Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Fabriczky Andor budapesti gyáros a zsidótörvény miatt öngyilkos lett

Megdöbbentő öngyilkosság történt vasárnap:

Dr Fabriczky Andor ismert, gazdag budapesti gyáros világítógázzal megmérgezte magát, miután a zsidótörvény várható következményeitől való félelem felőrölte idegeit.

Vasárnap reggel a Gizella-ut 30 alatt lévő Fabriczky és Wellisch-féle konzervgyártelep egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a telepen lévő lezárt villából, amely özv. Fabriczky Lipótné tulajdona, erős gázszag szivárog ki. Felnyitotta a villa ajtaját és az egyik szobában viaszsárga arccal, eszméletlen állapotban talált rá a konzervgyár főnökére, dr. Fabriczky Andorra.

A mentők a 38 éves gyárost azonnal a Fasor-szanatóriumba szállították és értesítették a családot az öngyilkosságról. Dr. Fabriczky Andor egyik főnöke a Fabriczky és Wellisch konzervforgalmi Kft-nek. A gyárat ötven évvel ezelőtt alapította Fabriczky Lipót, aki évtizedek szorgalmas munkájával felvirágoztatta az ipartelepet. A konzervgyáros sokat áldozott emberbaráti-család és munkásjóléti célokra.

A Fabriczky-család a Zuglóban közbecsülésnek örvendett. 1924-ben Fabriczky Lipót meghalt és három gyermeke: Andor, Erzsébet, férjezett Gárdos Ferencné és Imre vették át a gyár vezetését. Ugyanakkor a vállalatot korlátolt felelősségű társasággá alakították át.

Fabriczky Andor kezdeményezésére bevezették az amerikai és angol ízlésnek megfelelő uborka és paradicsomkonzervek gyártását és csakhamar szállítójává lettek az angolszász államoknak. Többszáz holdon termelték az exportálásra szánt zöldségféléket és a magyar borsó, paradicsom és spárga konzervek piacot szereztek az északi államokban is. A gyár sok száz munkásnak adott kenyeret.

Amikor az első zsidótörvényt tárgyalni kezdték, Fabriczky Andor dr. hozzátartozói meglepő változást észleltek az egyébként kiegyensúlyozott lelkületű, fáradhatatlan férfin. Az életvidám ember valósággal buskomorrá lett, nem érintkezett senkivel. Fabriczkyék Damjanich-utca 58. szám alatti lakásukon a zsidótörvény óta nem fogadtak senkit és nem jártak sehova.

A második zsidótörvény tárgyalása óta Fabriczky kedélyállapota még nyomottabb lett.
Állandóan a zsidótörvény tárgyalása következményeiről beszélt és attól félt, hogy családja jó híre, üzleti és társadalmi tekintélye, továbbá kitartó munkájának minden gyümölcse áldozatul esik majd a törvény gazdasági rendelkezéseinek.

Az este, üzemzárás után nem ment haza Damjanich-utcai lakására, hanem édesanyjának, özv. Fabrizcky Lipótnénak a gyártelepen levő villájába sietett, ahol ez idő tájt nem tartózkodott senki. Fabriczkyné ugyanis nincs Budapesten.

Fabriczky Andor lefeküdt a konyha melletti szoba kerevetére, előzőleg gondosan elzárt minden ajtót és ablakot, kinyitotta a konyhában lévő gázrezsó minden csapját és- várta a halált.

Egész éjszaka a gázzal telített szobában feküdt, míg vasárnap reggel ráakadtak. A Fasor-szanatóriumban, ahová a mentők beszállították, dr. Hetényi Imre főorvos vette kezelés alá és a család kívánságára megjelent a betegágynál Ádám Jenő professzor és dr. Rosenthal Jenő egyetemi magántanár is. Fabriczky Andor azonban nem nyerte vissza eszméletét és állapota életveszélyes.

Kétségbeesett felsége, valamint hozzátartozói egyöntetűen azt mondják, hogy végzetes tettének oka nem lehet más, mint a zsidótörvény, hiszen Fabriczky Andor gondtalan, jómódú ember volt, boldog családi életet élt, de a készülő törvény annyira felőrölte idegeit, hogy végre is a halálban keresett menedéket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bársonydivat Bársonydivat
A délutáni ruhák, melyeket azelőtt főleg a délutáni kávéhoz viseltek,...
Spanyolnátha Spanyolnátha
A múlt hét elején beállott örvendetes javulás most már tartósnak...
Meddig élhet az ember? Meddig élhet az ember?
A zsoltárok könyve szerint az ember élete nem tart tovább hétszer tíz...
Ferencváros – Jugoszlávia 5:2 (4:1) Ferencváros – Jugoszlávia 5:2 (4:1)
A Ferencváros együttese pompás futballt játszott és különösen az első...
Arany János árnyéka Arany János árnyéka
A Budapesti Szemlében nemrég felháborodott hangú cikket olvastam egy...
Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok
Pompás napsütéses időben, nagyszerű hóviszonyok között folynak le a...
Karády Katalinból színésznő lett Karády Katalinból színésznő lett
Karády Katalin nem tehet erről, hogy előbb lett fogalom, mint...
Mentőkészülék a lovak megbokrosodása ellen
Nagyon gyakran származik szerencsétlenség a miatt, hogy a lovak...
Mit mondott Churchill az északi államok beavatkozásáról Mit mondott Churchill az északi államok beavatkozásáról
A németek által Osloban talált okmányok között van többek között...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98