Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai Kupából

Újpest – Ambrosiana 3:1 (1:0)

A gólokat Kállai, Zsengellér és Kocsis szerezték

Vasárnap délután 12.000 néző ment ki a megyeri-úti pályára, a rekkenő júniusi vasárnapon. A nézőtéren a futball és minden sportágnak képviselői, a Hungária, a Ferencváros és a többi egyesületek hívei ott vannak, hogy kidrukkolják Újpestnek a győzelmet.

Már jóval félhat előtt kifut a kék-fekete csíkos, feketenadrágos Ambrosiana csapata, az olasz kupagyőztes és szédületes lövéseket zúdítanak a kapura.

Pontban félhatkor érkeznek a lila-fehérek és velük együtt jön Dale, az angol futballbíró, talpig feketében, Futó és Meazza, a két csapatkapitány, nagy asszisztencia mellett sorsol. Ezúttal nagy jelentősége van a helyválasztásnak, mert erős szél és napsütés van.

Az Újpest a következő összeállításban játszik: Sziklai, Futó, Fekete, Szalay, Szűcs, Balogh, Ádám, Vincze, Zsengellér, Kállay, Kocsis.

 

Az olasz csapatban játszik az olasz válogatott két csillaga: Meazza és Locatelli is. Az olaszok így állnak fel: Sain, Buonocore, Setti, Campatelli, Olmi, Locatelli, Frossi, Demaria, Guarniert, Meazza, Ferraris II.

Az Újpest kezd erős nap ellen, s a szél is az Újpestet hátráltatja a játékban. Jó támadás gördül előre, de Zsengellér fellöki Locatellit. Gyors tologatással jön előre az Újpest és szinte húsz méterről megcélozza a kaput, de az olasz kapus könnyen véd.

Az 5. percben gólt ér el az Újpest. Szűcs vezeti középen a labdát, habozni látszik, hogy hova adja, végül kivágja jobbra. Ádám, mint a fergeteg rohan a labdára, három olasz is rohan feléje, ő azonban zsonglőrszerű testcselekkel lerázza magáról az olaszokat, puhán középre gurítja a labdát.

Zsengellér nem éri el és már felszisszen a tribün népe, hogy a hatalmas gólhelyzet kimarad, amikor Kállay berohan és a cipője hegyével eléri a labdát, amely a hálóba gurul. 1:0-re vezet az Újpest és a milánói meccs alapján 2:2 az eredmény.

Most kezdődik igazán a mérkőzés a győztes gólért. Továbbra is az Újpest marad fölényben. Óriási az iram. Az Ambrosiana egyelőre nem sokat mutat félelmetes híréből, mert a 20. percben Sziklay csak hazaadásból kapott labdát. Meazza próbálkozik először lövéssel, de messze elkerüli a kaput.

Azután fokról-fokra feljönnek az olaszok. Ferraris II. pattogó lövését Sziklai fogja. Majd Frossi, a szemüveges olasz jobbszélső fejel kapura, de ez is könnyű munka Sziklaynak.

A 30. percben esik az első sarokrúgás, amelyet az Újpest lő, de Kállay magasan fölé fejeli. Nagy a hőség, a pálya szélén mint „kellékesek” asszisztálnak trénerek, segédtrénerek és vezetők, mannaszerűen dobálják be az üdítő citromot a tikkadó játékosoknak.

A 40. percben Kállay pompás labdát ad középre, Zsengellér elfogja, méteres körzetben senki nincs a közelében, megvárja a labdát és Sain, az olasz kapus, minden-mindegy gondolattal beleüt a labdába, amely magasra ugrik és pattan a gól felé, de ott terem, mintha a földből nőtt volna elő Bunonocore és hanyatt vetődéssel kivágja a labdát.

A közönség torkán fagyott a gól-kiáltás, a bravúros hátvédteljesítményt azonban így is megtapsolják. Az utolsó percben a szemüveges jobbszélső összefut Sziklayval, akinek csak a sapkáját tudja a sarokba sodorni, mert a labda a kapusnál marad.

A második félidőben nagy ostromba kezd az Újpest. Az első tizenöt perc csupa balszerencse.

A 3. percben Kocsis beadását Zsengellér mellé lövi. Mindjárt utána Kocsis szélvészként vágtat a labdával, hosszú beadását Ádám fejeli, Sain kapus kiüti, megint Ádámhoz kerül a labda, aki megint kapura irányít, de ott áll Olmi és megmenti a helyzetet.

A 8. percben megint Kocsisnál a labda, beadása elsuhan a kapu előtt, kirohan rá a kapus, de nem tudja elfogni, viszont Kocsis öt méternyire az üres kaputól fölé vágja a labdát.

A 10. percben veszélyes olasz ellentámadás. Korner Újpest ellen. A beadott labdát Meazza lövés helyett átengedi Ferrarisnak, őt azonban Futó és Szalai egyesült erővel szereli.

A 14. percben kulminál a balszerencse. Ádám beadását Zsengellér a kapusba lövi, a labda odapattan Kállaihoz, aki megint a kapushoz vágja a labdát, végül Zsengellér mellé lő.

A 18. percben Zsengellér lövését kivédi a kapus. Ádám és Setti összefutnak, az olasz hátvédet néhány percre kiviszik, ezalatt Guttmann, az újpesti tréner szódásüvegekkel locsolja a fáradt játékosokat.

Setti visszajön és mindjárt munkába lép, Zsengellért szereli. A 30. percben Zsengellér 25 méterről szabadrúgást küld az olasz kapura, a labda pontosan beszáll a sarokba, de az angol játékvezető nem ítél gólt, mert közben Ádám lesre futott.

A 35. percben váratlanul felnyomulnak az olaszok és Ferraris II. befejeli a labdát. Az Újpest támadott és mégis az Ambrosiana ért el gólt. 1:1.

Az összeredmény alapján az Ambrosiana vezet. A közönség tragikusan veszi az esetet. Az Újpest tovább támad és öt percen belül két gólt ér el. A 40. percben Kállai lövése visszapattan a hátvédről és ezt vágja be Zsengellér. 2:1. Összeredmény 3:3.

A tribünön már arról beszélnek, vajon hol lesz a harmadik meccs. A feleletet váratlan gól adja meg: a 42. percben Kocsis lerohan, beadás helyett nagy erővel kapura lő. A labda a kapus kezéről bepattan a felső hálóba és onnan visszavágódik a mezőnybe.

Az angol bíró jól látta, hogy a labda bejutott a kapuba, habozás nélkül gólt ítélt. A közönség nagy üdvrivalgással fogadta az eredményt, az Újpest 3:1 arányban győzött, kiverte az Ambrosiana-t a kupából és tovább jutott. Az Ambrosiana játékosai reklamáltak a bírónál, szerintük nem volt gól.

Az angol bíró azonban hajthatatlan maradt. Még két percig játszottak s aztán véget ért az izgalmas mérkőzés.

A mérkőzés után a következő nyilatkozatot kaptuk: Langfelder Ferenc:
- Legalább ilyen arányban megérdemeltük a győzelmet. Rettenetes balszerencsénk volt.

Canelli olasz tréner:
- A harmadik gól nem volt érvényes gól!

Dale, az angol játékvezető:
- Szép meccs volt. Sajnálom, hogy az utolsó tizenöt percben idegesen játszottak. A harmadik gól érvényességhez nem fér vita.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szalay minden erejének latbavetésével igyekszik elvenni a labdát Ferraris II.-től Az Ambrosiana egyetlen gólja. Ferraris II. fejese a rosszul vetődő Sziklai mellett a hálóba jut Az Újpest első gólja. Ádám beadását Kállai egy lépésről behelyezi Bement vagy nem
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A reichsratban ujabb botrányok várhatók A reichsratban ujabb botrányok várhatók
A reichsrátban a jövő évi költségvetés megszavazását s az egész...
A külföld a boszniai helyzetről A külföld a boszniai helyzetről
Az egyik tekintélyes konstantinápolyi ujság, az „Ikdám”,...
Az erdő Az erdő
Magyarország óriási vagyona az erdő. Hegyeinket erdők koszoruzzák....
Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai tapasztalatairól Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai...
Vasárnap hajnalban érkezett vissza ötnapos kárpátaljai körutjáról...
Ellesett érdekességek Harold Lloyd életéből Ellesett érdekességek Harold Lloyd életéből
z alvás világrekordere – Sailor Made Man, az első siker –...
Albrecht főherceg a piros-fehér-zöld blokk vasárnap esti lakomáján Albrecht főherceg a piros-fehér-zöld blokk vasárnap esti...
Vasárnap a piros-fehér-zöld blokkban tömörült ifjúság a Nemzeti...
Ötvenéves a Ötvenéves a "Krés" 2.
A nagytemplomuccai bölcsődében hajnalban az anya átadja gyermekét a...
Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék
A támadás során az antant hadvezetőségek igyekeztek felhasználni a...
Nedves földek lecsapolása Nedves földek lecsapolása
A nedves rét és legelő csekély értékű, mert csak savanyú füvek (sás,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98