Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

A világ legértékesebb – férge a selyemhernyó

Hogyan lesz a gubóból selyemruha?

Féreg... Ez a szó már maga is megvetést, undort, visszataszító érzést fejez ki a magyar ember fogalomtárában. Valóban, sokan nem tudnak borzongás és idegenkedés nélkül nézni hernyót, kukacot s más hasonló élőlényeket. Lakásban tisztátalanság és betegség, magtárban, kertészetben, gyümölcsösben kár és veszedelem a féreg.

Harcol is ellene az ember a tudomány és technika minden korszerű fegyverével. És mégis van féreg, melyet nemhogy irtanának, de nagy gonddal és körültekintéssel nevelnek, gondoznak, táplálnak. Akinek nincs belőle, beszerzi petéit, kikelti belőle a hernyókat, szerető figyelemmel eteti, neveli őket, mint az értékes baromfit, lábasjószágot.

Minél több ilyen „férge” van, mennél jobban nő és minél mohóbban fal: annál nagyobb a gazda öröme és haszna. Mert ez a „féreg” a világ legértékesebb és legbecsesebb férge: a selyemhernyó.

Kínai valuta

Érdekes, hogy tulajdonképpen egy apró, jelentéktelen éjjeli pille: a selyemlepke (tudományos néven : „Bombyx mori”) lárvája termeli az emberi öltözködés egyik legősibb és legdrágább anyagát, mert a selyem emberemlékezet óta kedvelt és becses fényűzési cikk. Értékben, árban semmiféle más ruhaanyag sohasem vetekedhetett vele. Az arany mellett a selyem volt a gazdaság és hatalom legbiztosabb értékmérője.

A kínaiak, a világ első selyemhernyótenyésztő népe, az ókorban valutának használták a selyemgubókat. Aki azt képzeli, hogy a valutazárlat, a pénzrontás és a valutabűnügy csak a mi korunk találmánya, derekasan téved. Az ókori kínai császárok selyemgubókban hajtották be az adót a mezőgazdáktól; ugyanakkor szigorúan megtiltották a gubókivitelt. Akit rajtakaptak a „gubókiajánláson”, azt drákói kegyetlenséggel megbüntették.

A nagyobbarányú valutabűntett elkövetőjére nyakazás vár. Állami egyedárusítás tárgya volt a gubó, meg a selyemáru s csak az államnak volt joga vele kifelé kereskednie. Hosszú karavánok szállították a selymet Belső-Ázsia égbenyúló hegyein és irdatlan pusztaságain át Indiába, majd nyugatnak: Perzsiába, Szíriába. Végül így került a selyem a Földközi tenger mellékére és Európába. A nyugati világ pedig ilyenképpen, nem csekély részben, egy kis férgecske jóvoltából jutott közelebbi kapcsolatba a mesés Kelettel.

A selyemhernyó kibújik a bőréből

A selyemhernyó meghódította Európát; a rajta alapuló ipar később Amerikában is elterjedt és szerte a világon nagy selyemipari központok alakultak, melyek szőtték-fonták a különböző ruhadarabokat és divatcikkeket a világ legnemesebb szövetanyagából. Ma már sok tízezer embernek ad megélhetést s egész országrészek virágzását biztosítja egy kis rút féreg: a selyemlepke lárvája. Tenyésztése hazánkban is a lakosság egyik fontos és hasznothajtó foglalkozása.

Persze, nincsen rózsa tövis nélkül: a selyemhernyótenyésztés is vesződségbe és munkába kerül. Igaz, hogy hazai szakköreink mindenben kezére járnak annak, aki a hernyótenyésztők közé akar lépni; de a tenyészet helyes berendezése és karbantartása bizony gyakorlat dolga és gonddal jár. Legnagyobb fáradság a hernyók etetése eperfalombbal. Amikor még éppen csak, hogy kikeltek a petéből, keveset esznek.

De aztán rohamosan nőnek és nemsokára úgy tűnik, mintha falánkságuk nem ismerne határt. A tenyésztő alig győzi hordani a levelet a lustán rágcsáló hernyónépségnek. Naponta legalább 8-10-szer kell etetni, ha igazán szépen fejlődött gubókat akarunk. Növekedésük olyan gyors, hogy időnként a szó szoros értelmében ki kell bujniok a bőrükből, mert szűkké vált számukra és újjal, kényelmesebbel cserélik fel.

Ez a vedlés, a tenyésztés folyamán négyszer ismétlődik. Az utolsó vedlés után már szinte ; hihetetlen mennyiségű levelet pusztít a hernyó, de ennek csak örül a gazda, mert tudja, hogy az állat most már „selyemre eszik” : most fejlődnek selyemmirigyei.

Egy kilométeres selyemszál a gubón

Körülbelül egy hónapig tart a dőzsölés az eperfalevélben. Aztán a hernyók megelégelik a lukulluszi életet és bebábozódnak. Működésbe lépnek a selyemmirigyek és a bábállapotba merevülő hernyó testét csakhamar finom selyemfonálból álló burkolat zárja körül. Most érkezett el a perc, amikor a hernyónak meg kell halnia, hogy selymével az embert szolgálhassa.

Igaz: megengedik, hogy a gubók egy részéből kibújjék a pille; de csak annyi, amennyi éppen az utódok biztosításához szükséges. A többiben idejekorán meg kell ölni a bábot, mert a kibúvó pille tönkreteszi a selyemburkolatot. A gubók forró vízbe vagy gőzbe kerülnek ; a hőség végez a bábbal; ugyanakkor feloldja a selyemszövedéket összetartó anyagot.

Ezután kefékkel, seprőkkel veregetik a gubókat, hogy megtalálják a selyemszál végét és annál fogva legombolyítják róluk a selymet. Egy gubó körülbelül 800-1000 méter hosszú selyemszálat ad; két-három gubó összekötött száljával át lehetne érni a budapesti Andrássy utat.

A szálakat langyos szappanlében megtisztítják; 4-18 gubó szálvégét összefogva, felmotollálják; ez a selyemipar nyersanyaga, a szálselyem vagy grčge. Ezt aztán fonallá sodorják s különböző vegyi és mechanikai eljárások után végül megkapják a selyemfonalat, melyből a selyemszövet és a selyemáru készül.

A tudomány már sok kísérletet végzett a selyem pótlására. De sem a műselyem, sem más, hasonló kísérletek nem tudták végkép lejáratni a természetes selyem tekintélyét. Igaz, hogy a műselyem sok tekintetben eredményesen versenyez vele és a pompás anyagokat készítő műselyemipar ma már gazdasági világhatalom. De a világ legdrágább és legnemesebb ruhaanyagának „gyárosa” még ma is csak egy kis féreg: a selyemhernyó...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar történeti emlékek Magyar történeti emlékek
A Magyar Tudományos Akadémia e nagy történeti vállalatának, illetőleg...
A bánya és erdőmérnökök ipari gyakorlásának ügye A bánya és erdőmérnökök ipari gyakorlásának ügye
Május hó 11-én tartotta a kamarai ipari osztály május havi rendes...
Bernáth Béla meghalt Bernáth Béla meghalt
A szőlészet és borászat fejlesztésére irányuló mozgalmak egyik...
Színes mozgófényképek Színes mozgófényképek
A kinematographia technikája az utóbbi években nagy haladáson ment...
A legitimisták Ottót királlyá kiáltották ki A legitimisták Ottót királlyá kiáltották ki
Az összes legitimista frakciók vezérei értekezletre gyültek össze...
Edison ódája Franciaországhoz Edison ódája Franciaországhoz
"Imádlak és rajongok érted, dicső Franciaország!... országa az isteni...
Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi gyorsvonaton! Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi...
Egyik legkitűnőbb fiatal néprajztudósunk és szociográfusunk, Ortutay...
A Munkás TE mezei versenye A Munkás TE mezei versenye
A Munkás TE vasárnap délután az Üllői-uti vámtól kiinduló területen...
Robot Úr az ember segítőtársa Robot Úr az ember segítőtársa
Egy fantasztikus amerikai elbeszélés a jövőnek abba a távoli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98