Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Rádió-üzenet a vásárból

Motto: Itt vagyunk a Vásárban. Minden gyönyörű. Egészségtekre ittunk egy pohár tokajit. A nagymamát csókoltatjuk. Jucinak, Palinak szép vásárfiát hozunk.
Apuka, anyuka.

Valóban minden gyönyörű volt és óriási.
Ugy értjük, hogy a vásár, ez a Nemzetközi Vásár ma már terjedelem dolgában óriási méretü, ragyogó és bámulatra méltó igazolása annak a munkának, amelyet a magyar értelem, tehetség, szorgalom iparunk fejlesztése terén alig másfél évtized alatt alkotott. Nem megrovásképpen mondjuk, hiszen elismerjük, hogy a viszonyok és a fejlődés inkább a bemutató kiállitás irányába tolta a dolgokat s a magyar iparnak nagy szüksége van a reklámra épugy, mint a népszerüsitésre a fővárosnak pedig az idegenforgalomra.

Ezeknek a céloknak ma már az intézmény kitünően, teljesen megfelel.
De zokon ne vegyék azok, akik szinte emberfeletti munkával néhány hét alatt az országos kiállitást meg tudják évről-évre szervezni, ha emlékezetükbe idézzük a tulajdonképpeni célt, azt, hogy az intézmény elsősorban kereskedelemfejlesztő célzattal alakult, azzal a gondolattal, hogy Budapestet a Kelet és Nyugat közti kereskedelmi érintkezés központjává tegye.

Tudjuk, hogy sajnos a mai külkereskedelmi rendszer mellett
szinte elérhetetlen, de mégis elérkezettnek kell tartanunk az időt éppen a vásár intézmények imponáló fejlődése mellett, hogy fölvessük a kérdést: nem kellene-e a vásár további fejlesztésében erősebben hangsulyozni kereskedelmi jellegét, semmint kiállitási és reklám voltát, tehát propagandaszerüségét. Kétségtelen, hogy az irány, amelyet a vásár vezetősége eddig követett, eddig helyes is volt. Az intézmény eszméjét bele kellett vinni a köztudatba, népszerüsiteni kellett, szinte a magyar munka dicsőségének azzá az örömünnepévé kellett tenni, mint amivé valóban tették.

Szükség volt rá, hogy a nagyközönség számára kitárják kapuit.
De ismételjük, komoly meggondolás tárgyává kel most már tenni, nem kellene legalább a vásár tartamának egy-két napját kizárólag a kereskedők számára s a nagybani megrendelésben szereplő gazdasági tényezők részére fenntartani.

Ez a kis rádióüzenet bizonyára nem fogja azt a benyomást kelteni
az intézőkben, mintha elitélő kritikája akarna lenni a vezetésnek, csak közlése volt azoknak a megfigyeléseknek és észrevételeknek, amelyeket sokaktól hallottunk, akik, mint mi is, szeretettel vagyunk eltelve az intézmény iránt s szeretnők, ha a jövőben ilyen rádióüzeneteket hallanánk: kötöttem ötszáz grosst novemberi szállitásra…

Az idei Nemzetközi Vásáron
a székesfőváros üzemei ismét rendkivül tetszetős pavillonokkal szerepeltek. Messziről feltünt a Gázmüvek pavillonja, amelynek külső falán hatalmas faliképek hivták fel a közönség figyelmét a háztartás és ipar nemes hőenergiájára, a gázra. A pavillon belsejében a jól ismert háztartási gázkészülékeken kívül néhány ujdonságot láthattunk.

Elsősorban a gázhütőszekrényt kell megemlitenünk,
melynek forgalomba hozását a Gázmüvek nyári idényben fogja megkezdeni. Valóban csodálatos készülék, egy apró kis gázláng hőenergiája, szemünk láttára termeli a hideget és jeget. Azt hisszük, hogy sokezer háziasszony álma valósul meg a gázhütőszekrénnyel. Kis háztartások, egyedülálló férfiak és nők számára szolgál a „garcon-tüzhely”. Nem haladja meg egy gázfőző méreteit és mégis tökéletesen egyesiti magában a gáztüzhely összes előnyeit és kényelmét.

A Nemzetközi Vásáron a Gázmüvek egy uj akciójának,
a gázmosóüstöknek forgalombahozását is megkezdi. A technikailag tökéletes készülék olyan nagyfoku melegkihasználással dolgozik, hogy csekély üzemköltsége meglepetés lesz minden háziasszony számára. De az uj akció keretében a háztulajdonosok is meglepetésben részesülnek, mert ugyszólván minden befektetés nélkül juthatnak a gázmosóberendezés birtokába.

A gázgyártás legfontosabb mellékterméke, a koksz
tekintetében is, hozott ujitást a vásár. A bemutatott koksztüzelésü cserépkályha nemcsak szerkezeténél fogva ujdonság a kályhapiacon, hanem azzal, hogy üzemköltsége lényegesen kisebb a fatüzelésnél és igy arra hivatott, hogy a fabehozatal csökkenése révén külkereskedelmi mérlegünket is javitsa. Ritka alkalom, hogy egy évben ennyi mindenféle uj készülék és berendezés egyszerre kerüljön forgalomba, amelyek egytől-egyig a székesfőváros közönségének kényelmét és takarékosságra való törekvését szolgálják.

A legnagyobb érdeklődést és sikert ez évben is a vásáron a Goldberger-pavillon aratta.
Meg kell állapitani, hogy a Goldberger kiállitása ez évben is a Nemzetközi Vásár büszkesége volt és a gyár kiváló anyagainak bőséges kollekciójával ez évben is hatalmas sikert ért el. Az izlés minden változata kielégül a Goldberger-gyártmányokban és a remekeknél-remekebb selymekben és kelmékben a legkényesebb izlésü hölgyközönség is megtalálja a tetszésének legmegfelelőbbet. Az idei Goldberger-kiállitást különösen vonzóvá tette az a párisias exklusiv ötlet, amellyel a hölgyközönség különös előzékenységét kivánja kivivni: egy anyagból egy ruháravalót késziteni.

Ez volt a választékos izlésü közönség óhaja,
amelyet a gyár igazgatósága minden tekintetben respektált is. Egy bizonyos, hogy budai Goldberger Leó büszke lehetett kiállitására s főleg kiállitott cikkeire, amelyek világviszonylatban is a legnagyobb elismerést vivták ki.

Mint minden évben, ez évben is nagy meglepetést keltett a Dohányjövedék kiállitása, nemcsak a kitünő izléssel megépitett pavillonja miatt, hanem legujabb ujdonságával. Néhány héttel ezelőtt, mint ismeretes – a Joviales-szivar árleszállitása idején – a Dohányjövedék ujabb meglepetést igért a szivarosoknak. Ezt a vásáron most be is mutatta és az ujdonság az 5-ös csomagolásu kis Regalia Media. Ugyanolyan kitünő, mint eredeti nagyságu őse, csak kisebb és olcsóbb.

De a pipázókról sem feledkezett meg a Dohányjövedék és régi kivánságukat teljesitve, az eddig csak külön megrendelésre készült, de már igy is közkedveltté vált, angol izlésnek megfelelően pácolt Club-pipadohányt az általános forgalomba bocsátotta. Ami a Darling a cigarettázóknak, az lesz a Club a pipázóknak. És hogy a cigarettázókról sem feledkezzék meg a Dohányjövedék, a vásár tartamára még az eddiginél is jobb, külön vásári töltésben hozta forgalomba a népszerü Extra-cigarettát. Egyszersmind a különlegességet kedvelőknek a Ghiubek-cigarettát izléses 25-ös csomagolásban is forgalomba hozta.

A dohányzók társadalmának mindig nagy öröm
egy uj cigaretta vagy szivar megjelenése. Mit mondjunk most, amikor a Dohányjövedék egyszerre három uj dohánygyártmánnyal lepte meg a közönséget? Igazán minden dohányzó-kategóriáról gondoskodott. A cigarettázók számára kihozta az uj vásári BNV Extrát, a szivarosoknak a kiformáju Regalia Mediát, a pipafüst kedvelőinek pedig az angol izlésnek megfelelően illatositott Club pipadohányt. Különösen a Kis Regalia Mediának jósolunk nagy sikert, mert egyenesen a nagyon elfoglalt és csak rövid pihenőkkel rendelkező szivarozók számára készült.

A vásáron nagy sikert aratott a Soproni Selyemipar kiállitása.
Szebbnél-szebb divatselymek gyönyörködtették a nézőt; mintában, szinben, minőségben és kidolgozásban mindmegannyi egyformán tökéletes és eme nagyratörő hazai iparág fejlődésének ujabb, a közelmultban még csak nem is sejtett lehetőségeit váltja valóra. A vásár közönsége meghozta egyhangu verdiktjét: a Soproni Selyemipar rt. kiállitása az idei Nemzetközi Vásár egyik legnagyobb sikere volt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
India hivatalos pavillonja a Budapesti Nemzetközi Vásáron A Budapesti Nemzetközi Vásár új háza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bemutatók Bemutatók
Nyolc színházi bemutató egy hónap alatt, - olyan mennyiségi rekord,...
Hydrogengyártás a háborúban Hydrogengyártás a háborúban
1783-ban szállott fel elsőnek Charles physikus Párisban hydrogennel...
A pénzügyminiszter benyujtotta az uj állami költségvetést A pénzügyminiszter benyujtotta az uj állami költségvetést
A képviselőház április elsejei ülésén terjesztette elő Fabinyi...
A tátrai vadregényes kirándulások A tátrai vadregényes kirándulások
A Kárpát-egyesület és Szepesmegye évről-évre többet tesznek, hogy a...
A MÁV hivatalos jelentése a biatorbágyi merényletről A MÁV hivatalos jelentése a biatorbágyi merényletről
A Budapestről szombaton éjjel 22 óra 31 perckor indult 10. számu...
A Sztarevics-párt manifesztuma A Sztarevics-párt manifesztuma
A Sztarevics-párt julius 4-én manifesztumot adott ki, a melyben...
Szófia, egy balkáni világváros Szófia, egy balkáni világváros
Ötven évvel ezelőtt Szófia, a kedves, derék bolgár nép fővárosa,...
A Mátyás-kút A Mátyás-kút
A budai várban nemsokára teljes díszében fog ragyogni. Belső...
Vigyázat! Wolff Károly meg fogja büntetni Budapest lakosságát! Vigyázat! Wolff Károly meg fogja büntetni Budapest lakosságát!
Wolff Károly kijelentette, hogy ha megint többséget kap a fővárosban,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98