Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

Fehér zászló

Bródy Lili regénye - Athenaeum

Közjegyzői irodában találkozunk először velük; Anna az urától válni akar s vele jönnek barátai. Anna az, aki mindig cselekszik, az élet villamosszikrái pattognak körülötte: szerelem, kaland, nyugtalanság. A többiek passzív tanúk s mint Anna életének figyelői, féltékenyek, izgatottak, fülledt vágyaktól terheltek. A közjegyző megpillantásánál gyermekkori táncmesterükre emlékeznek, ezzel elszakadnak a jelentől, Újváros parkjának nedves levegője gőzölög körülöttük, fojtó illatokkal, sajgó emlékekkel.

 

Titkok pattannak ki: gyermekkori irigység, mellőzöttség, megalázottság. Nyomban sejtjük, mi adott nekik akaratot az élethez, mi hozta az életgörcsöt és mi késlelteti a feloldódást. Elkerültek Újvárosból, tágabb levegőben verekedik maguknak a sorsot, de foglyaik gyermekkoruknak.

 

A jelenben komédiások, az emlékezésben igazak. Kettősségük: a múlt sajátsága és a jelen komédiája. Ez szítja a nyugtalan lázt: keresni az okot, a lényeget. Előttünk az értelem spirituszlángja lobog fáradhatatlan idegességgel, mögött talajtszaggató sötét árnyék, amit meg kell tagadni, föléje kell kerülni. Nagy akaratuk kilódítja őket, különös fények között cirkálnak, mindig magasabban, mint amennyit a lélek egészséggel megbír. Ha összetalálkoznak, puha szavakkal sírják el a talajtalanságukat.


Bródy Lili bátor kiállással tapint a titkos sebre; ahogy levegőt fúj köréje, írói tett. Hosszúra nyúló mondatai elbeszélő irodalmunkban idegenek, akár hősei, akiket felöltöztet vagy levetkőztet általuk. Mohó idegességgel hasonlatot hasonlathoz dob, eszmetársulásai indázva szövik össze a jelent a múlttal, színeiből illat fakad, az illatból forróság és a melegházi gőzös levegőben liheg a sors, a tehetetlenség.

 

A ködben reménytelen kezek kapkodnak, a múlt ezüst zsinórjával kívánnak átfonódni a jövőbe. A hosszú mondatokban sokszor egyazon emberben háromféle akarat, szégyen és életvágy rombolja egymást, míg az író elvezet céljához: csontig meztelenít. A regény mindegyik hőse az emlék szerelmese vagy az emlékhiány árvája, ez zuhog, patakzik a könyvben, trilláz, mint a rigó, máskor kuvikol, mint a baglyok.

 

A cselekményt érzelmi feszültség pótolja. És ez igen megnyugtató; nincs pattanás, robbanás, a villamossággal telített levegőben az értelem lángja siklik kígyó vonaglással és igazában nem fonódik össze semmivel. És mégis meleg emberi vállalás ez a könyv. Sebekre lehel, szomorúakat vígasztal. Rájuk önti gazdag nyelvét, átszínesedve ragyognak, ahogy a gyémánt kap dús sziporkát ha avatott kéz csiszolja.

Idegenek, de az élet gyermekei. Az író mohó kedvvel analizálja őket, míg homlokukra rávési okos ítéletét: nem lehet másképp, nincs erős talajuk, betegségig fejlő vágyakkal kapkodnak. A gyökértelen átvilágított típusai. Az író művelete alatt elszakadnak egymástól, ahogy a szobrok különválnak a csarnok összetartó keretében, egyetlen fűzőzsinóruk: a gyermekkor. Bródy Lili írói ereje, hogy amit ferdének s torznak lát, emberivé tudja varázsolni.

 

Varázseszköze az alakítóképesség. A keretből gazdag fényjátékot kapunk, akár egy jó tájképfestő felhőiből, aranybarna alkonyaiból. A táj erjedten illatos, az oszlás és enyészés színeitől fojtó. Beleillenek a hősök! Az író figyelmet követel számukra, nemcsak megmutatja őket, de kíváncsiságot is hagy az olvasóban. Sorsukat nem oldta meg végképp, talán nem is lehet ezt; így is maradandó emléket kapunk.

 

Bohuniczky Szefi

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethlen miniszterelnök nyilatkozik egy angol lapban Bethlen miniszterelnök nyilatkozik egy angol lapban
"Sunday Times" "Őszinte szavak Európa szenior miniszterelnökétől"...
Kunder Antal megszemlélte Debrencen bombázott részeit Kunder Antal megszemlélte Debrencen bombázott részeit
A támadó ellenséges gépek három hullámban érkeztek Debrecen fölé és...
Szerelmi dráma a Ferenc-köruton Szerelmi dráma a Ferenc-köruton
Véres szerelmi dráma játszódott le tegnap este a Ferenc-köruton,...
A kormány eltörölte a Gyümölcsszeszforgalmi rt. monopóliumát! A kormány eltörölte a Gyümölcsszeszforgalmi rt. monopóliumát!
Sok százezer szőlőtermelő kisember életében jelent ünnepnapot március...
Csípős hideg zavarta a mezei futóbajnokságot Csípős hideg zavarta a mezei futóbajnokságot
A MASz vasárnap délelőtt a Nagyrákoson rendezte az év utolsó bajnoki...
Villámágyú Villámágyú
Az ember, a föld világhódítója, műszereivel utánozz az állatok...
Katonai atléták itthon Katonai atléták itthon
Szerelemhegyi Jenő dr. főhadnagy a MASz. atletikai szakosztályának...
Naponként egy versenyképes, modern könnyű teherautót gyárt a MAVAG Naponként egy versenyképes, modern könnyű teherautót gyárt a...
A magyar teherautógyártás rövid ideig élvezte a konjunktúra áldásait....
Pulitzer József, újságíró iskolája
Pulitzer József, ki nem régen egy amerikai ujságiró iskola...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98