Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A műselyem, a selyemfonal finomsága

A természetes selyemnedv a levegőn magától megszilárdul. Ezen alapszik az ú. n. száraz fonó eljárás, melyet Chardonnet eleinte követett, midőn az éter és alkohol keveréket, melyben nitrocellulózt feloldotta, közvetlenül annak fonallá való alakítása után a levegőn elpárologtatta és a selyemnedvet szilárd fonallá változtatta.

Minthogy azonban ilyenkor az éter és alkohol nagyrésze veszendőbe ment, Chardonnet később a selyemnedvet hideg vízbe vezette, mely az étert és alkoholt felvette és amelyből könnyebben lehetette e drága segédanyagokat újra kivonni.

Ezen a gondolaton alapul a „nedves fonás, melyet ma a legtöbb gyárban alkalmaznak, avval a különbségül, hogy víz helyett különleges vegyi szereket használnak, melyeknek összetétele a műselyem minőségére lényeges befolyást gyakorol.

Chardonnet a fonáshoz az 1. képen látható l-es üvegcsövecskéket használta, melyen át a kollodiumszerű nitrocellulózt préselte. Az l-es csövet a tágabb 2-es üvegedény veszi körül, melybe 3-nál hideg vizet szivattyúznak. A kilépő 4-es kollódiumsugár a hidegvízben megszilárdul és utána nyomban felgombolyítható.

Ma már ehelyett több nyílással rendelkező, üvegből, platinaötvözetből, vagy porcellánból készült fonógyűszűket (2. kép) használnak, melyeknek pontosan egyforma nagyságú, 0.06-0.1 mm átmérőjű nyílásaik vannak. Mindegyik nyíláson át finom sugarainkban szorítják a selyemnedvet, miközben kis szivattyú segítségével szabályozzak és biztosítják annak egyforma adagolását.


Mivel a finomnyílású gyűszűk könnyen bedugulnak, azért újabban inkább nagyobb nyílásokat használnak, de a gyűszűkből kilépő kollódiumsugarat áramló folyadékkal továbbviszik és lassú megmerevedése közben erősen nyujtják és finomítják. A 3. kép szerint az 1-es tölcsérszerű fonógyűszűben haladó selyemszálakhoz a 2. edényből folyadéksugár csatlakozik, mely a félfelé hajlított 3. csőben is kíséri azokat, míg végül a 4. edénybe juttatja őket, ahonnan a 8. hengerre csavarodnak, míg a kísérő folyadék az 5. szivattyú segítségével visszakerül a 2. edénybe.


A selyemfonalak átmérőjét vagy finomsági számát a fonalszám vagy titre segítségével fejezik ki; az egyes fonalszám vagy denior olyan fonalnak felel meg, melynek 9000 m-e egy grammot nyom. A titre annál nagyobb, minél nehezebb, illetőleg vastagabb a fonal. Míg a természetes selyemgubónak egy-egy szála kb. 1 denier finomságú, addig a műselyem egy szála átlag 5-8 deniers.

Több szál egyesítéséből származó fonal száma annyiszor nagyobb az egyszerű szál számánál, ahány szálból áll a fonal. Ha pl. 24, egyenként 5 den. viscózszálat egyesítünk, akkor 5x24=120 den. számú viscózfonalat nyerünk. A rézselyem ennél a számnál 90 egyszerű szálból készül, tehát egy-egy szál finomsága: 120 : 90 = 1 1/3 den.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Chardonnet-féle üvegcsövecske Edényes fonógép Műselyemgyártás, csévélés Műselyem-fonalak felvetése Műselyemszövő-gép A szövőgyár csarnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Soproni Sörgyár története a korabeli sajtó tükrében A Soproni Sörgyár története a korabeli sajtó tükrében
1895 márciusában brünni serfőzdések és városi nagykereskedő urak,...
Németh Béla hatalmas fölénnyel nyert a mezei bajnokságot Németh Béla hatalmas fölénnyel nyert a mezei bajnokságot
Harmatcseppek csillognak a reggeli napsütésben az új lóversenytér...
A madéfalvi veszedelem emlékére állított oszlop A madéfalvi veszedelem emlékére állított oszlop
Kegyeletes ünnepélyt rendezett Csíkvármegye törvényhatósága október...
Radnóti Miklós versei Radnóti Miklós versei
Megvallom, nagyon szeretek verseket olvasni. Sohasem értettem, miért...
A hang nélkül működő puska A hang nélkül működő puska
Rövid idő előtt nálunk is bejárta a napilapokat az a hir, hogy az...
Képviselőház elé kerül a Margitsziget ügye Képviselőház elé kerül a Margitsziget ügye
A margitszigeti ügy, mely most a képviselőház elé fog kerülni, egyike...
Van-e bizalmas megállapodás a MÁV és a SIN között Van-e bizalmas megállapodás a MÁV és a SIN között
Néhány hónappal ezelőtt nagy viharokat váltott ki az úgynevezett...
Magyarország külkereskedelme és a két valutacsoport Magyarország külkereskedelme és a két valutacsoport
A francia és a svájci frank, valamint a hollandi forint...
Mussolini a szépségkirálynő választást szigoru rendelettel betiltotta Olaszországban Mussolini a szépségkirálynő választást szigoru rendelettel betiltotta...
Már a múlt évben a szépségkirálynő választás ellen nyilatkozott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98