Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

A Herber–Baier – pár verhetetlen!

A páros műkorcsolyázás világbajnokságát a Maxi Herber–Ernst Baier – pár megérdemelten nyerte meg. A tréningen a szép német műkorcsolyázónő megsérült, de feldagadt térddel is a legszebbet tudta produkálni partnerével, Baierral.

Sokak szerint a második helyen végzett Pausin testvérpár veszélyeztette az első helyüket. Ez téves felfogás! Zenei hasonlattal élve Balerék képviselik a komoly muzsikát. Opera, szimfónia a gyakorlatuk! Pausinéké – könnyű zene. Bécsi operett. Ez utóbbi mutatósabb, de az előbbi az – érdekes.

Ők az igazi művészek, a többiek kitűnő műkedvelők. Pausiék egyébként annyira megharagudtak, hogy csak a második helyet foglalhatták el, hogy búcsúzás nélkül visszautaztak Bécsbe.

Érdekes, hogy a műbírálók közül egyedül a jugoszláv Bedettó helyezte Pausinékat az első helyre, a többiek – nagyon helyesen - csak a második helyre érdemesítették őket. Azoknak volt igazuk, akik ma is a Herber-Baier-párt verhetetlennek tartják.

Pausinék jégakrobatikája is igen szép és szintén kimagaslik a többi résztvevők közül. Harmadik helyre jutott a Koch-Noack-pár és negyedik helyen végzett a Szekrényessy-testvérpár.

Utóbbiakat illette volna a harmadik hely – igazságos bíráskodás esetén. A Bass-Barcza-pár nyolcadik helyre került. Szerintünk nehéz tartalmú és szép kivitelű gyakorlataikért a hatodik helyet érdemelték volna.

A bíráskodásról különben érdekesen nyilatkozott nekünk Baier világbajnok, aki azt mondotta, hogy rendkívül szomorú amiatt, hogy a műbírálók egyeseket úgy lepontoztak. Aztán így folytatta:


- Ami pedig a jugoszláv Bedetto urat illeti, sajnálattal kell megállapítanom, róla, hogy nem ért a műkorcsolyázáshoz. ennek fényes bizonyítékát adta azzal, hogy a többi bírákkal szemben minket a második helyre szeretett volna juttatni. Ez az eljárása rendkívül háládatlanság velünk szemben, mert Bedetto úrnak örülnie kellett volna, hogy olyan közelről nézheti a – világbajnoki versenyt…

Angolok az élen


A férfi műkorcsolyázó világbajnokságot az angol Sharp nyerte meg honfitársával, Tomlyns-szal szemben. A győztes gyakorlataiban több az esztétika. Ő is – úgy, mint Baierék – a zene ütemeit fejezik ki a jégen, szemben Tomlyns-szal, aki a jég legbátrabb, bravúrosabb akrobatája.

A harmadik és negyedik helyet foglalták el a németek: Faber, illetve Rada. Ötödik Alward (Anglia), hatodik Terták (magyar), hetedik Kállay (magyar), nyolcadik Loichiger német, kilencedig Clausen, dán, tízedik Bindea román, tizenegyedik Hirv, észt. Az utóbbi három nem ütötte meg a világbajnoki versen nívóját. Náluk a kis Király Edus is többet tud.

Ugyancsak angol nyerte meg a női jubileumi versenyt, a fiatal, zöld flitteres ruhában tündöklő Walk kisasszony, aki bemutatójával túlszárnyalta Colledge tavalyi gyakorlatait. Második helyre került a német Niernberger és harmadik helyen végzett Botond Évi magyar bajnoknő, aki mindegyik gyakorlatot pontosan, bájos muzikalitással, sok szépséggel vitte véghez.

A legszebb pár a Herber-Baier pár volt, a legbájosabb a svájci Dubois-pár, a legszebb a bécsi Pollack kisasszony a legfinomabb Botond Györgyi és a legtöbb szívet Alward hódította meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Maxi Herber és Ernst Bayer a német bajnokpár Piarette és Paul Dubois, a svájci bajnokok Terták Elemér a bírálóbizottság előtt Az angol Graham Sharp gyakorlata A német Waegler kisasszony
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98