Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Nyilasok zöldingben csoportosan akartak felvonulni vasárnap a budai ferencrendi templom urnapi körmenetén

A tüntetőket eltávolították a körmenetből

A budai ferencrendi plébániatemplomban régi szokáshoz híven az Urnapját követő vasárnap tartja az urnapi körmenetet. Igy volt idén is, amikor tiezerenyi hívő vett részt a ferencesek körmenetében. Szombaton délelőtt nyilasok küldöttsége jelent meg P. Bonert Valér házfőnök- plébános előtt és azt a kérésüket terjesztették elő, hogy résztvehessenek az urnapi körmeneten.

A házfőnök kijelentette a küldöttség előtt, hogy szivesen lát minden katolikus hívőt a körmenetben,de csakis polgári ruhában, nem pedig zöld ingben, vagy egyéb formaruhában, mert az urnapi körmenetet nem engedi semmiféle tüntetésre felhasználni.

Ennek ellenére vasárnap reggel, amikor a körmenet elindult, váratlanul zöldinges nyilascsoport nyomult az élre és az egyházközség küldöttsége elé akart beállni.
A körmenetet rendező P. Ottmár erélyes szavakkal „emelte ki” a zöldinges csoportot önkényesen elfoglalt helyükről és közölte velük, hogy a zárt sorok után a hívek között elvegyülhetnek, egyébként nem engedi őket a körmenetben résztvenni.

Hasonló incidens zajlott le a Margitköriuti elemi iskola udvarán, - amely szomszédos a rendházzal- ahol az elemi iskolások számár tábori misét mondott P. Szilveszter ferencrendi atya. Itt is zöld ingben jelentek meg nemcsak felnőttek, hanem gyermekek is, akiket azután a mise megkezdése előtt távozásra szólítottak fel.

A körmeneten történt eseményekről P. Bónert házfőnők, a következőket mondotta munkatársunknak:
A szombaton nálam járt küldöttség engedélyt kért a körmenetben való részvételre. Kijelentettem előttük, hogy a körmenetben minden jó katolikust szivesen látok, de megengedhetetlennek tartom, hogy egyenruhában, zárt csoportokban vonuljanak fel és ezzel a hívek között propagandát fejtsenek ki. Viselkedésük már így is nem egyszer megbotránkoztatta hiveinket. Megmondottam nekik azt is, hogy írtsák ki előbb maguk közül a konkolyt, mutassanak becsületes, komoly szándékost és akkor semmi kifogásom nem lesz ellenük. De azt soha nem engedhetem meg, hogy pártszervezkedésre használják fel akár a körmenetet, akár a szentmisét. Ezt nem csak nekik nem engedem meg, hanem még a kereszténypártnak sem, sem senki másnak a világon. Szavaimat ugylátszik nem hallgatták meg, mert vasárnap reggel mégis megpróbáltak zát csoportban beállni a körmenetbe és ezzel megbotránkoztatni hiveinket. Az, amit elkövettek, enyhén szólva, az udvariasság arculcsapása…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98