Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

A bolgár mezőgazdaság fellendülése

Bulgária Magyarországhoz hasonló agrárállam, amelynek kiviteli feleslege túlnyomórészt mezőgazdasági termék. Ezekből a mezőgazdasági termékekből látja el és fedezi ipari szükségletét.

A zavaros politikai események hatása alatt Bulgária idejekorán felismerte annak szükségességét, hogy a fokozott világversenyben is intenzivebb mezőgazdasági termelésre kell törekednie. A korszerű követelményeknek a tudatában – a bolgár mezőgazdák termelésük átállítására törekednek.

Leghatalmasabb szerv a Bolgár Mezőgazdasági Társaság, amelynek tevékenysége nemcsak az értékesítésre, hanem a termelés irányítására is kiterjed. A meginduláshoz szükséges állami szubvención kívül saját maga igyekszik előteremteni a termelés átszervezéséhez szükséges összegeket. Eddigi munkálkodása alatt körülbelül 27 millió leva kiadása volt, amelyből az állami támogatás mindössze 9 millió levát tett ki, bizonyságául annak, hogy a kollektív célkitűzések szolgálatában a bolgár társadalom tudja a kötelességét.

Négy szakfolyóiratot tart fenn a társaság és számos népszerű röpiratot adott ki a mezőgazdák tájékoztatására. De ezenkívül a tudomány további művelését is szolgálta, nemcsak azáltal, hogy igen sok tanulmány megjelenését tette lehetővé, hanem szakértekezletek kezdeményezésével is.

A Társaság ellátja a gazdákat a termeléshez szükséges gazdasági eszközökkel is, tanácsot ad a feldolgozáshoz és a tanácsadáson kívül segít a termények eladásánál. A bolgárok régen felismerték, hogy a világ mezőgazdasági államainak egymás közötti harcában a versenyt csak minőségi árukkal lehet felvenni. A minőségi termés fokozása tehát elsőrendü céllá vált mezőgazdaságukban. Hozzákezdtek a búzafajták nemesítéséhez. Ennek folytán szükségessé vált a talajvizsgálat és a műtrágyázás használatának bevezetése.

A hegyilegelők romlása felvetette a legelőjavítás, illetőleg a takarmánynövények termelésének kérdéseit. Talaj-chemiai és mechanikai szempontból megvizsgálták a legelőket, kiválogatták a legalkalmasabb fűféléket és igyekeztek azt meghonosítani. Jelentől lépés volt a takarmánynövények nagyobb arányú termesztése. Kezdetben külföldről behozott lucernát vetettek el s ezáltal a nagy import-országok állandó, folyamatos vásárlása következtében a takarmánycikkekben állandó kereslet mutatkozott, ami a szilárd alapirányzatot még magasabb kifejlődésre ösztönözte. Ezzel magyarázható, hogy Bulgária ma már a lucernamag-exportáló államok sorába emelkedett. A minőség emelése céljából előbb Philippopolban, majd később Piconában állítottak fel vetőmagtisztító állomást.

Ismeretesek a dohánytermesztés terén tett kisérletei, amelyek eredményét a bolgár dohány kiváló minősége és Európaszerte keresett volta bizonyítja.

Korán felismerte Bulgária a lentermelés fokozásának szükségességét is.
E célból kisérleti telepeket állított fel. Ha jó a termés, elegendő az ország belső szükségletének fedezésére. A kenderfonó- és leniparban mutatkozó nyersanyaghiány szisztematikus pótlása mint mindenhol, úgy Bulgáriában is nagy nehézségbe ütközött és sok gondot okozott, a tervszerű és célirányos gazdálkodás azonban megszabadította Bulgáriát a nyersanyaggondoktól.

Hasonlóképpen kísérleteztek burgonyanemesítéssel is, melynek eredményeként létrehoztak egy egészséges, késői burgonyafajtát. Legutóbb pedig takarányrépa- és olajtartalmánál fogva nagy jelentőséget nyert napraforgótermelés terén végeztek eredményes kísérleteket.

A bolgár mezőgazdaságban mindenkor jelentős tétel volt a gyümölcs-, szőlőtermelés és bor. Idejekorán felvették és eredménnyel folytatták a gyümölcsfák és szőlő élősködők ellen való küzdelmét, amely megalapozta a bolgár szőlő hirnevét. A minden irányba kiterjedő gondosság bizonyítéka Bulgáriában a nagy lépésben előrehaladó gyümölcskonzerválás és gyümölcskikészítési ipar is.

Béky Julia

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jégpályák világítása A jégpályák világítása
A BKE, BBTE, MAC, BLKE közös memorandummal fordult az OTT-hoz,...
Az apám felesége  - A Belvárosi Színház új darabja Az apám felesége - A Belvárosi Színház új darabja
Úgy látszik, a Belvárosi színház le akart vizsgázni, amikor ezt a...
A pajzán poéta - Pálóczi Horváth Ádám (1760 – 1820) A pajzán poéta - Pálóczi Horváth Ádám (1760 – 1820)
Az utolsó Kuruczot, vagy a mint Kazinczy Ferencz elnevezte, a...
A sertésvész elleni orvosság kérdéséhez A sertésvész elleni orvosság kérdéséhez
Vannak dolgok e földtekén, melyeket a véges elméjű, de normális...
A hol állandó a veszedelem A hol állandó a veszedelem
A Soroksári-uton levő Budapesti Ásványolajgyár Részvénytársaság...
Negyven milliárd a tengerfenéken Negyven milliárd a tengerfenéken
Charles Nordmann, a kiváló francia természettudós, tizenöt millió...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Több gazdaságban termelési kisérletet végeztek annak kideritésére, mi...
Belgiumé az 1920. évi olympiász Belgiumé az 1920. évi olympiász
A nemzetközi Olympiai Bizottság most tartotta meg a háboru után első...
Milyen hadikölcsönöket valorizál a kormány Milyen hadikölcsönöket valorizál a kormány
A pénteki minisztertanács letárgyalta a valorizációs javaslatot,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98