Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A szívesen látott ember

A levélhordó biztosan az. De legbiztosabban a derék postaközvetítők fejedelme: a pénzes levélhordó, ki rózsaszinü levélen hozza a jól csengő hireket. Rangban mindjárt utána következik a csomagos. Jobb adni, mint venni! – mondja a szentírás, mindazonáltal az ellenkezője sem tartozik a kellemetlenségek közzé. Egy emberrel pedig, a kinek örömet szerzünk, sokkal könnyebben lehet tárgyalni, sőt simán lehet lépre is vinni.


S körülbelül ilyen bölcs lélektani alapon határozta el Szücs Ernő, az idő szerint önkénytelen magánzó, hogy a szivesen látott ember szerepére csap fel, s ebben a minőségben fogja naponta megszerezni azt a pár koronát, a mit az irigy sors megtagadott tőle.

 

Szücs Ernő egyébként nemrég a segédfékező mesterségét viselte a Mávnál. Kissé szerény dotáczióval jár ez, s bár hivatalból sokat fékezett, feltünő szomját mégsem tudta kellőképp fékezni. Ebből számtalan kellemetlensége támadt s a végén kitették a szürét. A Máv. egyszerüen lemondott Szücs fékezőtudományáról.


Tudvalevőleg az állások nem rohanják meg az embert, ellenkezőleg, az ember rohanja meg az állásokat….sikertelenül. Igy járt az exfékező is, mire elővette összes eszét s ravasz módot gondolt ki meg nem lévő jövedelmeinek fokozására.

 

Egy csomó fuvarlevél-blanketta, ragadt még régebbről a kezéhez. Szücs Ernő ezeket annak rendje s módja szerint kitöltötte, és iparossegédek, cselédlányok czímére megczímezte. Azután beállított vasuti sipkával a fején a czímzetthez, lehetőleg meglesve az időt, mikor az nincs otthon. Fogadta tehát a gazda.


- Kérem, idehaza van Kovács ur? – kérdezte jámborul. – Nincs! – volt a felelet.
Ezt ugyan előre tudta a szélhámos.
- Egy csomag érkezett teheráruképpen a részére vidékről, - szavalta aztán tovább – itt hagynám a részére a fuvarlevelet. Ez az! De a szállítási költségeket meg a fogyasztási adót ki kellene fizetni. A dolog sürgős, mert a küldemény romlandónak van jelezve.
- Hát csak hagyja akkor itt! – vélekedett a gazda. – Mennyi az, négy korona hatvan fillér? Előlegezem, itt van!
A czimzett Kovács ugyan nem tudta, hogy arról az ismeretlen vidéki helyről a fuvarlevelen ki prezentálhatja meg, de azért természetesen elment kiváltani az árut. A vasuton azután gyanakvón rászóltak:
- Miféle irka-firkát hoz ide? Ez a fuvarlevél hamis.


A furfangos volt segédfékező több mint husz helyen csinálta ezt igy és két hétig pompásan élt. Soha ennyire nem tudta oltogatni a szomját, mint akkor. Meg is mondta, mikor elfogták és kihallgatták:
- Hiába, az embernek manapság csak akkor van jó dolga, ha nem igaz uton jár.


Az elfogása azonban nem ment oly könnyen. Mikor már észrevette, hogy nagyon keresik a detektívek, a szélhámos kiszökött Pilismarótra, rokonaihoz. Ott lepték meg a detektívek, s hozták vissza a legközelebbi vonattal Budapestre.

 

Az esztergomi vasut nem éppen expresszvonat s Szücs – a ki érzékeny lélek és fájlalta a detektívkiséretet – egy óvatlan pillanatba Solymár táján kiugrott a robogó vonatból. Az egyik detektív habozás nélkül utána ugrott, a másik meg megrántotta a vészféket. Nemsokára detektívek, kalauz és közönség vigan kergették a megszökött szélhámost, a kit végre elfogtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Török Sophie - Halál fiai Török Sophie - Halál fiai
Ketten voltunk veled: én és a Munka. Engem szerettél és a Munkát ...
Koczák serétezése Koczák serétezése
A gazdaközönségnek, főleg a kisgazdának egyik legfőbb jövedelmi...
Levélboritékok gyors kezelése Levélboritékok gyors kezelése
„Az idő pénz” mondja nemcsak az angol, hanem mindenki, a...
Irak-a petróleum-ország Irak-a petróleum-ország
Az angol világpolitikának egyik legnagyobbszabású elgondolása volt a...
Érdekes Hollywoodi magyar-olasz válópör és még érdekesebb magyar-amerikai házasság Érdekes Hollywoodi magyar-olasz válópör és még érdekesebb...
Vidor Károly pesti fiú, technikát végzett, majd művezető lett egy...
Az Akadémia nagyhete Az Akadémia nagyhete
A Magyar Tudományos Akadémia idei nagygyűlése május 10-ikén kezdődött...
Metropolis Metropolis
Az Ufa filmgyár monumentális filmjének, a Metropolisnak szüzséjét...
Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész Spanyolországban Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész...
Alfonz király szombaton a későesti órákban telefonon érintkezésbe...
Szélhámos mint polgármester Szélhámos mint polgármester
Köslin porosz város nemrégen egy dr. Eduard Alexander nevü embert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98