Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

A Goldberger-cég válasza Matolcsy Mátyásnak

A Goldberger Sám. F. és Fiai Rt. részéről felkértek bennünket a következők közlésére

Matolcsy Mátyás folyó évi junius hó 28-án
a Goldberger-féle vállalat kelenföldi gyárában lévő viszonyokról interpellált. Azt állította a képviselő ur, hogy a gyárban legutóbb lefolyt bérharc teljesen indokolt volt annak következtében, hogy a munkások keresete nem áll arányban a magyar textilipar fejlődésével. Azt állapítja meg a képviselő ur, hogy a magyar textiliparban 1932-től 1937-ig a textilipari munkások keresete az átlagos évi 1030 pengőről 923 pengőre csökkent.

Feltéve, hogy ezek az adatok
az egész textilipart illetően helytállóak, megállapítható, hogy a Goldberger-féle kelenföldi gyárban a munkások átlagos keresete nem évi 923 pengő, hanem az előbb említett sztrájk előtti időben az utólagos kereset – a tanulók keresetét is beleszámítva – évi 1221 pengő volt, jelenleg pedig ez a kereset 1320 pengő, lényegesen magasabb tehát, mint a Matolcsy képviselő ur által 1932-re megállapított 1030 pengő. Figyelembe kell azonban ehhez még azt is venni, hogy amíg 1932-ben s még 1936-ban is a maximális munkaidőt megállapító rendelet hatálya életbelépte előtt a kelenföldi gyárban egy munkás munkaideje évi 2860 munkaóra volt, addig jelenleg egy munkás munkaideje csak évi 2496 munkaóra, vagyis a munkások a lényegesen magasabb kereset ellenében kereken 13 százalékkal kevesebb munkaideig dolgoznak; ezenfelül a munkások évente átlagban 5 és fél napi fizetéses szabadságot is kapnak. Az 1320 pengő átlagos keresetben nem foglaltatik benn a családi külön munkapótlék, amelyhez a vállalat sajátjából mintegy 132.000 pengővel járul hozzá, vagyis átlagosan egy-egy munkásra számítva 48 pengővel.

Matolcsy képviselő urnak a kelenföldi üzemben alkalmazott tisztviselőkre vonatkozó állításait a következőkben kell helyreigazítanunk:

A kelenföldi üzemben a mult évben – amire Matolcsy képviselő ur adatai vonatkoznak – nem 80, hanem 144 tisztviselő volt és ezek közül 47 volt zsidó és 7 külföldi (mind keresztény). A jelenlegi állapot szerint 148 tisztviselőből 37 zsidó és 5 külföldi. A külföldiek alkalmaztatása köztudomás szerint az iparügyi miniszter engedélyével történik, nélkülözhetetlenségük tehát hatósági ellenőrzés alatt áll. A zsidó alkalmazottak tekintetében viszont az ugynevezett I. sz. zsidótörvény intézkedik s ebben a tekintetben a vállalatot a kormánybiztos ellenőrzi. A vállalat a törvény végrehajtását az előírtnál lényegesen gyorsabb ütemben végzi.

Nem felel meg a valóságnak a képviselő ur azon állítása,
hogy a Goldberger-féle vállalat egy „angol vállalat filiáléja”. A vállalat részvényei, elenyésző töredéktől eltekintve, kizárólag belföldi kezekben vannak.

Hogy mennyire helytelenül van a képviselő ur informálva
atekintetben is, hogy a Goldberger-vállalat nem tett meg mindent arra nézve, hogy hazai műszaki munkaerőket képezzen ki és szerezzen meg, erre a legdöntőbb bizonyíték az, hogy éppen ez a vállalat s vállalat elnökével, dr. Buday-Goldberger Leóval egyetemben 350.000 pengős alapítvánnyal a budapesti Műegyetemen textilchemiai tanszéket létesített és tart fenn. Fentiek alapján a nemzetellenesség vádját a leghatározottabban visszautasítjuk.

Keck Antal képviselő ur
folyó évi junius hó 28-án tartott interpellációjában azt állította, hogy vagyonomat külföldre síboltam ki. Felhívom a képviselő urat, hogy ezt az állítását ismételje meg olyan helyen, ahol a képviselőt mentelmi joga nem védi, hogy ezért a rágalmazásért ellene a megtorló lépéseket megtehessem.

Dr. Buday-Goldberger Leó, a felsőház tagja

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Goldberger garantálja a minőséget A Goldberger Sám. V. és Fiai H.-T. kiállítása a Nemzetközi Vásáron Goldberger textilgyár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Képzőművészeti szemle
A nyárral lezárult képzőművészeti év igen gazdag volt eseményekben....
Robbes Robinson az amerikai csodafutó Robbes Robinson az amerikai csodafutó
Amerika mindig szolgál valami világraszóló meglepetéssel. Az ujvilág...
Az első meglepetések után Az első meglepetések után
A meglepetés és rémület első hullámai után a szövetségesek...
Honthy sakk mattot ad Honthy sakk mattot ad
A nyájas olvasó és a nagyérdemű publikum ugyancsak dörzsölhette a...
Képtelen természetrajz Képtelen természetrajz
Reggel az állatkertben látok egy borzot s ezt mondom: "Egészen olyan,...
Elviszik a rézkilincseket
A Magyar hivatalos lap – egyidejüleg az osztrák hivatalos lap...
A keretantenna A keretantenna
A londoni rádió-kiállításon nagy tetszést aratott ez a keretantenna,...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A nagy lelkesedés, mely tegnap 10-15 koronával ragadta fölfelé a...
Szétszórt virágok. Szétszórt virágok.
„Vidéki” költők költeményeiből egy kötetet gyűjtött össze...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98