Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

A Ferencváros kiverte a kupából Olaszország bajnokcsapatát

Ferencváros – FC Bologna 4:1 (1:1)

Wiltshire angol játékvezető iskola-bíráskodása – Toldi volt a Ferencváros motorja, aki négy gólt lőtt

Rettenetes melegben tűzbeolvadt az egész Üllői-úti sporttelep. A tribünön 22.000 néző. A hölgyek egész könnyen vannak öltözve. A középtribünön feltűnik két hölgy – shortban. a másik páholyban fürdőtrikós urak és hölgyek – kabátban. Az állóhely végig ingujjban.

Amikor kijön az FC Bologna, az állóhely részéről fütty fogadja őket, mert fél hat helyett háromnegyed hat után jelentek meg. (A nézőtéren persze nem tudják, hogy ez már előre így volt megbeszélve.)

A pálya közepén felálló olasz csapatot taps köszönti. Orkánszerű zaj, taps, éljenzés keletkezik, amikor pályára lép a Ferencváros.

A két csapat összeállítása a következő:
Ferencváros: Háda – Tátrai, Szojka – Magda, Sárosi III., Lázár – Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Gyetvay.
Bologna: Ferrari – Pagotto, Ricci – Maini, Andreolo, Corsi – Biavati, Sansone, Puricelli, Andreoli, Reguzzoni.

Nagy taps között a Ferencváros kezdi meg a játékot, de mindjárt a gyors olaszoknál a labda és Andreoli kapu mellé lő. Ellentámadás után Sárosi III. előreadja a labdát a centercsatárként működő bátyjának, aki két mozdulat után kiugrasztja Toldit. Eléje rohan a kapus, de Toldi ügyesen sarokba helyezi a labdát.

Óriási nagy taps fogadja a Ferencváros gólját. A 2. percben tehát az a helyzet, hogy a Ferencváros 1:0-ra vezet, viszont a kettős mérkőzés alapján az olaszoknak már csak egy gólelőnyük van. Dübörögve bíztatja a tribün a zöld-fehér játékosokat.

Mindenki várja, reméli, hogy az Újpest után a Ferencváros is bekerül a kupadöntőbe. Igen ám csak hogy itt az olasz bajnokcsapattal kell megbirkózni! A Bologna ügyesen védekezik, és jól támad. Biavati minden megmozdulása veszélyt jelent.

Kis átadja a labdát Sárosihoz, a kapus csak kifutással tud menteni az utolsó pillanatban. Wiltshire, a hórihorgas angol játékvezető, aki pillanatra sem áll meg a pályán, mindig a labda nyomában van, s energikus mozdulatokkal kíséri ítélkezését.

Sárosi dr. szökteti Gyetvayt, beadása fedezetlenül találja Sárosi dr.-t, de a labda a kezére pattan. Szép támadások maradnak befejezetlenül. Toldit rohanva küldi Gyetvay, aki feltartóztathatatlanul robog előre, pontos beadását Kiss kapja, aki 3 méterre áll a kaputól. Senki nem háborgatja őt, mégis fölé fejeli a labdát. Gyetvayt lökik, fütyül a tribün.

A 22. percben váratlan fordulathoz érkezik a mérkőzés. Sárosi előre tör, elbuktatják. Az angol bíró haladéktalanul 11-est ítél. A bolognaiak reklamálni próbálnak, de az angol bíró határozottan elutasítja őket.

A 11-eshez Sárosi dr. áll fel. Lélegzetvisszafojtva lesi a tribün minden lépését. Sokan emlékeznek arra, hogy az olasz-magyar mérkőzésen Sárosi dr. 11-ese nem sikerült. A bíró fütyül, Sárosi nekiáll a labdának, gyengén helyezi, az olasz kapus kiüti. Nincs gól!

Most jönnek az olaszok. Puricelli 18 méteres bombáját elvetődve fogja Háda. Pár perc múlva Szojka Puricellihez fejel, aki ötméternyire áll a kaputól üresen, de lövése nyomán a labda visszapattan a felsőkapufáról. Ez is biztos gólhelyzet volt!

Háda bravúros védései után a 42. percben Biavatit érthetetlenül fedezetlenül hagyják, aki egész felsétál a kapuhoz, de lövése helyett átadja Andreolinak, aki egyedül áll és vízipóló módra bevágja a labdát. 1:1.

A Ferencváros tovább harcol. Táncos lövését a hátvéd rúgja ki. Gyetvay lövését az olasz kapus bravúrral fogja. Vége az első félidőnek.

Biavati veszélyes az első percben, de ezzel azután hosszú időre át sem kerül a félvonalon a Bologna csatársora. Táncos lőhetne gólt közvetlenül Biavati kiszökése után, de a szélső bosszantóan hibáz.

Remekül fut el Táncos, beadását Sárosi kapja, de rá hárman is vigyáznak, úgy hogy kénytelen a labdát visszaadni Táncos elé, aki teljesen egyedül áll a kapuval szemben, lövése azonban a Springer-szobor tájékán köt ki.

Újabb és újabb ferencvárosi rohamok következnek. Pillanatok alatt Gyetvay és Toldi lövései zúgnak, megjön a közönség hangja is, nyoma sincs már a letargiának. Reszket a tribün, amint zúg a fergeteges bíztatás.

Faltörő kosokként rohannak a ferencvárosi csatárok, de egyelőre visszaveri őket a Bologna vasbeton védelmi-fala. Csak Reguzzoni tanyázik elől a félvonal táján, mert hátul tíz ember védekezik fogcsikorgatva és próbálja feltartóztatni a ferencvárosi rohamokat.

Sarokrúgás sarokrúgást követ, a levegőben lóg a ferencvárosi gól. Hosszú percek után mégis csak akad egy Bologna-támadás is, de ekkor Háda csak a legnagyobb bravúr árán ment Puricelli elől. Grandiózus játék folyik.

Gyetvay és Maino összeütközik, egy kis kakaskodás folyik a két játékos között, a bíró feldobja a labdát. Andreolo taccsra rúgja a labdát, az időt húzza. A közönség élesen tüntet ellene. Gyetvay és Kiss lövései után végre a huszadik percben gólt ér el a Ferencváros.

Táncos sarokrúgása száll befelé, Ferrari kiüti a labdát, de elesik, a földön és eléri a gólba tartó labdát, kiüti. Sárosi lő, de a bomba most már tömörülő védelemben akad meg, de Toldi ott terem és cipőheggyel élesen vágja a hálóba a második ferencvárosi gólt. 2:1.

Tehát a bolognai mérkőzéssel együtt a Ferencváros 4:3-ra javította a gólarányt.

A 33. percben nem sikerül az olasz ellentámadás, Puricelli dühében beleboxol Sárosi III.-ba. Ott áll az angol játékvezető és a magáról megfeledkezett olasz játékost azonnal kiállítja. A 39. percben Tátrai beadása után Kisshez kerül a labda, aki átvágja Toldihoz, lövése laposan süvít az olasz kapuba. 3:1. A Ferencváros behozta az olaszok előnyét.

Ez a lélektani pillanat. A Ferencvárost most nem lehet megállítani és az olaszok már teljesen az összeomlás határán vannak. A 41. percben beteljesedik a Bologna végzete. Lábról-lábra száll a labda, végül is Sárosi dr Toldihoz adja a labdát, aki nem sokat gondolkozik, 16 méterről úgy megvágja a labdát, hogy a tömörülő védelem sorfala között is élesen vágódik a hálóba. 4:1-re vezet a Ferencváros.

Már nemcsak behozták, hanem már egy góllal vezet is a magyar csapat. A nézőtéren örömtüzek gyúlnak ki, de még mindig lélegzetvisszafojtva figyelik az óriási küzdelmet. A Ferencváros újabb gólt akar elérni, de a Bologna is nagy akarással küzd, harcol és nincs elveszett labda a számukra.

A 43. percben Pagotto és Toldi összecsap, az olasz játékos a földön marad. az olaszok körülállják sérült társukat, de azután a bíró intésére kiviszik a pálya szélére. A Bologna már csak kilenc emberrel játszik és a tribün hihetetlen örömujjongása közben az angol játékvezető kettős sípjelével a mérkőzés végét jelzi.

Örömmámorban ölelkeznek a nézőtéren az emberek, sokan könnyeznek is: nagy napja volt a futballsportnak. A Ferencváros legyőzte a rettegett olasz ellenfelét és ezzel kiverekedte magának a döntőbejutást, ahol a másik magyar csapat, az Újpest lesz az ellenfele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Toldi a második gólját szerzi Zsengellér szerzi az Újpest negyedikgólját a Beogradski elleni mérkőzésen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98