Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Káprázatos korcsolya-világbajnokság a berlini sportpalotában

Szekrényessy Piroska és Attila sikere – Terták Elemér is jól futott


Berlin, február 20.
12.000 néző fér el a berlini sportpalotában, amely pénteken, szombaton és vasárnap zsúfolásig megtelt. Berlin politikai nagy napjaira kívül a nemzetközi automobil kiállítás és a műkorcsolyázó világbajnokság is megmozgatta Németországot.

A világbajnokság rendezésében és belső tartalomban is szenzációs volt. Megfelelő ügyes propagandával sikerült annyira felkelteni az érdeklődést a műkorcsolyázó-világbajnokság iránt, hogy már előre elkapkodták az összes jegyeket. Pazar dolog! A sportpalota jege körül kiskabátban ülnek a nézők.

A műkorcsolyázó világbajnokságot a német Herber-Baier pár nyerte meg. Utána az osztrák Fausia testvérek következtek. Csodálatos, mit tud ez a két gyerek. Sokak szerint jobbak voltak, mint a világbajnokok.

Harmadik a Koch-Noack német pár, negyedik a Cliff angol házaspár, ötödik a Szekrényessy testvérek, hatodik Dubois svájci pár, Szekrényessyéknek nagyon nagy sikerük volt. Piros-búzakék krepdesin ruhájában Szekrényessy Piroska pompásan festett. Ige szép és nehéz gyakorlatokat mutattak be, s amikor befejezték, a közönség valósággal tombolt a lelkesedéstől.

Éppen ezért nagy meglepetés, hogy csak az ötödik helyre kerültek, noha ez is dicséretes, hiszen tizenhárom résztvevője volt a versenynek. Minich Jenő, aki döntőbíró és a nemzetközi vezetők között a legnagyobb szakértő volt, kijelentette A Reggel munkatársának, hogy Szekrényessyéket a harmadik hely illette volna meg. Nehezebb és eredetibb gyakorlatot végeztek, mint a német és angol pár.

A férfi műkorcsolyázó-világbajnokság az utóbbi évek versenysorozatának legnagyobb szenzációja volt. A legöregebb és legrégibb hívei a műkorcsolyázásnak sem láttak olyan csodálatos, mindenkit lenyűgöző, bravúrosan nehéz gyakorlatok, mint amilyeneket az idei világbajnokságon a versenyzők bemutattak.

Győzött az osztrák Caspar. Második az angol Sharp, harmadik az osztrák Alvanz, negyedik a német Faber, ötödik az angol Tomlins, hatodik a magyar Terták, hetedik az osztrák Rada, nyolcadik a német Lorenz.

Ilyen magasnívójú világbajnokság még nem volt. Tíz versenyző közül nyolcan a legnagyobb és legnehezebb gyakorlatokat mutatták be, az elképzelhető legváltozatosabb ugrásokat, piruetteket. Az angol Sharp és az osztrák Caspar egyformán állott a versenyben.

Az előírt gyakorlatokban az angol vezetett, de a szabadon választott gyakorlatokban az angol vezetett, de a szabadon választott gyakorlatokban Caspar ragadta magához a vezetést, amit elsősorban kitűnő ugrásainak köszönheti. Ő ugrott a legmagasabbra és a legelegánsabban csúszott vissza a jégre.

Terták hibátlanul dolgozott. Egyedül azt lehetne kifogásolni, hogy nem volt nagyobb lendület benne. Ha bátrabban végzi a gyakorlatokat és magasabbra ugrik, jobb helyezést ér el. Annyi bizonyos, hogy a dán és a finn bíró lepontozta. Általában a dán Jacobsen igen ellenségesen viselkedett velünk szemben, úgy a páros, mint a férfi műkorcsolyázásban. Mindig lepontozta versenyzőinket.

Vasárnap késő este került sor a junior páros műkorcsolyázás világbajnokságára. Itt is nagy sikere volt a Bass-Barcza párnak. Tizenöt versenyző közül a német pár mögött a második helyen végeztek.

A zsúfolt ház erősen megtapsolta őket. Magyar szempontból még egy érdekesség, Rigában nagy nemzetközi gyorskorcsolyázó verseny lesz, amelyre meghívták a magyar Hidvéghyt és Ladányit is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Szekrényessy-pár Terták Elemér Az angol Cliff-házspár A világbajnok páros Magyarországon Maxi Herbert és Ernst Baier
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98