határozta el Szücs Ernő, az idő szerint önkénytelen magánzó, hogy a szivesen látott ember szerepére csap fel, s ebben a minőségben fogja naponta megszerezni azt a pár koronát, a mit az irigy sors megtagadott tőle.

 

Szücs Ernő egyébként nemrég a segédfékező mesterségét viselte a Mávnál. Kissé szerény dotáczióval jár ez, s bár hivatalból sokat fékezett, feltünő szomját mégsem tudta kellőképp fékezni. Ebből számtalan kellemetlensége támadt s a végén kitették a szürét. A Máv. egyszerüen lemondott Szücs fékezőtudományáról.


Tudvalevőleg az állások nem rohanják meg az embert, ellenkezőleg, az ember rohanja meg az állásokat….sikertelenül. Igy járt az exfékező is, mire elővette összes eszét s ravasz módot gondolt ki meg nem lévő jövedelmeinek fokozására.

 

Egy csomó fuvarlevél-blanketta, ragadt még régebbről a kezéhez. Szücs Ernő ezeket annak rendje s módja szerint kitöltötte, és iparossegédek, cselédlányok czímére megczímezte. Azután beállított vasuti sipkával a fején a czímzetthez, lehetőleg meglesve az időt, mikor az nincs otthon. Fogadta tehát a gazda.


- Kérem, idehaza van Kovács ur? – kérdezte jámborul. – Nincs! – volt a felelet.
Ezt ugyan előre tudta a szélhámos.
- Egy csomag érkezett teheráruképpen a részére vidékről, - szavalta aztán tovább – itt hagynám a részére a fuvarlevelet. Ez az! De a szállítási költségeket meg a fogyasztási adót ki kellene fizetni. A dolog sürgős, mert a küldemény romlandónak van jelezve.
- Hát csak hagyja akkor itt! – vélekedett a gazda. – Mennyi az, négy korona hatvan fillér? Előlegezem, itt van!
A czimzett Kovács ugyan nem tudta, hogy arról az ismeretlen vidéki helyről a fuvarlevelen ki prezentálhatja meg, de azért természetesen elment kiváltani az árut. A vasuton azután gyanakvón rászóltak:
- Miféle irka-firkát hoz ide? Ez a fuvarlevél hamis.


A furfangos volt segédfékező több mint husz helyen csinálta ezt igy és két hétig pompásan élt. Soha ennyire nem tudta oltogatni a szomját, mint akkor. Meg is mondta, mikor elfogták és kihallgatták:
- Hiába, az embernek manapság csak akkor van jó dolga, ha nem igaz uton jár.


Az elfogása azonban nem ment oly könnyen. Mikor már észrevette, hogy nagyon keresik a detektívek, a szélhámos kiszökött Pilismarótra, rokonaihoz. Ott lepték meg a detektívek, s hozták vissza a legközelebbi vonattal Budapestre.

 

Az esztergomi vasut nem éppen expresszvonat s Szücs – a ki érzékeny lélek és fájlalta a detektívkiséretet – egy óvatlan pillanatba Solymár táján kiugrott a robogó vonatból. Az egyik detektív habozás nélkül utána ugrott, a másik meg megrántotta a vészféket. Nemsokára detektívek, kalauz és közönség vigan kergették a megszökött szélhámost, a kit végre elfogtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus feladatairól Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus...
Thierack dr. birodalmi igazságügyminiszter rádióbeszédet mondott az...
Vasut  Európából Amerikába Vasut Európából Amerikába
Alig, hogy az oroszok nagy erőfeszítéssel biztosították a szibériai...
Készül a jó pénz! Készül a jó pénz!
Mégis, a sok dollár, arany, kurzus és váltás között egyre gyakrabban...
Sok fiatal a BKE vasárnapi versenyein Sok fiatal a BKE vasárnapi versenyein
A fiatalok jegyében zajlott le a Budapesti Korcsolyázó Egylet...
Herriot éles beszédében utasította vissza a német fegyverkezési követeléseket Herriot éles beszédében utasította vissza a német fegyverkezési...
Herriot miniszterelnök vasárnap nagy beszédet mondott a német...
Erdőben vagyunk? Erdőben vagyunk?
Minden erőfeszités hiábavaló volt: a kormány nem tágit attól, hogy a...
A fasiszta rendszer bukása Olaszországban A fasiszta rendszer bukása Olaszországban
Az algiri rádió utján az angolszász hatalmak szombaton este ujabb...
Az uj adótörvények életbeléptetésének elhalasztása Az uj adótörvények életbeléptetésének elhalasztása
Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter leiratban arról...
A vizirepülőgép A vizirepülőgép
Minden ujságolvasó tudja már, hogy hydroplan, vagy hydroaeroplan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98